OLO uvažuje, ako využiť v budúcnosti paru zo spaľovne odpadu

Parou je možné vykurovať obytné zóny, upravovať odpad, či robiť ľadové plochy.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) hľadá riešenie, ako v budúcnosti využiť paru z jej spaľovne odpadu. Prostredníctvom pary je totiž možné vykurovať obytné zóny, upravovať odpad či robiť z nej ľadové plochy. "Existuje veľa možností. Alternatívy sa momentálne vyhodnocujú," povedal generálny riaditeľ OLO Branislav Cimerman s tým, že v tomto roku by sa malo ukázať, akou cestou sa chce Bratislava uberať.

Konečné rozhodnutie bude podľa neho závisieť ale od mesta a mestských poslancov. "Ja si nemyslím, že je potreba stavať novú spaľovňu, ale zefektívniť už existujúci proces," vysvetlil Cimerman. Otázka využitia pary je podľa jeho slov aktuálna aj preto, že v roku 2017 končí OLO dotačný titul na energiu. "Ak chceme ďalej mať dotovanú energiu, tak to budeme musieť vyriešiť spôsobom, aby Úrad pre reguláciu sieťových odvetví uznal tento postup a aby sme spadli do takzvaného kvetu," vysvetlil.

Článok pokračuje pod video reklamou

OLO na svojej webovej stránke uvádza, že pri zhodnocovaní odpadu v spaľovni sa vyrába teplo a elektrina. Teplo získané spálením odpadu sa využíva na výrobu pary. "Časť tepla vyrobeného pri spaľovaní odpadu sa využije pre vlastnú spotrebu technológie spaľovne - ohrev primárneho spaľovacieho vzduchu, ohrev a termické odplynenie napájacej vody, vykurovanie areálu spaľovne a zvyšok sa použije na výrobu elektriny," informuje spoločnosť. Časť elektriny vyrobenej pri spaľovaní odpadu je podľa OLO využitá pre pokrytie technologickej a netechnologickej vlastnej spotreby v areáli spaľovne a zvyšok je prostredníctvom podzemného káblového vedenia dodávaný do rozvodnej siete.

"V súčasnosti je reálny priemerný ročný spaľovací výkon spaľovne, vzhľadom na množstvo komunálneho odpadu vyprodukovaného v meste, asi 124.000 ton odpadu," uvádza mestská spoločnosť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  2. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 12 838
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 449
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 395
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 10 408
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 509
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 145
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 127