PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Kaiserky sa predávali za grajciar

Nové pečivo pekári upiekli na počeť korunovácie a nazvali ho cisárskymi žemľami – Kaisersemmel.

Pečivo nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami.(Zdroj: TASR/AP)
Článok pokračuje pod video reklamou

Vladimír Tomčík, združenie Devínska brána

Typické chrumkavé guľaté pečivo vyrobené z pšeničnej múky, sladu, soli a vody, ktorého charakteristickým rysom je hviezdica na lícovej strane, podľa niektorých prameňov prvý raz upiekli až na počesť Františka Jozefa II.

Prečítajte si tiež: Čo viete o korunováciách v Prešporku? (kvíz)

Faktom však je, že už v septembri roku 1830 pri príležitosti korunovácie Ferdinanda V. v Dóme sv. Martina prišli bratislavskí pekári na trh s novinkou.

Pečivo na panovníkovu počesť nazvali cisárskymi žemľami – Kaisersemmel – kaiserkami (napriek tomu, že bol korunovaný za kráľa Uhorska) a predávali ich po grajciari za kus.

V minulosti sa tmavý chlieb piekol z raže, svetlý zo pšenice a v stredoveku sa pekárenské výrobky predávali nie v pekárňach, ale na trhoviskách, kde boli postavené drevené búdy, alebo pod šiatrami. Zriedka boli stánky i murované.

Drahšie biele chleby a pečivo pekári predávali na pultoch, obyčajné čierne chleby jednoducho na rohožiach na zemi. Pekári piekli kysnuté chleby (jačmenný, prosový, pohánkový, ryžový, veľkonočný, vlašský, kyslastý, praclíkový, žemľový, gaštanový, žaluďový a neskôr i zemiakový), nekysnuté posúchy, placky, lokše a pagáče.

Prečítajte si tiež: Kráľ Žigmund pozdvihol význam Prešporka

Chlieb, aký poznáme dnes, sa objavil až v 19. storočí, keď prišla móda bieleho chleba z uhorskej múky.

V Bratislave bolo voľakedy vždy viacero pekárov a povinnosťou každého z nich bolo svoje výrobky označovať rímskymi číslicami. Toto opatrenie slúžilo v prípade reklamácie hmotnosti či kvality chleba a umožnilo ľahko identifikovať výrobcu. Tresty za podvádzanie boli veľmi prísne a nepoctivých výrobcov namáčali do Dunaja.

Keď sa bratislavskí pekári roku 1792 dohodli, že budú piecť menšie žemle, obľúbený herec Wachsmann prišiel na scénu Mestského divadla vo fraku s malými žemľami namiesto gombíkov. Pekári ho zažalovali za urážku cechu a súd odsúdil herca na 48-hodinový žalár.

Keď sa o dva dni vrátil na javisko, pýtali sa ho, či nebol vo väzení hladný. Herec odpovedal: „Kdeže! Našťastie sa do mňa zaľúbila dcéra väzenského dozorcu a každé ráno mi kľúčovou dierkou podala tri žemle“.

Prečítajte si tiež: Požiare spôsobovala aj výstavba mesta

Kaiserky neboli prvým symbolickým pekárskym sortimentom, veď už po porážke Turkov pri Viedni roku 1683 prišli pekári v cisárskom meste s rožkami, ktoré neboli rovné, ale dali im symbolickú podobu tureckého polmesiaca.

Napokon, veľké maslové rožky, v obchodnej sieti známe ako karlovarské, sa ani nie tak dávno, pred päťdesiatimi rokmi, všeobecne volali Dubčekovými rožkami.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  1. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  2. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  7. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 448
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 812
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 409
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 406
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 354
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 738
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 765
  10. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 3 718