SERVIS

Na vianočné objednávky koláčikov je ten pravý čas

Cena za kilovú škatuľu vianočného pečiva sa začína na 14 eurách. Zákusky budú pre vyššie ceny masla a vajíčok drahšie.

Petra Blaščák, Little Beans Bakery(Zdroj: FOTO - Dominik Janovský)

BRATISLAVA. Myslieť na Vianoce hneď po Dušičkách sa oplatí. Ak plánujete nechať pečenie či zdobenie na profesionálov, je najvyšší čas zadať objednávku. O mesiac už bude neskoro.

„Mojim stálym zákazníkom hovorím, aby si objednali vianočné medovníky už v septembri,“ povedala autorka dekoratívnych medovníčkov na rôzne príležitosti Marieta Cabarková z Ružinova. Pred vlaňajšími sviatkami ich napiekla asi 4500. „Už začiatkom novembra som vianočné objednávky neprijímala,“ dodala.

Zdobené medovníčky sa predávajú na kusy, cena závisí od veľkosti, ale hlavne od výzdoby. „Jednoducho zdobené robím od 0,50 eura za kus. Zložito zdobený medovník s mriežkou a glazúrou stojí aj tri eurá.“

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Vianočné trhy chystá magistrát už od polovice júla

Rastúca cena masla by sa podľa Cabarkovej na dekoratívnych medovníkoch nemala prejaviť.

„Do klasického tradičného cesta, ktoré sa mi osvedčilo, nejde žiadny tuk. Aj preto je to pečivo trvanlivé, údajne vydrží aj tri mesiace,“ spresnila medovnikárka.

S vyššou cenou treba počítať pri objednávkach vianočných koláčikov. Na stúpajúce ceny zareagovali súkromné pekárky, ktoré ponúkajú pečivo na sociálnych sieťach alebo inzertných portáloch.

Cukrárky pečú drahšie

Kým vlani sa cena za kilo vianočných koláčikov pohybovala v Bratislave v rozpätí od desať do 12 eur, tento rok zaplatíte za to isté množstvo 14 až 17 eur.

Vo vychytených cukrárstvach treba počítať s vyššou cenou. „Naše koláčiky pečieme výhradne z masla, používame kvalitné farmárske vajíčka, trstinový cukor. Cena oproti minulému roku stúpne približne o 20 percent,“ povedala Petra Blaščák z Little Beans Bakery.

Vypredané už v polovici novembra

Zákazky zvyčajne pekáreň prijíma od polovice novembra. „Objednávky berieme do naplnenia našej kapacity. Väčšinou vypredáme do dvoch týždňov,“ spresnila Blaščáková.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C54W5 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C54W5 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 16 120
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 961
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 458
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 705
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 586
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 110
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 842
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 6 429
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 5 926
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 5 649