Buryzone nie je iba napučaná ryža

Neformálny klub a galéria Buryzone funguje zatiaľ počas troch dní v týždni – od stredy do piatku. V piatok sa zároveň konajú vernisáže. Tento posledný si na akcii – Buryzone nie je iba napučaná ryža – zaspomínali na najlepšie podujatia galérie uplynulého


FOTO SME – PAVOL MAJER



roka a otvoril výstavu dizajnérov združených okolo štúdia STUPIdesign. Svoje nekonvenčné diela vystavili Róbert Stupid Paršo, Peter Agát Huba, Vladimíra Pčolová, Laura Mešková, Milan Mikula, Jozef Jagušák a Vladimír Unger. Návštevníci si na vernisáži pozreli aj ukážku počítačového umenia.Galéria Buryzone na Čajakovej ulici oslávila uplynulú sobotu svoje prvé výročie. Rok existencie nie je dlhá doba, často však môže byť konečnou. To nie je prípad Buryzone, mladej galérie, ktorá sa v uplynulom roku pokúsila vytvoriť pre návštevníkov reálny i virtuálny priestor na menej tradičné galerijné, ale i edukatívne a sociálne zamerané aktivity. Porozprávali sme sa s MÁRIOU RIŠKOVOU (na snímke), spoluzakladateľkou a manažérkou galérie.

Čo priniesla galéria Buryzone Bratislavčanom nové?

„Určite je novým typom diskusného priestoru, miestom prezentácie umenia i miestom na stretávanie sa – nie je ľahké zadefinovať, čo presne Buryzone je. Kombinuje neformálnu, familiárnu atmosféru s akciami, ktoré často využívajú nové médiá a stretnutie s nimi by sme očakávali skôr v prednáškových sálach. Rok činnosti galérie Buryzone nám priniesol pocit, že na Slovensku má v oblasti umenia zmysel venovať sa súkromným aktivitám určeným verejnosti. Ľudia sa tu nechcú iba zabávať, potrebujú viac. Len prístup k prezentácii musí byť iný ako v tradičnejších inštitúciách.“

S návštevnosťou Buryzone ste spokojní?

„Návštevnosť sa u nás odhaduje veľmi ťažko, pretože najväčšie množstvo návštevníkov prichádza na pravidelné piatkové akcie, a jednu výstavu môžu vidieť i viackrát. Ale urobili sme 15 výstav a vyše 30 akcií rôzneho druhu: prednášky, prezentácie, projekcie, koncerty. Počas akcií a vernisáží je naša kapacita plná – asi 40 ľudí. Viac zatiaľ, aj vzhľadom na menšie priestory, nemôžeme chcieť.“

Aké vekové kategórie, akí ľudia najviac navštevujú vaše podujatia?

„Na naše, tak trochu ,hipisácke‘ aktivity, chodia ľudia od 16 do 40 rokov, skôr mladší. Samozrejme neuzatvárame sa, len jednoducho robíme veci, ktoré zaujímajú nás, tu a teraz. Kritériá výberu programu nie sú vymedzené vekom ani ničím iným a naši návštevníci sú naozaj rôzni, veľmi zaujímaví. V budúcnosti by sme napríklad chceli urobiť predstavenie pre deti. A venovať sa našim kamarátom s mentálnym postihnutím, ktorých sme v poslednom čase dosť zanedbávali.“

Plníte očakávania návštevníkov galérie?

„Spokojnosť s konkrétnymi výstavami alebo akciami závisí, samozrejme, od osobného vkusu, ale s negatívnou reakciou sa stretávam zriedka. Môže sa stať, že je sklamaný návštevník, ktorý očakáva prednášku o výtvarnom umení a nájde tu prezentáciu streetworkerov. Návštevníci sú ale veľmi spokojní so spôsobom prezentácie, s našou neformálnosťou a prístupnosťou. Často program ,objednávajú‘, dávajú nám tipy na akcie, kontakty na ľudí, ak sa im niečo nepáči, sťažujú sa. Sme však priestor, kde si môžu plniť očakávania sami.“

Budete aj v tomto roku pokračovať v zabehaných aktivitách?

„Budeme pokračovať s piatkovými akciami. Čitáreň a galéria budú naďalej otvorené od stredy do piatku. Chceme však realizovať viac projektov, v ktorých budeme mať organizačnú úlohu, ale nemusia prebiehať v našom priestore. Chceme nájsť viac ľudí, ktorí vidia možnosť realizovať s nami svoje projekty, ale potrebujú pomoc. Program v klube plánujeme zamerať na internet, počítačové umenie a chceme sem zo zahraničia priviesť odborníkov a umelcov na tieto oblasti. Mojím zatiaľ ťažko realizovateľným snom je vytvoriť medialab – akýsi ateliér, kde sú prístupné technológie na realizáciu umeleckých projektov. Chystáme tiež špeciálnu sériu hudobných prezentácií.“

Aká bola spolupráca Buryzone s inými galériami? Čo podľa vás slovenským galériám chýba?

„Intenzívne sme minulý rok spolupracovali s galériou Priestor, ktorá je nám svojou filozofiou najbližšia. Viac sme však spolupracovali so skupinami a jednotlivcami, napríklad s redakciou časopisu 3/4 revue. Slovenským galériám podľa môjho názoru chýbajú hlavne peniaze a dynamickí ľudia – workoholici (nevravím, že musia byť mladí), s čím súvisia ostatné veci: intenzívna práca s publikom, interaktivita, kontakty so zahraničím a podobne.“

MILADA ČECHOVÁ

milada.cechova@gpp.sk

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 108
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 3 237
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 679
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 451
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 716
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 476
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 234
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 187
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 911
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 734