SME
Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

Prešporských medovníkarov nahradili cukrári

Dnešné cukrárne sú už len melancholickou spomienkou na sladkú minulosť medovníkov a bratislavských rožkov.

Znalosti medovníkových receptov sa dedili.Znalosti medovníkových receptov sa dedili. (Zdroj: ARCHÍV MY)

Vladimír Tomčík, historik, združenie Devínska brána

Sladkosti, zákusky i sladké jedlá prešli počas storočí vývojom, pričom ich alfou a omegou boli suroviny, ktorými sa dosladzovali. Dlho to bol med, neskôr z indického subkontinentu prišiel do Európy trstinový cukor, ktorý mal ružovú či fialkovú príchuť. Až neskôr, po napoleonských vojnách, sa začal používať cukor rafinovaný z cukrovej repy.

Prečítajte si tiež: Povodeň z ľadových krýh zmietla Petržalku Čítajte 

Už v časoch starovekého Egypta a neskôr starého Ríma sa pripravovalo medové cesto. V stredoveku sa výroby sladkých pochúťok ujali najmä nemeckí medovnikári v Norimbergu.

SkryťVypnúť reklamu

Onedlho po nich, v roku 1619, vznikol cech medovnikárov aj v Prešporku. Bol prvým v celom Uhorskom kráľovstve a jeho odberateľmi boli predovšetkým šľachtici a bohatí mešťania.

Do cesta sa v rozličných pomeroch primiešavali koreniny – aníz, badián, čierne korenie, fenikel, ďumbier, šafran a iné prísady. Výroba medovníkov bola v podstate jednoduchá, cesto sa vyvaľkalo na polcentimetrovú hrúbku a rukami sa vtláčalo do foriem z hruškového dreva.

Technológia prípravy cesta však bola prísne stráženým rodinným tajomstvom. Znalosti receptov sa dedili z generácie na generáciu a výrobca z inej komunity ich mohol spoznať len prostredníctvom sobáša.

Až o dve storočia začali medovnikári prenikať aj na vidiek. Okrem náboženských motívov či mikulášov, čertov a anjelov sa začali piecť aj srdiečka, figúrky husárov, bábiky alebo koníky. Sortiment sladkostí rozšíril taliansky vynález uchovávania ovocia zaváraním, potom prišla čokoláda a profesia cukrára vysoko prevýšila profesiu kuchára.

SkryťVypnúť reklamu

Bratislavskí cukrári 19. storočia boli žiakmi a pokračovateľmi viedenskej, českej či maďarskej cukrárskej školy. Ich ponúkaným sortimentom neboli len preslávené rožky plnené makom, orechmi a gaštanmi.

Prečítajte si tiež: Hubička odštartovala činnosť Slovenského národného divadla Čítajte 

Legendárne bratislavské cukrárne sú však dnes, žiaľ, melancholickou spomienkou – Stürzer na korze bol známy grilážovými košíčkami, najlepšie krémovníky pre solventnejších zákazníkov ponúkal neďaleký Mayer, Levius bol populárny fantastickými miňonkami, na Štúrovej mal predajňu a výrobňu Bohumil Myšák, ktorý pochádzal zo starej cukrárskej rodiny a jeho brat vlastnil slávnu cukráreň na Vodičkovej ulici v Prahe.

Ľudovejšie ceny boli na prízemí a prvom poschodí cukrárne Sokol na rohu Panskej a Strakovej ulice, otec maliara Ladislava Gudernu mal predajňu na Lermontovovej ulici, cukráreň bola aj v Avione, v Luxorke, vo Veľkom srdci či za sochami na Námestí Slovenského národného povstania.

SkryťVypnúť reklamu

Napokon, dnešní dôchodcovia nemôžu zabudnúť na zákusky z obľúbenej Deky – Detskej cukrárne, v bývalom Kernovom dome na Hviezdoslavovom námestí.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  1. Trenčín potrebuje nový impulz!
  2. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  3. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 12 676
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 978
  3. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 9 909
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 346
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 7 079
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 4 399
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 782
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 894
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  2. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  3. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  4. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  6. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  8. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 667
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 19 523
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 523
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 646
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 410
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 985
  7. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 831
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 322
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu