PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Za sódovku vďačíme aj benediktínovi Jedlíkovi

Bratislava mala a aj má kvalitnú pitnú vodu. S našim mestom však súvisí aj sódová voda. Študoval tu Štefan Anián Jedlík, ktorý vypracoval metódu jej výroby.

Historický areál pitného zdroja pre Bratislavu na ostrove Sihoť.(Zdroj: TASR)

Vladimír Tomčík, združenie Devínska brána

Po silvestrovských oslavách zvykne smädiť. Niekto sa preliečuje studenou kolou, iný šťavou z nakladaných uhoriek, kapustovou vodou či prosto obyčajnou vodou z vodovodu, minerálkou či sódou. Smäd je v takýchto chvíľach prirodzený, ľudský organizmus je dehydrovaný a telo potrebuje tekutiny doplniť.

Naši predkovia mali v takýchto prípadoch výhodu – Bratislava tradične mala a aj má veľmi kvalitnú pitnú vodu. V druhej polovici 19. storočia už ale 50-tisícovému mestu nepostačovala voda z karpatských prameňov a ani z 1200 mestských studní v domoch a na námestiach. Vynikajúci vodohospodársky odborník Bernard Salzbach z Drážďan navrhol mestskej rade ako zdroj vody využívať prameň na ostrove Sihoť pri ceste do Devína. Zariadenie bolo dané do prevádzky roku 1886 a o desať rokov ho mesto odkúpilo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dno kopanej studne je približne sedem metrov pod povrchom ostrova. Je vybudovaná zo šiestich liatinových prstencov s priemerom 250 centimetrov. Dnes je jej vodotesný oceľový poklop vybavený vetracím zariadením päť metrov nad úrovňou okolitého terénu, čo je úroveň 100-ročnej vody. Spolu s elektrickou čerpacou stanicou je studňa národnou kultúrnou pamiatkou.

Prečítajte si tiež: Bratislava bola po Francúzsku druhým miestom, kde sa vyrábalo šampanské

Minerálne vody sa pili na uhasenie smädu, ale aj ako súčasť nápojov s ovocnou šťavou či s vínom v podobe strekov. Samozrejme, žiaden bratislavský znalec by nepoškodil víno vodou, ale prípustné bolo vodu vylepšovať vínom.

S Bratislavou súvisí aj sódová voda. I keď nepriamo. Medzi Námestím SNP a Obchodnou, pri poloopustenom vietnamskom trhu je malá, slepá Jedlíkova ulica.

Je nazvaná podľa slovenského benediktína Štefana Aniána Jedlíka, ktorý je považovaný za jedného z najväčších fyzikov 19. storočia. Narodil sa v Zemnom pri Nových Zámkoch roku 1800 a jeho otec pochádzal z Liptova. Študoval na gymnázium v Bratislave a neskôr tu pôsobil na Kráľovskej akadémii, vstúpil do benediktínskeho rádu a stal sa aj rektorom univerzity v Pešti. Venoval sa skúmaniu elektromagnetických javov, ešte pred Siemensom zostrojil elektromotor, ale svoje objavy nepublikoval a prvenstvo si privlastnili iní.

Málokto však vie, že vypracoval metódu výroby sódovej vody a vynašiel sódové fľaše, v ktorých sa unikaniu oxidu uhličitého zabraňuje zvislou trubicou. Svoj vynález roku 1829 publikoval vo viedenskom odbornom časopise a prvé zariadenie na výrobu sódovej vody uviedli do života roku 1841 vo výrobni v Győri.

Týmto vynálezom vznikla veľká konkurencia minerálnym vodám. Odpadli náklady na dopravu, navyše pre obsah minerálnych látok boli mnohé minerálky síce liečivé, ideálne na pitie a na uhasenie smädu, ale pre výraznú chuť neboli najvhodnejšie na prípravu strekov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 004
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 255
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 333
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 262
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 7 303
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 794
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 176
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 930
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 764
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 331