BRATISLAVA. Keď si Viedenčania sadnú v meste na kávu, dajú si k nej Sacherovu tortu. Budapešť ponúka tradičné Gundelove palacinky alebo Šomló halušky. Má aj Bratislava svoj symbolický zákusok? Poznajú Bratislavčania skutočnú históriu a tradíciu bratislavských rožkov?
V deväťdesiatych rokoch minulého storočia vyšli v bratislavskom Večerníku série bulvárnych článkov o bratislavských rožkoch. Mali za cieľ prinavrátiť rožkom slávu, ktorú počas socializmu stratili.
Podľa článkov je skutočný recept bratislavských rožkov ukrytý v trezore v Kanade, čo okamžite vyvolalo záujem ľudí a redakcií posielali svoje recepty na ten správny postup.
Noviny priniesli aj informáciu, že sláva bratislavských rožkov sa začala na Mikuláša v roku 1785, keď pekár Scheuermann na Hviezdoslavovom námestí prvýkrát vystavil vo svojom výklade bratislavské rožky.
Od toho dňa začali ostatné noviny preberať jeden z najväčších mýtov o bratislavských rožkoch, informovalo Občianske združenie Bratislavské rožky na prednáške Z histórie bratislavských rožkov.
Pekár musí byť cudný
Doteraz sa nenašiel historický prameň, ktorý by spomínaný príbeh dokazoval.
Menej známe je už rozprávanie pekárskeho majstra Georga Laudu, ktoré pretlmočil Béla I. Hackenberger, majiteľ slávnej bratislavskej kaviarne Štefánka.