SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Boli sme vo Figare. Čo sa skrýva za múrmi čokoládovne?

Na Račianskej ulici ročne vyrobia toľko čokolády, že by naplnila súvislý vlak z Bratislavy až do Trnavy.

V závode na výrobu čokolád Figaro na Račianskej ulici vyrobia ročne 40-tisíc ton čokolády.V závode na výrobu čokolád Figaro na Račianskej ulici vyrobia ročne 40-tisíc ton čokolády. (Zdroj: Foto - Mondelez Slovakia)

BRATISLAVA. Vchádzame do miestnosti, kde je ostré biele svetlo, hluk a asi 37 stupňov Celzia. Nie sme však v plavárni alebo v inej letnej oáze, aj keď po zátylkoch nám pomaly steká pot a to sme na mieste len pár minút.

Prstene, retiazky a náušnice sme si zložili. Ruky dôkladne umyli a vydezinfikovali až po lakte.

Vlasy máme ukryté pod sieťkou, biely široký igelitový plášť s dlhými rukávmi pripomínajúci pršiplášť sa nám končí pod kolenami, na nohách máme biele baganče a v ušiach štuple.

Do závodu Figaro na Račianskej ulici v Bratislave, kde vyrábajú čokoládu, sa inak „vymódení“ pre hygienické predpisy ani vstúpiť nedá.

SkryťVypnúť reklamu

Silná aróma

Oči si pomaly zvykli na prenikavý jas a mapujú halu. Oba jej boky lemujú dlhé potrubia a veľké liatinové kotly. Miešajú sa v nich výťažky z kakaových bôbov s maslom, cukrom či mliekom.

Zariadenia hučia a syčia celkom hlasno, takže štuple do uší oceňujeme.

Fabrikou nás sprevádza riaditeľ výrobného závodu Martin Hric s kolegami, na zvyšok osadenstva Figara - pracovníkov závodu - však pôsobíme rozpačito.

Keď totiž za sebou prechádzame v husacom rade pomedzi stroje v strede haly po chodníku vyznačenom červenou páskou, všímame si, že zamestnanci na rozdiel od nás pôsobia uvoľnene, aj keď sú tesne pri rozhorúčených strojoch.

Všetci sú oblečení v bielom a ani im nechýbajú sieťky na vlasoch. Niektorí majú mikiny s dlhým rukávom, iní vyrolované rukávy na krátkych tričkách, ktoré tak teraz vyzerajú skôr ako tielka.

SkryťVypnúť reklamu

Aróma čokolády by sa dala vo vzduchu priam krájať. Na začiatku sa šli naše vnemy od sladkosti zblázniť, postupom času nás z nej začína trochu bolievať hlava. Zamestnanci fabriky však tvrdia, že vôňu čokolády už tak intenzívne necítia, pretože si na ňu zvykli.

Výroba čokoládok Milka Naps

Ako kráčame cez halu, naši sprievodcovia závodom sem-tam vysvetľujú, čo sa v ktorom kotle mieša. No napriek tomu, že kričia, ich slová rýchlo zanikajú v hluku a dešifrujú ich len členovia skupinky kráčajúci tesne vedľa nich.

Zastavujeme. Stojíme pri výrobnej linke, ku ktorej sa dá bližšie vystúpiť na plošinu po šiestich schodoch. Zamestnanec závodu niečo naťuká na digitálnej obrazovke umiestnenej na začiatku schodiska a o chvíľu sa spustí alarm.

Niektorí z nás sa na náhly prenikavý zvuk strhnú, no vzápätí pochopíme, že poplach signalizoval spustenie výroby na linke.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C546A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M546A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  4. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  4. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  6. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  7. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  8. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  9. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  10. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 767
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 819
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 944
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 448
  5. Aká je chémia vôní 9 283
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 265
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 122
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 637
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 488
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 033
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu