SME
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Ako na dobrú zmrzlinu? Bez lásky to nejde

Slaný karamel aj fialky. Ochutnať môžete aj netradičné chute.

V centre Bratislavy sa nachádza viacero vznikajúcich zmrzlinární.V centre Bratislavy sa nachádza viacero vznikajúcich zmrzlinární. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. „Prešiel som takmer celý svet, aby som zistil, že za najlepšou zmrzlinou sa musím vrátiť domov, do Bratislavy. Ste neprekonateľní,“ napísal na pohľadnicu milovník zmrzliny Marek a poslal ju do zmrzlinárne Arthur Ice cream na Laurinskej ulici.

Teraz ju, zarámovanú, hrdo vystavujú na svojom zmrzlinárskom pulte. Je jednou z najpopulárnejších zmrzlinární v centre mesta. Minulý rok bola jej špecialitou čierna zmrzlina servírovaná v čiernom kornútku.

Na túto sezónu pripravili dve novinky – biely nugát a sorbet z exotického ovocia hurmikaki.

SkryťVypnúť reklamu

Tour de zmrzlinárne

Ak by si niekto chcel nájsť tú „svoju“ zmrzlináreň a tú „svoju“ príchuť zmrzliny či gelata, určite to počas jedného záťahu nezvládne. Len v samotnom centre mesta je viac ako desiatka zmrzlinární s vlastnými originálnymi mrazenými pochúťkami.

Ponúkajú tradičné príchute ako vanilková či čokoládová, ale aj zmrzliny zo zeleniny, vegánske, zmrzlinu pre psov alebo si návštevník môže urobiť vlastný nanuk.

„V Bratislave je celkovo vysoká úroveň zmrzliny a kaviarní vôbec. Radosť ochutnávať. Čo sa týka zmrzlín v Bratislave, som pyšná ako páv,“ povedala Martina Hlinová, majiteľka siete reštaurácií a zmrzlinárne fungujúcej pri kaviarni Franz Xaver Messerschmidt.

Bez lásky to nejde

Zmrzlinári sa zhodujú, že na dobrú zmrzlinu treba kvalitné suroviny a lásku.

SkryťVypnúť reklamu

„Bez lásky to nejde, verte mi. Môžete urobiť všetko ako ja, ale keď tam nebude láska, nebude to fungovať,“ povedal Cuneyt Memeti, majiteľ zmrzlinárne Arthur Ice cream.

Aj podľa dĺžky radov, ktoré si milovníci zmrzliny musia za teplého počasia často vystáť, zmrzlinárom láska k zmrzline nechýba.

Medzi najpopulárnejšie okrem Arthura patria Koun, Luculus, Café Vienna či I Nonni Cremeria.

V kaviarni Mondieu si záujemca môže sám poliať nanuk čokoládou a ochutiť posýpkou zo sušeného ovocia podľa vlastného výberu.

Zmrzlina aj pre štvornohého miláčika

Prečítajte si tiež: Zmrzliny z prášku cítiť na ich chuti Čítajte 

Cuneyt Memeti pochádza Slovinska a zmrzlináreň Arthur Ice cream založil v roku 2015.

„Boli sme tu na návšteve a páčilo sa nám. Videli sme, že ľudia majú radi kvalitnú zmrzlinu, že ju vedia aj oceniť a zaplatiť za ňu,“ povedal Memeti.

SkryťVypnúť reklamu

V receptoch kombinuje to, čo sa naučil od otca, ktorý zmrzlinu robí už 40 rokov, s modernými trendami.

„Teraz sa robia zmrzliny bez vajíčok a bez umelých farbív. Trendom sú vegánske zmrzliny,“ vysvetlil Memeti.

Minulý rok ako novinku ponúkali čiernu zmrzlinu z kokosovej múky. Túto sezónu ju už neponúkajú každý deň. Čiernu zmrzlinu už totiž ponúkajú aj inde. Ak návštevník príde so psom, ľadové osvieženie sa ujde aj domácemu miláčikovi, a to zadarmo.

„Zmrzlinu pre psov robíme bez mlieka, cukru a kakaa. Neobsahuje ani jednu zložku, ktorá by im mohla ublížiť. Je na báze vanilky a je plná proteínov a vitamínov,“ hovorí Memeti.

„K Arthurovi chodím predovšetkým na slaný karamel. Dávajú ho s celými arašidmi. Alebo si dám mangový sorbet či pistáciovú,“ vyznala sa Martina Olejníková.

Inšpiráciou na tvorbu nových chutí sú napríklad Taliansko alebo aj Thajsko.

„V Thajsku robia výborné sorbety. Lenže druhy ovocia, z akých ich robia oni, ani na Slovensku nemáme. Ale robím napríklad zmrzlinu wasabi. Zatiaľ ju nemá žiadna iná zmrzlináreň,“ povedal Memeti.

Ochutnať zmrzliny netradičných chutí sa dá aj inde v centre. Len o pár desiatok metrov, schovaná za americkou ambasádou, je zmrzlináreň Koun.

Ananas s reďkovkovými výhonkami

Barbora Szalaiová, ktorá vyštudovala masmediálnu komunikáciu, zmrzlináreň Koun založila po tom, ako sa nenašla so svojej pôvodnej profesii.

„Vždy som chcela robiť niečo kreatívne a milovala som varenie. Prišlo mi to ako krásne spojenie, ako umenie,“ povedala Szalaiová. „Robiť“ zmrzlinu sa učila v prestížnej Gelato University v Taliansku.

Jej zmrzliny sa od tradičných líšia bláznivými kombináciami a menším výberom. V ponuke mávajú len osem príchutí naraz, aj keď ich repertoár je širší.

„Vyrábame ju denne čerstvú zo surovín z Talianska, a preto nemáme taký veľký výber,“ povedala Szalaiová. Zato majú špecialitky ako ananás s reďkovkovými výhonkami, matchu s bielou čokoládou a červeným korením, malinu s liči, fialkovú či čokoládu so slivkami v portskom víne.

„Dala som si zmrzlinu s príchuťou Rafaelo a vegánsky gaštan. Rafaelo chutí ako skutočné Rafaelo a ani tá druhá nemá chybu,“ povedala o zmrzline Andrea Kovárová.

Kvalita zmrzliny a inovatívnosť zmrzlinárne sa presadili za hranicami. Na blogu leteckej spoločnosti Ryanair sa zmrzlináreň Koun v roku 2015 zaradila medzi 13 najlepších zmrzlinární v Európe.

„Keď som sa to dozvedela, rozplakala som sa od dojatia. Každú pochvalu si veľmi vážime,“ povedala Szalaiová.

Na túto sezónu ako novinky pripravili zmrzlinu s príchuťou vegánskeho jablkového koláča, malina-čierny sézam–biela čokoláda a ďatlovú.

Čučoriedky až z Osturne

Martina Hlinová si zmrzlinárňou splnila jeden zo snov. K cukrárni zmrzlina patrí.

„Prevádzkovali sme kaviareň F. X. Messerschmidt a Biofarmu Príroda a snívali sme náš ďalší sen,“ spomína Hlinová. Kúpili prvú kravu a chceli vyrábať zmrzlinu z farmárskeho mlieka. Dnes už majú tri kravy.

V príchutiach sa radia medzi konzervatívnjšie zmrzlinárne s klasickým výberom.

„Možno vystrkujeme rožky s makovou a egrešovým sorbetom alebo sorbetom z divokých minihrušiek počas sezóny,“ ozrejmila Hlinová.

Pyšná je aj na ovocné sorbety s vysokým podielom ovocia. Oceňuje ich aj Zuzana Kolajová, ktorá si pochutila na malinovom sorbete. „Má autentickú chuť a je jednoznačne bez dochucovadiel.“

Michaela Donovanová si nevedela vynachváliť kávovú. „Bola najlepšia, akú som kedy mala. Ani v Taliansku som takú dobrú nemala, a to tam chodím často.“

„Zákazníčky sa sťažujú, že po zmrzline vyrobenej z čučoriedok z Osturne majú jazyk fialový ešte večer, keď prídu domov,“ hovorí Hlinová.

Pod zmrzlinárňou varia vlastné pivo a sládok ich jednu sezónu donútil vyrábať pivnú zmrzlinu.

„To sme asi boli jediní na svete, kto vyrábal zmrzlinu z kláštorného ležiaka,“ povedala Hlinová. Počas školenia pod dohľadom talianskych zmrzlinárov tiež pripravili gelato lososové a z modrého plesňového syra.

„Podávali sme ho na menu k cestovinám, ale vo svete sú takéto zmrzliny už bežné,“ povedala Hlinová.

Pri vymýšľaní nových príchutí sa nechávajú inšpirovať sezónou a ponukou na trhu.

„Odvaha nám nechýba, ale náš zákazník očakáva v našej vitríne stabilnú ponuku a kvalitu. Túto sezónu u nás letí slaný karamel, maková zmrzlina a mangový sorbet,“ povedala Hlinová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  3. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  4. Nechajte sa zelektrizovať!
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  8. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 20 348
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 723
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 347
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 289
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 009
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 060
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 226
  8. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami 2 802
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  2. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  3. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  4. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  5. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  6. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  8. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 941
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 729
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 206
  4. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 026
  5. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 786
  6. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 3 765
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 801
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 627
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu