SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Bratislavské krematórium je architektonické zjavenie

Najlepšie dielo architekta Ferdinanda Milučkého preveril čas. Teraz dostalo aj vlastnú monografiu.

Architekt Ferdinand Milučký pri návrhu skvelo využil terén na úpätí Malých Karpát na okraji Záhorskej Bystrice.Architekt Ferdinand Milučký pri návrhu skvelo využil terén na úpätí Malých Karpát na okraji Záhorskej Bystrice. (Zdroj: Olja Triaška Stefanović)

ZÁHORSKÁ BYSTRICA. Bratislavské krematórium architekta Ferdinanda Milučkého z rokov 1962 - 1968 pôsobí ako zjavenie. Je to dielo svetovej úrovne, majstrovsky zakomponované do krajinnej scenérie. Podľa môjho názoru je to najvýznamnejšia realizácia na území bývalého Československa po druhej svetovej vojne.

Týmito slovami opísal historik a architekt Zdeněk Lukeš v 2010 v českých Lidových novinách bielu podlhovastú stavbu opretú o les na úpätí Malých Karpát.

Riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger si jeho slová veľmi dobre zapamätal. Preto sa potešil, keď za ním počas Bibliotéky predminulý rok prišiel architekt Matúš Dulla s nápadom napísať samostatnú knihu o tomto jedinečnom diele.

SkryťVypnúť reklamu

Ferdinand Milučký

Narodil sa 26. septembra 1929 v Rajci. Vyštudoval architektúru v Bratislave na Slovenskej vysokej škole technickej a patril k prvým ročníkom jej absolventov. Pri projektovaní preukázal cit pre terén. Nielen pri krematóriu, ale aj na sídlisku Ružinov či dnešnom Parku Andreja Hlinku. Navrhol tiež už neexistujúce výstavné pavilóny v bývalom PKO na brehu Dunaja a Dom umenia v Piešťanoch. V roku 2001 mu udelili prestížnu Herderovu cenu za architektúru.

„Bratislavské krematórium a jeho autor, architekt Ferdinand Milučký si to absolútne zaslúžia,“ povedal Heger počas krstu už dokončenej knihy Na konci cesty, krematórium v Bratislave.

K spolupráci na slovensko-anglickej knihe prizvali fotografku Olju Triaškovú Stefanovićovú.

Jej snímky citlivo zachytávajú premeny krematória a jeho okolia v priebehu všetkých štyroch období.

„Bola to veľká výzva, pretože funkcia tejto budovy je veľmi ťažká. Ale už počas prvej prechádzky cez celý areál som si uvedomila, že jej spojenie s prírodou je veľmi silné a má v sebe veľmi silný emočný kód. Keď sa v tomto priestore lúčime s blízkou osobou, príroda a meniace sa ročné obdobia nám hovoria o kolobehu života,“ vyznala sa fotografka.

Unikátna architektúra

Podľa Dullu je krematórium unikátne. Jeho architektúra sa neuzatvára do seba ako mnoho československých krematórií, ktoré boli postavené pred ním.

SkryťVypnúť reklamu

„Milučký ho naprojektoval tak, že sa z neho pozeráme von do prírody. Zasadil ho do terénu a spolu s oblúkom prístupového chodníka sú to všetko skvelé veci, ktoré vznikli v mimoriadne žičlivých časoch 60. rokov minulého storočia,“ ozrejmil Dulla.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C57EZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M57EZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 245
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 144
  3. Od Česka až po Jadran 3 990
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 439
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 263
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 172
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 098
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 015
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 700
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu