SME

Boli sme vo Figare. Čo sa skrýva za múrmi čokoládovne?

Na Račianskej ulici ročne vyrobia toľko čokolády, že by naplnila súvislý vlak z Bratislavy až do Trnavy.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: Mondelez Slovakia)

BRATISLAVA. Vchádzame do miestnosti, kde je ostré biele svetlo, hluk a asi 37 stupňov Celzia. Nie sme však v plavárni alebo v inej letnej oáze, aj keď po zátylkoch nám pomaly steká pot a to sme na mieste len pár minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prstene, retiazky a náušnice sme si zložili. Ruky dôkladne umyli a vydezinfikovali až po lakte.

Vlasy máme ukryté pod sieťkou, biely široký igelitový plášť s dlhými rukávmi pripomínajúci pršiplášť sa nám končí pod kolenami, na nohách máme biele baganče a v ušiach štuple.

Do závodu Figaro na Račianskej ulici v Bratislave, kde vyrábajú čokoládu, sa inak „vymódení“ pre hygienické predpisy ani vstúpiť nedá.

SkryťVypnúť reklamu

Silná aróma

Oči si pomaly zvykli na prenikavý jas a mapujú halu. Oba jej boky lemujú dlhé potrubia a veľké liatinové kotly. Miešajú sa v nich výťažky z kakaových bôbov s maslom, cukrom či mliekom.

Zariadenia hučia a syčia celkom hlasno, takže štuple do uší oceňujeme.

Fabrikou nás sprevádza riaditeľ výrobného závodu Martin Hric s kolegami, na zvyšok osadenstva Figara - pracovníkov závodu - však pôsobíme rozpačito.

Keď totiž za sebou prechádzame v husacom rade pomedzi stroje v strede haly po chodníku vyznačenom červenou páskou, všímame si, že zamestnanci na rozdiel od nás pôsobia uvoľnene, aj keď sú tesne pri rozhorúčených strojoch.

Všetci sú oblečení v bielom a ani im nechýbajú sieťky na vlasoch. Niektorí majú mikiny s dlhým rukávom, iní vyrolované rukávy na krátkych tričkách, ktoré tak teraz vyzerajú skôr ako tielka.

SkryťVypnúť reklamu

Aróma čokolády by sa dala vo vzduchu priam krájať. Na začiatku sa šli naše vnemy od sladkosti zblázniť, postupom času nás z nej začína trochu bolievať hlava. Zamestnanci fabriky však tvrdia, že vôňu čokolády už tak intenzívne necítia, pretože si na ňu zvykli.

Výroba čokoládok Milka Naps

Ako kráčame cez halu, naši sprievodcovia závodom sem-tam vysvetľujú, čo sa v ktorom kotle mieša. No napriek tomu, že kričia, ich slová rýchlo zanikajú v hluku a dešifrujú ich len členovia skupinky kráčajúci tesne vedľa nich.

Zastavujeme. Stojíme pri výrobnej linke, ku ktorej sa dá bližšie vystúpiť na plošinu po šiestich schodoch. Zamestnanec závodu niečo naťuká na digitálnej obrazovke umiestnenej na začiatku schodiska a o chvíľu sa spustí alarm.

Niektorí z nás sa na náhly prenikavý zvuk strhnú, no vzápätí pochopíme, že poplach signalizoval spustenie výroby na linke.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C546A na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Čokoláda

Súvisiace témy: Bratislava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 098
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 767
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 137
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 212
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 105
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 047
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 980
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


23
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


1
Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


11
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


SkryťZatvoriť reklamu