SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Bratislave hrozí úbytok turistov, tvrdí komisia hlavného mesta pre cestovných ruch

Bratislava je cieľom zahraničných, ale aj domácich turistov.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Bratislavská mestská časť Staré Mesto plánuje na najbližšom zastupiteľstve prijať nový návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktorý výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.

Zatvárať tak budú musieť v dňoch nedeľa až streda už o jednej hodine ráno, vo štvrtok o druhej ráno a v piatok a sobotu o štvrtej ráno. Bratislave tak hrozí úbytok turistov.

Uvádza sa to v stanovisku komisie hlavného mesta Bratislavy pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu k návrhu VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Starého Mesta, ktoré agentúre SITA poskytla bratislavská mestská poslankyňa a zároveň členka predstavenstva Bratislava Tourist Board Soňa Svoreňová.

Skryť Vypnúť reklamu

Návrh predĺženia

“Navrhujeme predĺženie prevádzkovej doby nočných barov a diskoték v piatok a sobotu do piatej ráno a v ostatné dni do štvrtej ráno. Zároveň navrhujeme stanoviť začiatok prevádzkovej doby pre tieto podniky na neskoršiu hodinu, ako je navrhované, respektíve inak účinne odlíšiť nočný klub od reštaurácie či kaviarne,“ píše sa ďalej v stanovisku komisie. Lepším určením rozpätia prevádzkových hodín diskoték či nočných klubov by sa predišlo tomu, aby sa z kaviarní a reštaurácií stávali cez noc diskotéky, ktoré rušia obyvateľov Starého Mesta.

“Nočný klub či diskotéka by sa mali nachádzať v podzemí a byť odhlučnené tak, aby neprichádzalo k rušeniu nočného pokoja. Bohužiaľ návrh počíta s tým, že nočnú prevádzku možno umiestniť prakticky kdekoľvek vrátane doteraz tichých rezidenčných štvrtí Starého Mesta“, uviedla ďalej Svoreňová.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa stanoviska je Bratislava ako hlavné mesto hlavným cieľom zahraničných, ale aj domácich turistov, pričom väčšina z nich sa koncentruje na území Starého Mesta.

Mestský rozpočet má z turistického ruchu príjmy prostredníctvom dane z ubytovania a v prípade poklesu počtu turistov pre obmedzenie otváracích hodín nočných podnikov nastane výpadok príjmov.

“Z hľadiska udržania a ďalšieho rozvoja cestovného ruchu v Bratislave je žiaduce, aby turisti prichádzali za zábavou nielen v piatok a v sobotu, ale aj v ostatné dni v týždni, keďže aj daň z ubytovania platia za každý deň rovnako,“ dodala Svoreňová.

Krátke prevádzkové časy

Podľa nového návrhu VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území Starého Mesta sa prevádzkový čas v obchode určuje od pondelka do nedele od 06:00 do 22:00.

Skryť Vypnúť reklamu

Prevádzkový čas v reštaurácii sa určuje od pondelka do nedele od 07:00 do polnoci, v kaviarni či cukrárni od pondelka do nedele od 07:00 do polnoci, v nočnom bare, na diskotéke či v klube od nedele do stredy od 10:00 do jednej hodiny rannej, vo štvrtok od 10:00 do druhej hodiny rannej a v piatok a v sobotu od 10:00 do štvrtej hodiny rannej. Vinárne a pivárne budú môcť byť otvorené podľa návrhu VZN od nedele do štvrtka od 07:00 do polnoci a v piatok a sobotu od 07:00 do jednej hodiny rannej. Predaj cez okienko sa určuje od 06:00 do polnoci a terasy budú môcť fungovať od pondelka do nedele od 08:00 do 22:00.

V súčasnosti ho môžu ľudia pripomienkovať do 23. marca písomne na adresu miestneho úradu na Vajanského nábreží 3, elektronicky na e-mailovú adresu zuzana.ligasova@staremesto.sk alebo osobne na miestnom úrade v kancelárii Zuzany Ligasovej. Návrh VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb predloží starosta Starého Mesta Radoslav Števčík poslancom miestneho zastupiteľstva na zasadnutí 28. marca. Ak poslanci návrh VZN schvália, nadobudne účinnosť 15. apríla.

Pôvodný návrh VZN o otváracích hodinách prevádzok a podnikov schválili staromestskí poslanci ešte v septembri 2016, starosta Radoslav Števčík ho však nepodpísal. Podľa pôvodného návrhu VZN mali byť prevádzky otvorené do 22:00 s tým, že tie prevádzky, ktoré by splnili určité technické opatrenia, mali byť otvorené cez týždeň do polnoci a cez víkend do jednej hodiny po polnoci. Prevádzky v pivničných priestoroch mali byť otvorené do 05:00 ráno.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 743
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 524
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 364
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 391
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 249
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 743
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 856
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 771
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 670
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 967
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu