Prichádza čas vinobraní a oberačkových slávností

V minulosti vyzerali v Bratislave a okolí oberačkové slávnosti inak ako dnes

(Zdroj: FOTO SME- JOZEF JAKUBČO)

BRATISLAVA. „Tento ročník by som zatiaľ prirovnal k ročníku 2000. Aj v tom roku boli takéto veľké horúčavy, no na rozdiel od súčasného chýbala voda. Na celkové zhodnotenie vinohradníckej kampane je však priskoro. Rozhodujúca bude jeseň, najmä september,“ zhodnotil doterajší priebeh vinohradníckej sezóny vinár Vladimír Mrva z vinárstva Mrva & Stanko.

Veľmi horúce leto spôsobilo, že hrozno dozrieva o dva až tri týždne skôr. Takisto má pomerne vysokú cukornatosť a chýbajú kyselinky. Podľa Mrvu však včasným zberom hrozna možno docieliť harmóniu vo víne aj v tomto ročníku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Počas predchádzajúcich ročníkov sa vinári a vinohradníci poučili a vedia zbierať hrozno v správnej technologickej zrelosti,“ povedal Mrva.

So zberom podľa neho netreba čakať. Pri hodnotení zrelosti je dôležitá nielen cukornatosť, ale aj iné parametre, hlavne PH a obsah kyselín.

Prečítajte si tiež: Rača ostáva verná Frankovke modrej

Zatiaľ tento ročník vyzerá veľmi dobrý pre modré odrody.

„Práve to teplo a slnko by sa mali prejaviť v červených vínach. Mali by byť hutné, plné, teplé,“ povedal Mrva.

Počasie zatiaľ praje aj bielym odrodám, ktoré dozrievajú neskôr. „Ak bude september teplý a najmä suchý a nepríde výrazný nárast zrážok, tento ročník má všetky atribúty na to, aby sa stal veľmi dobrým,“ povedal Mrva.

Predstih v dozrievaní

Trojtýždňový predstih v dozrievaní hrozna potvrdil aj vinár Braňo Bahna z Vinocentra vo Svätom Jure. Nielen skoré odrody, ale aj Müller-Thurgau, Veltlín alebo Dunaj dozreli už koncom augusta. Tento týždeň oberú aj rizlingy.

„S meniacou sa klímou sa na Slovensku darí viac neskorým odrodám, najmä rizlingom, zatiaľ čo skoršie odrody ťahajú za kratší koniec. Dozrievajú v príliš teplých dňoch, čo neprospieva aromatike hrozna,“ povedal.

V tomto vinohradníckom mestečku nebýva klasické vinobranie, ale milovníci burčiaku si prišli na svoje prvú septembrovú sobotu počas Hubertových slávností pri burčiaku.

Pre kvalitu budúceho vína podľa Bahnu bude treba ustrážiť kyselinky v hrozne a nehnať sa zbytočne za vysokými prívlastkami.

„Majstrovstvo vinára spočíva v správnom načasovaní zberu jednotlivých odrôd a už dopredu mu musí byť jasné, aké víno chce vyrobiť,“ povedal.

Podľa Martina Hrubalu, riaditeľa Malokarpatského múzea v Pezinku, doterajšie dažde hrozno zatiaľ výrazne nepoškodili. Keby trvali dlhšie, na hrozne by to už bolo poznať. Znižovala by sa jeho cukornatosť a hrozili by plesne.

„Dobre že zapršalo, pretože príroda už potrebovala vlahu. Teraz by to chcelo ešte krásne babie leto, ustálené slnečné počasie a vtedy by bol až nadpriemerný ročník,“ povedal Hrubala.

Slávnosti hrozna vyzerali inak

Oberačkové slávnosti v Bratislave a okolí boli kedysi úplne odlišné ako tých, ako ich poznáme dnes.

„Boli výrazne komornejšie, nemali taký jarmočný ráz,“ ozrejmil Hrubala. Oberačkové slávnosti súviseli s radosťou a až úľavou vinohradníka, že úroda, ktorá je vždy nejakým spôsobom ohrozovaná prírodnými živlami, je „pod strechou“.

Hrozno sa z vinohradov zvážalo naoberané vo veľkých kadiach na drevených vozoch, takzvaných lajtrách.

„Posledný voz oberači ozdobili stužkami a z vinohradu išli veselým sprievodom do domu vinohradníka. Ten im poďakoval za prácu. Bolo nachystané občerstvenie, samozrejme, vínečko a priamo na dvore vinohradníka sa konala privátna ľudová zábava,“ povedal Hrubala.

Tradíciu takýchto oberačkových slávností prerušila v druhej polovici 19. storočia fyloxéra dovlečená z Ameriky, ktorá zničila vinohradníctvo v mnohých krajinách. Voška postihla aj vtedajšiu Bratislavu a okolie. Nebolo veľmi čo oberať a čo oslavovať a oberačkové slávnosti sa načas strácajú z historických záznamov.

Po veľkej hospodárskej kríze začiatkom 20. storočia vinohradnícke mestečká skúsili opäť propagovať tradíciu vinohradníctva a prilákať najmä Bratislavčanov.

„Bola to, dnes by sme povedali, marketingová aktivita ako zvýšiť predaj vína. Jeho predaj vtedy stagnoval,“ povedal Hrubala.

Obnovená tradícia

V roku 1933 sa prvé takéto vinobranie konalo v Pezinku. Z Bratislavy bol vypravený špeciálny vlak, kde boli aj vládni predstavitelia. Na námestí sa konala ukážka tradičnej slovenskej svadby. Odtiaľ sa presunuli do areálu zámku, kde hrala ľudová hudba. Ochutnával sa burčiak a prvé mladé vínko.

Akcia mala veľký úspech a o rok sa zopakovala v ešte masovejšom meradle.

V roku 1958, už za socializmu, vtedajší funkcionári chceli oživiť myšlienku vinobraní, ale pridali im silný ideologický nános. Prvok radosti z úrody ostal, ale prekryli ho alegorické sprievody s heslami oslavujúcimi pracovné úspechy a nasadenie na spôsob Prvého mája. Neodmysliteľnou súčasťou sa stali kolotoče.

Malokarpatské vinobranie sa potom striedavo konalo v Pezinku a Modre. Až v roku 2004 obe mestá začali organizovať vinobranie každý rok. Svoje vinobrania dnes majú už aj Rača, Devín, aj keď nemajú taký masový charakter.

„Vinobrania si zachovali niečo z toho tradičného ako napríklad takzvaný prvý dúšok či poslednú lajtru, ale dnes už sú silno poznačené komerciou,“ poznamenal Hrubala.

Rozdiel je aj v termíne slávností. Kým v minulosti sa oslavovalo až po oberačkách, a teda skôr ako koncom septembra či začiatkom októbra neboli, dnes bývajú aj v prvej polovici septembra, teda v čase, keď vinohradníci majú najviac práce. Takže si slávnosti vôbec neužijú.

„Je to skôr slávnosť pre ľudí ako pre samotných vinohradníkov. V minulosti to bolo presne naopak. Bola to slávnosť vinohradníkov a vyjadrovala radosť z toho, že je úroda obraná,“ dodal Hrubala.

Aký je burčiak

Burčiak je hroznový mušt, v ktorom sa už začal kvasný proces, teda kvasinky cukor začali premieňať na alkohol. Jeho obsah je medzi dvoma až šiestimi percentami, ale nápoj je ešte stále sladký.

Správny burčiak by mal byť odkalený, teda na dne džbána alebo fľaše, z ktorej ho nalievajú, by nemala byť hrubá vrstva usadeniny, a mal by mať svetlú zelenkavú farbu.

„Môj tip je kupovať burčiak priamo od vinára. Aj na vinobraniach je určite lepšie kupovať ho v stánkoch vinárstiev a jednotlivých vinárov. Potom je to už len na chuti, aký si vyberiete. Niekto má rád sladší, niekto zas voňavejší,“ povedal Hrubala.

Prehľad vinobraní a vinárskych akcií

Devínske vinobranie

- piatok a sobota 7. - 8. 9. pod hradom Devín

- devínski a malokarpatskí vinári,

- na vinobraní budú môcť návštevníci ochutnať aj ríbezláky vinárstva Thebener, ktoré žnú ocenenia po celom svete. Napríklad ich čierny polosladký ríbezlák získal jedinú zlatú medailu vo svojej kategórii na Fingerlake International Wine Competition 2016. Ešte väčší úspech vinárstvo dosiahlo na súťaži Terravino 2016 v Izraeli, kde čierny sv. Urban (suché) aj starodevínsky ríbezlák (sladké) dostali dvojitú zlatú medailu (Double Gold) a čierny polosladký ríbezlák striebornú medailu. Zlaté a strieborné medaily si odniesli aj zo súťaže Texas International Wine Competition 2017 za čierne barrique a starodevínsky ríbezlák,

- na vinobraní nebude chýbať burčiak, kvalitná a pestrá gastronómia, farmárske trhy malých výrobcov,

-v rámci kultúrneho programu vystúpia DJ Rišo zo Žužulety, DJ Miki Ozuka a Niki Alter x Ailin Ace.

Deň vo vinohradoch

- sobota 8. 9. od 11.00 h – 19.00 h vo viniciach malokarpatského regiónu

- desiatykrát sa otvoria vinice Malých Karpát s nádhernými výhľadmi. Návštevníci tak budú mať možnosť ochutnať hrozno a víno vyrobené priamo vo vinici, kde sa urodilo. V ponuke bude 53 viníc od Rače cez Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Doľany. Súčasťou vstupenky je mapka. Vo viniciach bude hrať hudba a vinári okrem vína, frizzante, hroznového muštu a skorých burčiakov ponúknu aj svoje domáce špeciality,

- cena vstupenky je 15 eur, v cene sú bonusy na nákup vína v celkovej hodnote päť eur.

Chute jesene v Mrva & Stanko

- sobota 8. 9., 13.00 h - 21.00 h, Vinárstvo Mrva & Stanko, Orešianska 7/A, Trnava

- vôbec po prvýkrát sa otvoria dvere vinárstva Mrva & Stanko v septembri, mesiaci, keď sa začína vo vinohradoch zber prvého hrozna a v pivnici rozvoniava burčiak. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať hrozno z rôznych odrôd, prvý burčiak, vína z ročníka 2017 a sezónne gastronomické špeciality, ktoré k tomuto ročnému obdobiu vyslovene patria. Popri degustácii vín budú môcť nahliadnuť do pivníc a archívov, kde odpočívajú vína Mrva & Stanko a od 17.00 sa započúvať do slovenskej ľudovej hudby v podaní skupiny FidliCanti.

- cena vstupenky je 15 €, obsahuje 10 kupónov na degustáciu vína, pohár a kupón na nákup vína v hodnote 5 €. Lístky sú už vypredané.

Račianske vinobranie

- piatok, sobota a nedeľa 14. - 19. 9. pred Nemeckým kultúrnym domom a v miestnom amfiteátri

- návštevníci budú môcť ochutnať burčiak, ako aj vína miestnych vinárov ako Ivan Holík, Rudolf Rakyta, František Krajčírovič, Miloš Máťuš či miestneho vinárstva Villa víno Rača,

- nebudú chýbať stánky s cigánskou, lokšami a opečenými klobáskami a kolotoče,

- v piatok vystúpia Ewelin a Horkýže slíže. Alegorický sprievod sa začne o 14.30 h v sobotu. Po ňom bude nasledovať slávnostné otvorenie vinobrania a požehnanie úrody. Do tanca a na počúvanie zahrajú folklórne súbory Karpatskí valaškári a Picúchovci a po nich Lavagance a Para. Nedeľa bude v miestnom amfiteátri patriť priaznivcom bratislavskej skupiny Lojzo a večer vystúpia Adam Ďurica a Lukáš Adamec.

Vinobranie Pezinok

- piatok, sobota a nedeľa 21. - 23. 9. na Radničnom námestí a tribúne pred zámkom

- vinobranie sa začne v piatok o 17.00 h slávnostným prvým dúškom, fanfárami a požehnaním úrody,

- súčasťou podujatia je pestrá ponuka gastronomických špecialít s bohatým kultúrnym programom. Do tanca a na počúvanie zahrajú okrem iných Bukasový masív, Dara Rolins, Peter Nagy s kapelou a Kollárovci. V sobotu od 14.30 h budú banícke spevokoly a súbory súťažiť o Banícku karbidku a o 21.00 h nebo rozžiari ohňostroj.

Modranské vinobranie

- piatok, sobota a nedeľa 28. - 30. 9.

- alegorický sprievod s poslednou lajtrou prejde Modrou v sobotu o 15.00 h,

- okrem burčiaka a miestnych domácich špecialít návštevníci budú môcť ochutnať vína zo súťaže Víno Modranského vinobrania či pozrieť si komentovanú ukážku lisovania hrozna na historickom preši,

- na hlavnom pódiu vystúpia okrem iných aj Bukasový masív, Jana Kirshner a skupina Hex,

- pre deti bude na Starom trhu pripravené jedinečné slamené ihrisko z dielne ArTUR a kolotoče na Dukelskej ulici,

- v sobotu a nedeľu skupina De Ijsezwaaiers JSEZWAAIERS z belgického partnerského mesta Overijse predvedie ukážky tradičného vyhadzovania vlajok.

Deň otvorených pivníc

- piatok a sobota 23. - 24. 11. Malokarpatská vínna cesta

- milovníci vína môžu degustovať vína z celého malokarpatského regiónu priamo v prevádzkach, kde sa vyrába, rozprávať sa o víne s producentmi a spoznávať jeho tajomstvá,

- spolu 160 najkrajších pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  7. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 163
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 427
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 18 454
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 15 295
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 7 540
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 952
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 5 916
  8. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 755
  9. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 3 695
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 110