SME
Streda, 30. september, 2020 | Meniny má JarolímKrížovkyKrížovky

Ako na dobrú zmrzlinu? Bez lásky to nejde

Slaný karamel aj fialky. Ochutnať môžete aj netradičné chute.

V centre Bratislavy sa nachádza viacero vznikajúcich zmrzlinární.V centre Bratislavy sa nachádza viacero vznikajúcich zmrzlinární. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. „Prešiel som takmer celý svet, aby som zistil, že za najlepšou zmrzlinou sa musím vrátiť domov, do Bratislavy. Ste neprekonateľní,“ napísal na pohľadnicu milovník zmrzliny Marek a poslal ju do zmrzlinárne Arthur Ice cream na Laurinskej ulici.

Teraz ju, zarámovanú, hrdo vystavujú na svojom zmrzlinárskom pulte. Je jednou z najpopulárnejších zmrzlinární v centre mesta. Minulý rok bola jej špecialitou čierna zmrzlina servírovaná v čiernom kornútku.

Na túto sezónu pripravili dve novinky – biely nugát a sorbet z exotického ovocia hurmikaki.

Skryť Vypnúť reklamu

Tour de zmrzlinárne

Ak by si niekto chcel nájsť tú „svoju“ zmrzlináreň a tú „svoju“ príchuť zmrzliny či gelata, určite to počas jedného záťahu nezvládne. Len v samotnom centre mesta je viac ako desiatka zmrzlinární s vlastnými originálnymi mrazenými pochúťkami.

Ponúkajú tradičné príchute ako vanilková či čokoládová, ale aj zmrzliny zo zeleniny, vegánske, zmrzlinu pre psov alebo si návštevník môže urobiť vlastný nanuk.

„V Bratislave je celkovo vysoká úroveň zmrzliny a kaviarní vôbec. Radosť ochutnávať. Čo sa týka zmrzlín v Bratislave, som pyšná ako páv,“ povedala Martina Hlinová, majiteľka siete reštaurácií a zmrzlinárne fungujúcej pri kaviarni Franz Xaver Messerschmidt.

Bez lásky to nejde

Zmrzlinári sa zhodujú, že na dobrú zmrzlinu treba kvalitné suroviny a lásku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Bez lásky to nejde, verte mi. Môžete urobiť všetko ako ja, ale keď tam nebude láska, nebude to fungovať,“ povedal Cuneyt Memeti, majiteľ zmrzlinárne Arthur Ice cream.

Aj podľa dĺžky radov, ktoré si milovníci zmrzliny musia za teplého počasia často vystáť, zmrzlinárom láska k zmrzline nechýba.

Medzi najpopulárnejšie okrem Arthura patria Koun, Luculus, Café Vienna či I Nonni Cremeria.

V kaviarni Mondieu si záujemca môže sám poliať nanuk čokoládou a ochutiť posýpkou zo sušeného ovocia podľa vlastného výberu.

Zmrzlina aj pre štvornohého miláčika

Prečítajte si tiež: Zmrzliny z prášku cítiť na ich chuti Čítajte 

Cuneyt Memeti pochádza Slovinska a zmrzlináreň Arthur Ice cream založil v roku 2015.

„Boli sme tu na návšteve a páčilo sa nám. Videli sme, že ľudia majú radi kvalitnú zmrzlinu, že ju vedia aj oceniť a zaplatiť za ňu,“ povedal Memeti.

Skryť Vypnúť reklamu

V receptoch kombinuje to, čo sa naučil od otca, ktorý zmrzlinu robí už 40 rokov, s modernými trendami.

„Teraz sa robia zmrzliny bez vajíčok a bez umelých farbív. Trendom sú vegánske zmrzliny,“ vysvetlil Memeti.

Minulý rok ako novinku ponúkali čiernu zmrzlinu z kokosovej múky. Túto sezónu ju už neponúkajú každý deň. Čiernu zmrzlinu už totiž ponúkajú aj inde. Ak návštevník príde so psom, ľadové osvieženie sa ujde aj domácemu miláčikovi, a to zadarmo.

„Zmrzlinu pre psov robíme bez mlieka, cukru a kakaa. Neobsahuje ani jednu zložku, ktorá by im mohla ublížiť. Je na báze vanilky a je plná proteínov a vitamínov,“ hovorí Memeti.

„K Arthurovi chodím predovšetkým na slaný karamel. Dávajú ho s celými arašidmi. Alebo si dám mangový sorbet či pistáciovú,“ vyznala sa Martina Olejníková.

Inšpiráciou na tvorbu nových chutí sú napríklad Taliansko alebo aj Thajsko.

„V Thajsku robia výborné sorbety. Lenže druhy ovocia, z akých ich robia oni, ani na Slovensku nemáme. Ale robím napríklad zmrzlinu wasabi. Zatiaľ ju nemá žiadna iná zmrzlináreň,“ povedal Memeti.

Ochutnať zmrzliny netradičných chutí sa dá aj inde v centre. Len o pár desiatok metrov, schovaná za americkou ambasádou, je zmrzlináreň Koun.

Ananas s reďkovkovými výhonkami

Barbora Szalaiová, ktorá vyštudovala masmediálnu komunikáciu, zmrzlináreň Koun založila po tom, ako sa nenašla so svojej pôvodnej profesii.

„Vždy som chcela robiť niečo kreatívne a milovala som varenie. Prišlo mi to ako krásne spojenie, ako umenie,“ povedala Szalaiová. „Robiť“ zmrzlinu sa učila v prestížnej Gelato University v Taliansku.

Jej zmrzliny sa od tradičných líšia bláznivými kombináciami a menším výberom. V ponuke mávajú len osem príchutí naraz, aj keď ich repertoár je širší.

„Vyrábame ju denne čerstvú zo surovín z Talianska, a preto nemáme taký veľký výber,“ povedala Szalaiová. Zato majú špecialitky ako ananás s reďkovkovými výhonkami, matchu s bielou čokoládou a červeným korením, malinu s liči, fialkovú či čokoládu so slivkami v portskom víne.

„Dala som si zmrzlinu s príchuťou Rafaelo a vegánsky gaštan. Rafaelo chutí ako skutočné Rafaelo a ani tá druhá nemá chybu,“ povedala o zmrzline Andrea Kovárová.

Kvalita zmrzliny a inovatívnosť zmrzlinárne sa presadili za hranicami. Na blogu leteckej spoločnosti Ryanair sa zmrzlináreň Koun v roku 2015 zaradila medzi 13 najlepších zmrzlinární v Európe.

„Keď som sa to dozvedela, rozplakala som sa od dojatia. Každú pochvalu si veľmi vážime,“ povedala Szalaiová.

Na túto sezónu ako novinky pripravili zmrzlinu s príchuťou vegánskeho jablkového koláča, malina-čierny sézam–biela čokoláda a ďatlovú.

Čučoriedky až z Osturne

Martina Hlinová si zmrzlinárňou splnila jeden zo snov. K cukrárni zmrzlina patrí.

„Prevádzkovali sme kaviareň F. X. Messerschmidt a Biofarmu Príroda a snívali sme náš ďalší sen,“ spomína Hlinová. Kúpili prvú kravu a chceli vyrábať zmrzlinu z farmárskeho mlieka. Dnes už majú tri kravy.

V príchutiach sa radia medzi konzervatívnjšie zmrzlinárne s klasickým výberom.

„Možno vystrkujeme rožky s makovou a egrešovým sorbetom alebo sorbetom z divokých minihrušiek počas sezóny,“ ozrejmila Hlinová.

Pyšná je aj na ovocné sorbety s vysokým podielom ovocia. Oceňuje ich aj Zuzana Kolajová, ktorá si pochutila na malinovom sorbete. „Má autentickú chuť a je jednoznačne bez dochucovadiel.“

Michaela Donovanová si nevedela vynachváliť kávovú. „Bola najlepšia, akú som kedy mala. Ani v Taliansku som takú dobrú nemala, a to tam chodím často.“

„Zákazníčky sa sťažujú, že po zmrzline vyrobenej z čučoriedok z Osturne majú jazyk fialový ešte večer, keď prídu domov,“ hovorí Hlinová.

Pod zmrzlinárňou varia vlastné pivo a sládok ich jednu sezónu donútil vyrábať pivnú zmrzlinu.

„To sme asi boli jediní na svete, kto vyrábal zmrzlinu z kláštorného ležiaka,“ povedala Hlinová. Počas školenia pod dohľadom talianskych zmrzlinárov tiež pripravili gelato lososové a z modrého plesňového syra.

„Podávali sme ho na menu k cestovinám, ale vo svete sú takéto zmrzliny už bežné,“ povedala Hlinová.

Pri vymýšľaní nových príchutí sa nechávajú inšpirovať sezónou a ponukou na trhu.

„Odvaha nám nechýba, ale náš zákazník očakáva v našej vitríne stabilnú ponuku a kvalitu. Túto sezónu u nás letí slaný karamel, maková zmrzlina a mangový sorbet,“ povedala Hlinová.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  2. Seat Leon Sportstourer ponúka priestor aj charakter (test)
  3. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  4. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  5. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  6. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  7. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  8. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  9. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  10. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  1. Brick Award 2020: Pocta kvalitnej tehlovej architektúre
  2. Union prepláca doplatky za lieky do 18 rokov neobmedzene
  3. UPC teraz ponúka internet 300 Mb/s len za 10,90 €
  4. Fedor Gál: Drtím, drtíš, drtíme (s krízou za zadkom)
  5. Tu sú najčastejšie signály nesprávneho zateplenia. Vyhnite sa im
  6. Digitalizácia prinesie zmeny v doručovaní dobierok
  7. Silnú imunitu bez týchto troch látok nedosiahnete
  8. Každý komín potrebuje svoj domov!
  9. To treba vidieť. Blíži sa Deň otvorených dverí v Kolískach
  10. Jeseň je ideálny čas pre začatie diéty
  1. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy 19 943
  2. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 19 597
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 17 909
  4. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali 12 533
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 11 637
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy 11 245
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 618
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 499
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 433
  10. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 9 423
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu