PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Na Vavrinca býval v meste jarmok

Matej Korvín udelil Bratislave privilégium štvortýždňového jarmoku na predmestí, pred Michalskou bránou.

Michalská priekopa dnes slúži ako verejná čitáreň U Červeného raka.Michalská priekopa dnes slúži ako verejná čitáreň U Červeného raka.(Zdroj: TASR)

Vladimír Tomčík, združenie Devínska brána

Z pôvodných štyroch mestských brán sa zachovala jediná – Michalská. A aj to vďaka volom.

Podľa prastarej tradície na svätého Vavrinca (10. augusta), ktorý bol patrónom jedného z troch bratislavských farských kostolov, sa konal najvýznamnejší jarmok v meste.

Výsady výročného trhu udelil mestu v roku 1344 kráľ Ľudovít.

Prečítajte si tiež: SND odštartovala Hubička

Začiatok ohlasovali zvonom z veže Starej radnice, trval 15 dní, predávajúci i kupujúci mali voľný prístup do mesta, nemuseli platiť mýto a boli pod kráľovskou ochranou, čo symbolizovala ruka držiaca meč vystavená na trhovom mieste.

Aj ďalší panovníci rozširovali trhové výsady a Matej Korvín udelil Bratislave privilégium štvortýždňového jarmoku na predmestí, pred Michalskou bránou.

Aj Kostol svätého Vavrinca sa nachádzal pred hradbami mesta.

V čase tureckého nebezpečenstva bol však zbúraný a materiál z neho použili na spevnenie hradieb. Jeho zachované základy vidieť pred Starou tržnicou.

Podľa tradície, na deň svätého Vavrinca a aj na svätého Martina, sa už od 15. storočia v priekope pred Michalskou bránou konali strelecké preteky.

Za stavanie terčov platili majstrom 32 denárov a tovarišom polovicu.

Prečítajte si tiež: Vyslali ho po peniaze, domov sa už nevrátil

V streľbe súťažila celá mestská rada na čele s richtárom. Strieľalo sa na vola či na vtáka, ktorým bol zavesený terč.

Cenou pre víťaza bola perla zasadená v striebre, pre ostatných súťažiacich upiekli vola.

Podľa záznamov z roku 1517 tu po streleckej rozcvičke jedného upiekli a zrejme ho neskonzumovali len samotní strelci, ale ušlo sa aj prizerajúcim divákom.

Tak sa vlastne vďaka streleckému spolku, ktorý do priekopy chodieval cvičiť a jeho členovia tu súťažili v streľbe, sa Michalská brána aj s barbakanom a priekopou zachovali.

Napokon aj Vavrinec je patrónom kuchárov a cukrárov a podľa legendy zomrel mučeníckou smrťou, keď ho upiekli na rozpálenom železnom rošte a behom tortúry kričal:

„Z jednej strany som už upečený, je čas ma otočiť na druhú stranu!“.

Tri storočia piekli vola v meste aj pri slávnostných korunováciách, pri korunovácii Mateja II. dali ľudu šesť vykŕmených volov a poskytli šesťdesiat okovov vína (asi 3000 litrov).

Prečítajte si tiež: Na vrchole veže ukrývajú poklady

Na poriadok dozerajúci hajdúsi a vojaci dostali sto okovov vína a ďalšie štyri pečené voly.

Upiecť vola bolo skutočne kuchárskym majstrovstvom a návod podľa dochovaných záznamov je jednoduchý – „do vola vopchali tučnú ovcu, do ovce mladučké teľa a do toho teľaťa tučného kapúna, v kapúnovi bol ešte holub a v ňom myš“.

Keď bola tá upečená, bol hotový aj vôl.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  2. Štefánka by Pulitzer
  3. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  4. Konferencia - EU support for research
  5. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  6. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  8. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  9. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  10. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 17 717
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 186
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 13 048
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 088
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 349
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 857
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 105
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 088
  9. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 3 933
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 438