PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

Prešporských medovníkarov nahradili cukrári

Dnešné cukrárne sú už len melancholickou spomienkou na sladkú minulosť medovníkov a bratislavských rožkov..

Znalosti medovníkových receptov sa dedili.(Zdroj: ARCHÍV MY)

Vladimír Tomčík, historik, združenie Devínska brána

Sladkosti, zákusky i sladké jedlá prešli počas storočí vývojom, pričom ich alfou a omegou boli suroviny, ktorými sa dosladzovali. Dlho to bol med, neskôr z indického subkontinentu prišiel do Európy trstinový cukor, ktorý mal ružovú či fialkovú príchuť. Až neskôr, po napoleonských vojnách, sa začal používať cukor rafinovaný z cukrovej repy.

Prečítajte si tiež: Povodeň z ľadových krýh zmietla Petržalku

Už v časoch starovekého Egypta a neskôr starého Ríma sa pripravovalo medové cesto. V stredoveku sa výroby sladkých pochúťok ujali najmä nemeckí medovnikári v Norimbergu.

Onedlho po nich, v roku 1619, vznikol cech medovnikárov aj v Prešporku. Bol prvým v celom Uhorskom kráľovstve a jeho odberateľmi boli predovšetkým šľachtici a bohatí mešťania.

Článok pokračuje pod video reklamou

Do cesta sa v rozličných pomeroch primiešavali koreniny – aníz, badián, čierne korenie, fenikel, ďumbier, šafran a iné prísady. Výroba medovníkov bola v podstate jednoduchá, cesto sa vyvaľkalo na polcentimetrovú hrúbku a rukami sa vtláčalo do foriem z hruškového dreva.

Technológia prípravy cesta však bola prísne stráženým rodinným tajomstvom. Znalosti receptov sa dedili z generácie na generáciu a výrobca z inej komunity ich mohol spoznať len prostredníctvom sobáša.

Až o dve storočia začali medovnikári prenikať aj na vidiek. Okrem náboženských motívov či mikulášov, čertov a anjelov sa začali piecť aj srdiečka, figúrky husárov, bábiky alebo koníky. Sortiment sladkostí rozšíril taliansky vynález uchovávania ovocia zaváraním, potom prišla čokoláda a profesia cukrára vysoko prevýšila profesiu kuchára.

Bratislavskí cukrári 19. storočia boli žiakmi a pokračovateľmi viedenskej, českej či maďarskej cukrárskej školy. Ich ponúkaným sortimentom neboli len preslávené rožky plnené makom, orechmi a gaštanmi.

Prečítajte si tiež: Hubička odštartovala činnosť Slovenského národného divadla

Legendárne bratislavské cukrárne sú však dnes, žiaľ, melancholickou spomienkou – Stürzer na korze bol známy grilážovými košíčkami, najlepšie krémovníky pre solventnejších zákazníkov ponúkal neďaleký Mayer, Levius bol populárny fantastickými miňonkami, na Štúrovej mal predajňu a výrobňu Bohumil Myšák, ktorý pochádzal zo starej cukrárskej rodiny a jeho brat vlastnil slávnu cukráreň na Vodičkovej ulici v Prahe.

Ľudovejšie ceny boli na prízemí a prvom poschodí cukrárne Sokol na rohu Panskej a Strakovej ulice, otec maliara Ladislava Gudernu mal predajňu na Lermontovovej ulici, cukráreň bola aj v Avione, v Luxorke, vo Veľkom srdci či za sochami na Námestí Slovenského národného povstania.

Napokon, dnešní dôchodcovia nemôžu zabudnúť na zákusky z obľúbenej Deky – Detskej cukrárne, v bývalom Kernovom dome na Hviezdoslavovom námestí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 974
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 235
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 330
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 246
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 7 232
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 798
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 193
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 938
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 766
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 327