Boli sme vo Figare. Čo sa skrýva za múrmi čokoládovne?

Na Račianskej ulici ročne vyrobia toľko čokolády, že by naplnila súvislý vlak z Bratislavy až do Trnavy.

V závode na výrobu čokolád Figaro na Račianskej ulici vyrobia ročne 40-tisíc ton čokolády.(Zdroj: Foto - Mondelez Slovakia)

BRATISLAVA. Vchádzame do miestnosti, kde je ostré biele svetlo, hluk a asi 37 stupňov Celzia. Nie sme však v plavárni alebo v inej letnej oáze, aj keď po zátylkoch nám pomaly steká pot a to sme na mieste len pár minút.

Prstene, retiazky a náušnice sme si zložili. Ruky dôkladne umyli a vydezinfikovali až po lakte.

Vlasy máme ukryté pod sieťkou, biely široký igelitový plášť s dlhými rukávmi pripomínajúci pršiplášť sa nám končí pod kolenami, na nohách máme biele baganče a v ušiach štuple.

Do závodu Figaro na Račianskej ulici v Bratislave, kde vyrábajú čokoládu, sa inak „vymódení“ pre hygienické predpisy ani vstúpiť nedá.

Článok pokračuje pod video reklamou

Silná aróma

Oči si pomaly zvykli na prenikavý jas a mapujú halu. Oba jej boky lemujú dlhé potrubia a veľké liatinové kotly. Miešajú sa v nich výťažky z kakaových bôbov s maslom, cukrom či mliekom.

Zariadenia hučia a syčia celkom hlasno, takže štuple do uší oceňujeme.

Fabrikou nás sprevádza riaditeľ výrobného závodu Martin Hric s kolegami, na zvyšok osadenstva Figara - pracovníkov závodu - však pôsobíme rozpačito.

Keď totiž za sebou prechádzame v husacom rade pomedzi stroje v strede haly po chodníku vyznačenom červenou páskou, všímame si, že zamestnanci na rozdiel od nás pôsobia uvoľnene, aj keď sú tesne pri rozhorúčených strojoch.

Všetci sú oblečení v bielom a ani im nechýbajú sieťky na vlasoch. Niektorí majú mikiny s dlhým rukávom, iní vyrolované rukávy na krátkych tričkách, ktoré tak teraz vyzerajú skôr ako tielka.

Aróma čokolády by sa dala vo vzduchu priam krájať. Na začiatku sa šli naše vnemy od sladkosti zblázniť, postupom času nás z nej začína trochu bolievať hlava. Zamestnanci fabriky však tvrdia, že vôňu čokolády už tak intenzívne necítia, pretože si na ňu zvykli.

Výroba čokoládok Milka Naps

Ako kráčame cez halu, naši sprievodcovia závodom sem-tam vysvetľujú, čo sa v ktorom kotle mieša. No napriek tomu, že kričia, ich slová rýchlo zanikajú v hluku a dešifrujú ich len členovia skupinky kráčajúci tesne vedľa nich.

Zastavujeme. Stojíme pri výrobnej linke, ku ktorej sa dá bližšie vystúpiť na plošinu po šiestich schodoch. Zamestnanec závodu niečo naťuká na digitálnej obrazovke umiestnenej na začiatku schodiska a o chvíľu sa spustí alarm.

Niektorí z nás sa na náhly prenikavý zvuk strhnú, no vzápätí pochopíme, že poplach signalizoval spustenie výroby na linke.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C546A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C546A na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 682
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 557
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 386
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 134
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 956
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 627
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 797
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 224
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 103
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 723