PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Prešporských medovníkarov nahradili cukrári

Dnešné cukrárne sú už len melancholickou spomienkou na sladkú minulosť medovníkov a bratislavských rožkov.

Znalosti medovníkových receptov sa dedili.Znalosti medovníkových receptov sa dedili.(Zdroj: ARCHÍV MY)

Vladimír Tomčík, historik, združenie Devínska brána

Sladkosti, zákusky i sladké jedlá prešli počas storočí vývojom, pričom ich alfou a omegou boli suroviny, ktorými sa dosladzovali. Dlho to bol med, neskôr z indického subkontinentu prišiel do Európy trstinový cukor, ktorý mal ružovú či fialkovú príchuť. Až neskôr, po napoleonských vojnách, sa začal používať cukor rafinovaný z cukrovej repy.

Prečítajte si tiež: Povodeň z ľadových krýh zmietla Petržalku

Už v časoch starovekého Egypta a neskôr starého Ríma sa pripravovalo medové cesto. V stredoveku sa výroby sladkých pochúťok ujali najmä nemeckí medovnikári v Norimbergu.

Onedlho po nich, v roku 1619, vznikol cech medovnikárov aj v Prešporku. Bol prvým v celom Uhorskom kráľovstve a jeho odberateľmi boli predovšetkým šľachtici a bohatí mešťania.

Do cesta sa v rozličných pomeroch primiešavali koreniny – aníz, badián, čierne korenie, fenikel, ďumbier, šafran a iné prísady. Výroba medovníkov bola v podstate jednoduchá, cesto sa vyvaľkalo na polcentimetrovú hrúbku a rukami sa vtláčalo do foriem z hruškového dreva.

Technológia prípravy cesta však bola prísne stráženým rodinným tajomstvom. Znalosti receptov sa dedili z generácie na generáciu a výrobca z inej komunity ich mohol spoznať len prostredníctvom sobáša.

Až o dve storočia začali medovnikári prenikať aj na vidiek. Okrem náboženských motívov či mikulášov, čertov a anjelov sa začali piecť aj srdiečka, figúrky husárov, bábiky alebo koníky. Sortiment sladkostí rozšíril taliansky vynález uchovávania ovocia zaváraním, potom prišla čokoláda a profesia cukrára vysoko prevýšila profesiu kuchára.

Bratislavskí cukrári 19. storočia boli žiakmi a pokračovateľmi viedenskej, českej či maďarskej cukrárskej školy. Ich ponúkaným sortimentom neboli len preslávené rožky plnené makom, orechmi a gaštanmi.

Prečítajte si tiež: Hubička odštartovala činnosť Slovenského národného divadla

Legendárne bratislavské cukrárne sú však dnes, žiaľ, melancholickou spomienkou – Stürzer na korze bol známy grilážovými košíčkami, najlepšie krémovníky pre solventnejších zákazníkov ponúkal neďaleký Mayer, Levius bol populárny fantastickými miňonkami, na Štúrovej mal predajňu a výrobňu Bohumil Myšák, ktorý pochádzal zo starej cukrárskej rodiny a jeho brat vlastnil slávnu cukráreň na Vodičkovej ulici v Prahe.

Ľudovejšie ceny boli na prízemí a prvom poschodí cukrárne Sokol na rohu Panskej a Strakovej ulice, otec maliara Ladislava Gudernu mal predajňu na Lermontovovej ulici, cukráreň bola aj v Avione, v Luxorke, vo Veľkom srdci či za sochami na Námestí Slovenského národného povstania.

Napokon, dnešní dôchodcovia nemôžu zabudnúť na zákusky z obľúbenej Deky – Detskej cukrárne, v bývalom Kernovom dome na Hviezdoslavovom námestí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  5. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  6. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  7. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  8. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  9. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  10. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  1. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  2. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 465
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 13 751
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 809
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 521
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 5 031
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 324
  8. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 3 852
  9. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 696
  10. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 2 891