PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY S HISTORIKOM VLADIMÍROM TOMČÍKOM

Prešporských medovníkarov nahradili legendárne bratislavské cukrárne

Cech medovnikárov v Prešporku bol prvým v celom Uhorskom kráľovstve. Neskôr ich doplnili cukrári a ich rožky plnené makom, orechmi a gaštanmi. Legendárne cukrárne sú už len melancholickou spomienkou

Znalosti medovníkových receptov sa dedili.(Zdroj: ARCHÍV MY)

Vladimír Tomčík, historik, združenie Devínska brána

Sladkosti, zákusky i sladké jedlá prešli počas storočí vývojom, pričom ich alfou a omegou boli suroviny, ktorými sa dosladzovali. Dlho to bol med, neskôr z indického subkontinentu prišiel do Európy trstinový cukor, ktorý mal ružovú či fialkovú príchuť. Až neskôr, po napoleonských vojnách, sa začal používať cukor rafinovaný z cukrovej repy.

Už v časoch starovekého Egypta a neskôr starého Ríma sa pripravovalo medové cesto. V stredoveku sa výroby sladkých pochúťok ujali najmä nemeckí medovnikári v Norimbergu. Onedlho po nich, v roku 1619, vznikol cech medovnikárov aj v Prešporku. Bol prvým v celom Uhorskom kráľovstve a jeho odberateľmi boli predovšetkým šľachtici a bohatí mešťania.

Článok pokračuje pod video reklamou

Do cesta sa v rozličných pomeroch primiešavali koreniny – aníz, badián, čierne korenie, fenikel, ďumbier, šafran a iné prísady. Výroba medovníkov bola v podstate jednoduchá, cesto sa vyvaľkalo na polcentimetrovú hrúbku a rukami sa vtláčalo do foriem z hruškového dreva. Technológia prípravy cesta však bola prísne stráženým rodinným tajomstvom. Znalosti receptov sa dedili z generácie na generáciu a výrobca z inej komunity ich mohol spoznať len prostredníctvom sobáša.

Až o dve storočia začali medovnikári prenikať aj na vidiek. Okrem náboženských motívov či mikulášov, čertov a anjelov sa začali piecť aj srdiečka, figúrky husárov, bábiky alebo koníky. Sortiment sladkostí rozšíril taliansky vynález uchovávania ovocia zaváraním, potom prišla čokoláda a profesia cukrára vysoko prevýšila profesiu kuchára. Bratislavskí cukrári 19. storočia boli žiakmi a pokračovateľmi viedenskej, českej či maďarskej cukrárskej školy. Ich ponúkaným sortimentom neboli len preslávené rožky plnené makom, orechmi a gaštanmi.

Legendárne bratislavské cukrárne sú však dnes, žiaľ, melancholickou spomienkou – Stürzer na korze bol známy grilážovými košíčkami, najlepšie krémovníky pre solventnejších zákazníkov ponúkal neďaleký Mayer, Levius bol populárny fantastickými miňonkami, na Štúrovej mal predajňu a výrobňu Bohumil Myšák, ktorý pochádzal zo starej cukrárskej rodiny a jeho brat vlastnil slávnu cukráreň na Vodičkovej ulici v Prahe.

Ľudovejšie ceny boli na prízemí a prvom poschodí cukrárne Sokol na rohu Panskej a Strakovej ulice, otec maliara Ladislava Gudernu mal predajňu na Lermontovovej ulici, cukráreň bola aj v Avione, v Luxorke, vo Veľkom srdci či za sochami na Námestí Slovenského národného povstania. Napokon, dnešní dôchodcovia nemôžu zabudnúť na zákusky z obľúbenej Deky – Detskej cukrárne, v bývalom Kernovom dome na Hviezdoslavovom námestí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  2. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  5. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  6. Do we have "Sagans" in language education?
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  9. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  10. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 164
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 21 743
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 17 304
  4. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 5 928
  5. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 4 501
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 3 943
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 136
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 978
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 2 121
  10. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 1 942