PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Kaiserky sa predávali za grajciar

Nové pečivo pekári upiekli na počeť korunovácie a nazvali ho cisárskymi žemľami – Kaisersemmel.

Pečivo nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami.(Zdroj: TASR/AP)

Vladimír Tomčík, združenie Devínska brána

Typické chrumkavé guľaté pečivo vyrobené z pšeničnej múky, sladu, soli a vody, ktorého charakteristickým rysom je hviezdica na lícovej strane, podľa niektorých prameňov prvý raz upiekli až na počesť Františka Jozefa II.

Prečítajte si tiež: Čo viete o korunováciách v Prešporku? (kvíz)

Faktom však je, že už v septembri roku 1830 pri príležitosti korunovácie Ferdinanda V. v Dóme sv. Martina prišli bratislavskí pekári na trh s novinkou.

Pečivo na panovníkovu počesť nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami (napriek tomu, že bol korunovaný za kráľa Uhorska) a predávali ich po grajciari za kus.

V minulosti sa tmavý chlieb piekol z raže, svetlý zo pšenice a v stredoveku sa pekárenské výrobky predávali nie v pekárňach, ale na trhoviskách, kde boli postavené drevené búdy, alebo pod šiatrami. Zriedka boli stánky i murované.

Drahšie biele chleby a pečivo pekári predávali na pultoch, obyčajné čierne chleby jednoducho na rohožiach na zemi. Pekári piekli kysnuté chleby (jačmenný, prosový, pohánkový, ryžový, veľkonočný, vlašský, kyslastý, praclíkový, žemľový, gaštanový, žaluďový a neskôr i zemiakový), nekysnuté posúchy, placky, lokše a pagáče.

Prečítajte si tiež: Kráľ Žigmund pozdvihol význam Prešporka

Chlieb, aký poznáme dnes, sa objavil až v 19. storočí, keď prišla móda bieleho chleba z uhorskej múky.

V Bratislave bolo voľakedy vždy viacero pekárov a povinnosťou každého z nich bolo svoje výrobky označovať rímskymi číslicami. Toto opatrenie slúžilo v prípade reklamácie hmotnosti či kvality chleba a umožnilo ľahko identifikovať výrobcu. Tresty za podvádzanie boli veľmi prísne a nepoctivých výrobcov namáčali do Dunaja.

Keď sa bratislavskí pekári roku 1792 dohodli, že budú piecť menšie žemle, obľúbený herec Wachsmann prišiel na scénu Mestského divadla vo fraku s malými žemľami namiesto gombíkov. Pekári ho zažalovali za urážku cechu a súd odsúdil herca na 48-hodinový žalár.

Keď sa o dva dni vrátil na javisko, pýtali sa ho, či nebol vo väzení hladný. Herec odpovedal: „Kdeže! Našťastie sa do mňa zaľúbila dcéra väzenského dozorcu a každé ráno mi kľúčovou dierkou podala tri žemle“.

Prečítajte si tiež: Požiare spôsobovala aj výstavba mesta

Kaiserky neboli prvým symbolickým pekárskym sortimentom, veď už po porážke Turkov pri Viedni roku 1683 prišli pekári v cisárskom meste s rožkami, ktoré neboli rovné, ale dali im symbolickú podobu tureckého polmesiaca.

Napokon, veľké maslové rožky, v obchodnej sieti známe ako karlovarské, sa ani nie tak dávno, pred päťdesiatimi rokmi, všeobecne volali Dubčekovými rožkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 74 347
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 048
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 117
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 611
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 267
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 259
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 500
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 702
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 614
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 611