SME
Nedeľa, 2. október, 2022 | Meniny má Levoslav

Prichádza čas vinobraní a oberačkových slávností

V minulosti vyzerali v Bratislave a okolí oberačkové slávnosti inak ako dnes

(Zdroj: FOTO SME- JOZEF JAKUBČO)

BRATISLAVA. „Tento ročník by som zatiaľ prirovnal k ročníku 2000. Aj v tom roku boli takéto veľké horúčavy, no na rozdiel od súčasného chýbala voda. Na celkové zhodnotenie vinohradníckej kampane je však priskoro. Rozhodujúca bude jeseň, najmä september,“ zhodnotil doterajší priebeh vinohradníckej sezóny vinár Vladimír Mrva z vinárstva Mrva & Stanko.

Veľmi horúce leto spôsobilo, že hrozno dozrieva o dva až tri týždne skôr. Takisto má pomerne vysokú cukornatosť a chýbajú kyselinky. Podľa Mrvu však včasným zberom hrozna možno docieliť harmóniu vo víne aj v tomto ročníku.

SkryťVypnúť reklamu

„Počas predchádzajúcich ročníkov sa vinári a vinohradníci poučili a vedia zbierať hrozno v správnej technologickej zrelosti,“ povedal Mrva.

So zberom podľa neho netreba čakať. Pri hodnotení zrelosti je dôležitá nielen cukornatosť, ale aj iné parametre, hlavne PH a obsah kyselín.

Prečítajte si tiež: Rača ostáva verná Frankovke modrej Čítajte 

Zatiaľ tento ročník vyzerá veľmi dobrý pre modré odrody.

„Práve to teplo a slnko by sa mali prejaviť v červených vínach. Mali by byť hutné, plné, teplé,“ povedal Mrva.

Počasie zatiaľ praje aj bielym odrodám, ktoré dozrievajú neskôr. „Ak bude september teplý a najmä suchý a nepríde výrazný nárast zrážok, tento ročník má všetky atribúty na to, aby sa stal veľmi dobrým,“ povedal Mrva.

Predstih v dozrievaní

Trojtýždňový predstih v dozrievaní hrozna potvrdil aj vinár Braňo Bahna z Vinocentra vo Svätom Jure. Nielen skoré odrody, ale aj Müller-Thurgau, Veltlín alebo Dunaj dozreli už koncom augusta. Tento týždeň oberú aj rizlingy.

SkryťVypnúť reklamu

„S meniacou sa klímou sa na Slovensku darí viac neskorým odrodám, najmä rizlingom, zatiaľ čo skoršie odrody ťahajú za kratší koniec. Dozrievajú v príliš teplých dňoch, čo neprospieva aromatike hrozna,“ povedal.

V tomto vinohradníckom mestečku nebýva klasické vinobranie, ale milovníci burčiaku si prišli na svoje prvú septembrovú sobotu počas Hubertových slávností pri burčiaku.

Pre kvalitu budúceho vína podľa Bahnu bude treba ustrážiť kyselinky v hrozne a nehnať sa zbytočne za vysokými prívlastkami.

„Majstrovstvo vinára spočíva v správnom načasovaní zberu jednotlivých odrôd a už dopredu mu musí byť jasné, aké víno chce vyrobiť,“ povedal.

Podľa Martina Hrubalu, riaditeľa Malokarpatského múzea v Pezinku, doterajšie dažde hrozno zatiaľ výrazne nepoškodili. Keby trvali dlhšie, na hrozne by to už bolo poznať. Znižovala by sa jeho cukornatosť a hrozili by plesne.

SkryťVypnúť reklamu

„Dobre že zapršalo, pretože príroda už potrebovala vlahu. Teraz by to chcelo ešte krásne babie leto, ustálené slnečné počasie a vtedy by bol až nadpriemerný ročník,“ povedal Hrubala.

Slávnosti hrozna vyzerali inak

Oberačkové slávnosti v Bratislave a okolí boli kedysi úplne odlišné ako tých, ako ich poznáme dnes.

„Boli výrazne komornejšie, nemali taký jarmočný ráz,“ ozrejmil Hrubala. Oberačkové slávnosti súviseli s radosťou a až úľavou vinohradníka, že úroda, ktorá je vždy nejakým spôsobom ohrozovaná prírodnými živlami, je „pod strechou“.

Hrozno sa z vinohradov zvážalo naoberané vo veľkých kadiach na drevených vozoch, takzvaných lajtrách.

„Posledný voz oberači ozdobili stužkami a z vinohradu išli veselým sprievodom do domu vinohradníka. Ten im poďakoval za prácu. Bolo nachystané občerstvenie, samozrejme, vínečko a priamo na dvore vinohradníka sa konala privátna ľudová zábava,“ povedal Hrubala.

Tradíciu takýchto oberačkových slávností prerušila v druhej polovici 19. storočia fyloxéra dovlečená z Ameriky, ktorá zničila vinohradníctvo v mnohých krajinách. Voška postihla aj vtedajšiu Bratislavu a okolie. Nebolo veľmi čo oberať a čo oslavovať a oberačkové slávnosti sa načas strácajú z historických záznamov.

Po veľkej hospodárskej kríze začiatkom 20. storočia vinohradnícke mestečká skúsili opäť propagovať tradíciu vinohradníctva a prilákať najmä Bratislavčanov.

„Bola to, dnes by sme povedali, marketingová aktivita ako zvýšiť predaj vína. Jeho predaj vtedy stagnoval,“ povedal Hrubala.

Obnovená tradícia

V roku 1933 sa prvé takéto vinobranie konalo v Pezinku. Z Bratislavy bol vypravený špeciálny vlak, kde boli aj vládni predstavitelia. Na námestí sa konala ukážka tradičnej slovenskej svadby. Odtiaľ sa presunuli do areálu zámku, kde hrala ľudová hudba. Ochutnával sa burčiak a prvé mladé vínko.

Akcia mala veľký úspech a o rok sa zopakovala v ešte masovejšom meradle.

V roku 1958, už za socializmu, vtedajší funkcionári chceli oživiť myšlienku vinobraní, ale pridali im silný ideologický nános. Prvok radosti z úrody ostal, ale prekryli ho alegorické sprievody s heslami oslavujúcimi pracovné úspechy a nasadenie na spôsob Prvého mája. Neodmysliteľnou súčasťou sa stali kolotoče.

Malokarpatské vinobranie sa potom striedavo konalo v Pezinku a Modre. Až v roku 2004 obe mestá začali organizovať vinobranie každý rok. Svoje vinobrania dnes majú už aj Rača, Devín, aj keď nemajú taký masový charakter.

„Vinobrania si zachovali niečo z toho tradičného ako napríklad takzvaný prvý dúšok či poslednú lajtru, ale dnes už sú silno poznačené komerciou,“ poznamenal Hrubala.

Rozdiel je aj v termíne slávností. Kým v minulosti sa oslavovalo až po oberačkách, a teda skôr ako koncom septembra či začiatkom októbra neboli, dnes bývajú aj v prvej polovici septembra, teda v čase, keď vinohradníci majú najviac práce. Takže si slávnosti vôbec neužijú.

„Je to skôr slávnosť pre ľudí ako pre samotných vinohradníkov. V minulosti to bolo presne naopak. Bola to slávnosť vinohradníkov a vyjadrovala radosť z toho, že je úroda obraná,“ dodal Hrubala.

Aký je burčiak

Burčiak je hroznový mušt, v ktorom sa už začal kvasný proces, teda kvasinky cukor začali premieňať na alkohol. Jeho obsah je medzi dvoma až šiestimi percentami, ale nápoj je ešte stále sladký.

Správny burčiak by mal byť odkalený, teda na dne džbána alebo fľaše, z ktorej ho nalievajú, by nemala byť hrubá vrstva usadeniny, a mal by mať svetlú zelenkavú farbu.

„Môj tip je kupovať burčiak priamo od vinára. Aj na vinobraniach je určite lepšie kupovať ho v stánkoch vinárstiev a jednotlivých vinárov. Potom je to už len na chuti, aký si vyberiete. Niekto má rád sladší, niekto zas voňavejší,“ povedal Hrubala.

Prehľad vinobraní a vinárskych akcií

Devínske vinobranie

- piatok a sobota 7. - 8. 9. pod hradom Devín

- devínski a malokarpatskí vinári,

- na vinobraní budú môcť návštevníci ochutnať aj ríbezláky vinárstva Thebener, ktoré žnú ocenenia po celom svete. Napríklad ich čierny polosladký ríbezlák získal jedinú zlatú medailu vo svojej kategórii na Fingerlake International Wine Competition 2016. Ešte väčší úspech vinárstvo dosiahlo na súťaži Terravino 2016 v Izraeli, kde čierny sv. Urban (suché) aj starodevínsky ríbezlák (sladké) dostali dvojitú zlatú medailu (Double Gold) a čierny polosladký ríbezlák striebornú medailu. Zlaté a strieborné medaily si odniesli aj zo súťaže Texas International Wine Competition 2017 za čierne barrique a starodevínsky ríbezlák,

- na vinobraní nebude chýbať burčiak, kvalitná a pestrá gastronómia, farmárske trhy malých výrobcov,

-v rámci kultúrneho programu vystúpia DJ Rišo zo Žužulety, DJ Miki Ozuka a Niki Alter x Ailin Ace.

Deň vo vinohradoch

- sobota 8. 9. od 11.00 h – 19.00 h vo viniciach malokarpatského regiónu

- desiatykrát sa otvoria vinice Malých Karpát s nádhernými výhľadmi. Návštevníci tak budú mať možnosť ochutnať hrozno a víno vyrobené priamo vo vinici, kde sa urodilo. V ponuke bude 53 viníc od Rače cez Svätý Jur, Pezinok, Modru až po Doľany. Súčasťou vstupenky je mapka. Vo viniciach bude hrať hudba a vinári okrem vína, frizzante, hroznového muštu a skorých burčiakov ponúknu aj svoje domáce špeciality,

- cena vstupenky je 15 eur, v cene sú bonusy na nákup vína v celkovej hodnote päť eur.

Chute jesene v Mrva & Stanko

- sobota 8. 9., 13.00 h - 21.00 h, Vinárstvo Mrva & Stanko, Orešianska 7/A, Trnava

- vôbec po prvýkrát sa otvoria dvere vinárstva Mrva & Stanko v septembri, mesiaci, keď sa začína vo vinohradoch zber prvého hrozna a v pivnici rozvoniava burčiak. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať hrozno z rôznych odrôd, prvý burčiak, vína z ročníka 2017 a sezónne gastronomické špeciality, ktoré k tomuto ročnému obdobiu vyslovene patria. Popri degustácii vín budú môcť nahliadnuť do pivníc a archívov, kde odpočívajú vína Mrva & Stanko a od 17.00 sa započúvať do slovenskej ľudovej hudby v podaní skupiny FidliCanti.

- cena vstupenky je 15 €, obsahuje 10 kupónov na degustáciu vína, pohár a kupón na nákup vína v hodnote 5 €. Lístky sú už vypredané.

Račianske vinobranie

- piatok, sobota a nedeľa 14. - 19. 9. pred Nemeckým kultúrnym domom a v miestnom amfiteátri

- návštevníci budú môcť ochutnať burčiak, ako aj vína miestnych vinárov ako Ivan Holík, Rudolf Rakyta, František Krajčírovič, Miloš Máťuš či miestneho vinárstva Villa víno Rača,

- nebudú chýbať stánky s cigánskou, lokšami a opečenými klobáskami a kolotoče,

- v piatok vystúpia Ewelin a Horkýže slíže. Alegorický sprievod sa začne o 14.30 h v sobotu. Po ňom bude nasledovať slávnostné otvorenie vinobrania a požehnanie úrody. Do tanca a na počúvanie zahrajú folklórne súbory Karpatskí valaškári a Picúchovci a po nich Lavagance a Para. Nedeľa bude v miestnom amfiteátri patriť priaznivcom bratislavskej skupiny Lojzo a večer vystúpia Adam Ďurica a Lukáš Adamec.

Vinobranie Pezinok

- piatok, sobota a nedeľa 21. - 23. 9. na Radničnom námestí a tribúne pred zámkom

- vinobranie sa začne v piatok o 17.00 h slávnostným prvým dúškom, fanfárami a požehnaním úrody,

- súčasťou podujatia je pestrá ponuka gastronomických špecialít s bohatým kultúrnym programom. Do tanca a na počúvanie zahrajú okrem iných Bukasový masív, Dara Rolins, Peter Nagy s kapelou a Kollárovci. V sobotu od 14.30 h budú banícke spevokoly a súbory súťažiť o Banícku karbidku a o 21.00 h nebo rozžiari ohňostroj.

Modranské vinobranie

- piatok, sobota a nedeľa 28. - 30. 9.

- alegorický sprievod s poslednou lajtrou prejde Modrou v sobotu o 15.00 h,

- okrem burčiaka a miestnych domácich špecialít návštevníci budú môcť ochutnať vína zo súťaže Víno Modranského vinobrania či pozrieť si komentovanú ukážku lisovania hrozna na historickom preši,

- na hlavnom pódiu vystúpia okrem iných aj Bukasový masív, Jana Kirshner a skupina Hex,

- pre deti bude na Starom trhu pripravené jedinečné slamené ihrisko z dielne ArTUR a kolotoče na Dukelskej ulici,

- v sobotu a nedeľu skupina De Ijsezwaaiers JSEZWAAIERS z belgického partnerského mesta Overijse predvedie ukážky tradičného vyhadzovania vlajok.

Deň otvorených pivníc

- piatok a sobota 23. - 24. 11. Malokarpatská vínna cesta

- milovníci vína môžu degustovať vína z celého malokarpatského regiónu priamo v prevádzkach, kde sa vyrába, rozprávať sa o víne s producentmi a spoznávať jeho tajomstvá,

- spolu 160 najkrajších pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  2. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  5. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  6. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  7. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  8. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 5 808
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 576
  3. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 032
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 655
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 923
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 792
  7. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 3 155
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  2. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  3. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  4. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  5. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  6. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 8 393
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 915
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 4 415
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 076
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 052
  6. Ján Valchár: Norma na 5.300% alebo sedem mesiacov štvojdňovej operácie 2 923
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 881
  8. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 2 858
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  5. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu