Už dlhší čas ma baví sledovať názvy malých bratislavských podnikov, bistier, reštaurácií. Dosť rýchlo sa menia, mnohé krachujú a otvárajú sa nové. Zďaleka už neplatí, že by sa opakovali „coolové“ anglické názvy a každý druhý podnik by bol pub.
Prevádzky provokujú inšpiráciami z rôznych jazykov i tvorivým zaobchádzaním so slovenskými príponami. Dochádza k symbiózam nielen v kuchyni, ale aj v názvotvorbe.
Dlho som s úškrnom chodila okolo bistra La cocotte na Grösslingovej, až kým mi niekto nevysvetlil, že to po francúzsky znamená niečo ako hrniec.
Inde ma vždy tak trochu rozprávkovo naladia názvy ako Buchtáreň či Pomazánkovo. Je to hravé a zrozumiteľné. Bavia ma aj názvy, ktoré znamenajú niečo iné po slovensky a po anglicky, ako napríklad Pán Cakes.
Mená podnikov môžu verejný priestor Bratislavy skvelo obohatiť, ale aj riadne zašpiniť. Veľmi ma teší, keď sa hlásime k lokálnemu, bez toho, aby sme zaostávali za globálnym.