SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Kaiserky sa predávali za grajciar

Nové pečivo pekári upiekli na počeť korunovácie a nazvali ho cisárskymi žemľami – Kaisersemmel.

Pečivo nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami.Pečivo nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami. (Zdroj: TASR/AP)

Vladimír Tomčík, združenie Devínska brána

Typické chrumkavé guľaté pečivo vyrobené z pšeničnej múky, sladu, soli a vody, ktorého charakteristickým rysom je hviezdica na lícovej strane, podľa niektorých prameňov prvý raz upiekli až na počesť Františka Jozefa II.

Prečítajte si tiež: Čo viete o korunováciách v Prešporku? (kvíz) Čítajte 

Faktom však je, že už v septembri roku 1830 pri príležitosti korunovácie Ferdinanda V. v Dóme sv. Martina prišli bratislavskí pekári na trh s novinkou.

Pečivo na panovníkovu počesť nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami (napriek tomu, že bol korunovaný za kráľa Uhorska) a predávali ich po grajciari za kus.

Skryť Vypnúť reklamu

V minulosti sa tmavý chlieb piekol z raže, svetlý zo pšenice a v stredoveku sa pekárenské výrobky predávali nie v pekárňach, ale na trhoviskách, kde boli postavené drevené búdy, alebo pod šiatrami. Zriedka boli stánky i murované.

Drahšie biele chleby a pečivo pekári predávali na pultoch, obyčajné čierne chleby jednoducho na rohožiach na zemi. Pekári piekli kysnuté chleby (jačmenný, prosový, pohánkový, ryžový, veľkonočný, vlašský, kyslastý, praclíkový, žemľový, gaštanový, žaluďový a neskôr i zemiakový), nekysnuté posúchy, placky, lokše a pagáče.

Prečítajte si tiež: Kráľ Žigmund pozdvihol význam Prešporka Čítajte 

Chlieb, aký poznáme dnes, sa objavil až v 19. storočí, keď prišla móda bieleho chleba z uhorskej múky.

V Bratislave bolo voľakedy vždy viacero pekárov a povinnosťou každého z nich bolo svoje výrobky označovať rímskymi číslicami. Toto opatrenie slúžilo v prípade reklamácie hmotnosti či kvality chleba a umožnilo ľahko identifikovať výrobcu. Tresty za podvádzanie boli veľmi prísne a nepoctivých výrobcov namáčali do Dunaja.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď sa bratislavskí pekári roku 1792 dohodli, že budú piecť menšie žemle, obľúbený herec Wachsmann prišiel na scénu Mestského divadla vo fraku s malými žemľami namiesto gombíkov. Pekári ho zažalovali za urážku cechu a súd odsúdil herca na 48-hodinový žalár.

Keď sa o dva dni vrátil na javisko, pýtali sa ho, či nebol vo väzení hladný. Herec odpovedal: „Kdeže! Našťastie sa do mňa zaľúbila dcéra väzenského dozorcu a každé ráno mi kľúčovou dierkou podala tri žemle“.

Prečítajte si tiež: Požiare spôsobovala aj výstavba mesta Čítajte 

Kaiserky neboli prvým symbolickým pekárskym sortimentom, veď už po porážke Turkov pri Viedni roku 1683 prišli pekári v cisárskom meste s rožkami, ktoré neboli rovné, ale dali im symbolickú podobu tureckého polmesiaca.

Napokon, veľké maslové rožky, v obchodnej sieti známe ako karlovarské, sa ani nie tak dávno, pred päťdesiatimi rokmi, všeobecne volali Dubčekovými rožkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 846
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 019
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 367
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 311
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 867
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 808
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 280
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 192
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 056
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 927
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu