SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Brownfieldy treba najprv zmapovať a potom riešiť, čo na nich bude

Dlhodobo nevyužívané alebo zanedbané územia, tzv. brownfieldy, treba najprv zmapovať.

Dlhodobo nevyužívané územia priemyselných podnikov môžu byť atraktívne pre developerov.Dlhodobo nevyužívané územia priemyselných podnikov môžu byť atraktívne pre developerov. (Zdroj: ARCHÍV SME)

BRATISLAVA. Brownfieldy, čiže dlhodobo nevyužívané alebo zanedbané územia pôvodne určené väčšinou pre priemyselnú výrobu, treba najprv zmapovať a potom riešiť, čo na nich bude, tvrdí výkonný riaditeľ Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) Juraj Suchánek.

Jeho členmi sú aj developeri a banky, ktoré sú vlastníkmi pozemkov a nehnuteľností v takýchto oblastiach. IUR uverejnil dotazník o brownfieldoch ako súčasť prieskumu na svojej stránke koncom mája. Organizuje ho magistrát ako súčasť prípravných prác urbanistickej štúdie - brownfieldy na území mesta Bratislava.

Skryť Vypnúť reklamu

Dokument sa pokúša zmapovať, kde sa brownfield nachádza, otázky smerujú aj k počtu budov, zelene, či je opustený a podobne. Prípravu vyhľadávacej štúdie o takýchto územiach avizovala vo februári tohto roka bratislavská hlavná architektka Ingrid Konrad. Po jej spracovaní bude dôležitým podkladom pre nový územný plán a rozvoj Bratislavy.

"Dotazníkový prieskum sme uverejnili po dohode s oddelením stratégií rozvoja a tvorby územnoplánovacích dokumentov mesta, aby sa mohli naši členovia k nemu vyjadriť," povedal Suchánek. Poslaním IUR je vytvoriť partnerský vzťah medzi verejnosťou, vládnymi inštitúciami, samosprávami a developerským odvetvím, dodal.

V prieskume je brownfield definovaný ako priestor alebo areál s výstavbou, ktorý stratil pôvodné využitie, je úplne opustený, prípadne je využívaný na približne 30 %. Tieto areály by mali mať aspoň 5000 štvorcových metrov a strata plnohodnotnej funkcie by mala trvať viac ako dva roky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 067
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 225
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 729
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 346
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 232
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 166
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 639
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 513
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 207
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu