SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

OLO vyviezlo takmer 4500 ton bioodpadu

Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob sa končí 30. novembra.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) odviezla v tomto roku takmer 4500 ton bioodpadu z hnedých zberných nádob. Rok predtým to bolo 2080 ton.

Odvozy sa začali 1. marca a potrvajú do piatka 30. novembra. V roku 2019 sa vývoz znovu začne 1. marca. Bioodpad z bratislavských záhrad je však možné počas celého roka bezplatne odovzdávať na zberných dvoroch. Informovala hovorkyňa OLO Beáta Humeniková.

Bioodpad sa v kompostárni vo Svätom Jure spracováva na kompost, celý proces trvá niekoľko mesiacov. Doteraz bolo rozdistribuovaných 13.365 hnedých zberných nádob a 2266 kompostérov. V ich distribúcii OLO aj naďalej pokračuje.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Začal sa odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob Čítajte 

"Rodinné domy v Bratislave majú povinnosť zapojiť sa do systému zberu odpadu zo záhrad. Žiadosť si môžu podať na Oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií hlavného mesta. Ich majitelia môžu požiadať o pridelenie kompostéra alebo hnedej zbernej nádoby, ktorá má jednotný objem 240 litrov," spresnila Humeniková.

Ak už majú nádobu s objemom 120 litrov, môžu požiadať o jej bezplatnú výmenu za nádobu s objemom 240 litrov. Náklady na kompostér, nádobu a odvoz bioodpadu z hnedých nádob, sú hradené z miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Do likvidácie bioodpadu zo záhrad a zelene sa od tohto roka môžu zapojiť aj bytové domy, ktoré sú vlastníkmi pozemku so zeleňou. Doteraz im bolo rozdistribuovaných 28 kompostérov. Žiadosť o ďalšie môže podať správca nehnuteľnosti. Jej súčasťou je aj list vlastníctva, prípadne súhlas vlastníka pozemku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  2. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 245
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 144
  3. Od Česka až po Jadran 3 990
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 439
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 263
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 172
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 098
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 015
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 700
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu