Vianočné koledy, vysvietený stromček, odmŕzajúce prsty stískajúce vrelý pohár s medovinou a vône klobás, cibule, zemiakových placiek a lokší.
A je to tu zas. Oddnes je na štyroch centrálnych námestiach otvorených 148 stánkov na vianočných trhoch.
Napriek tomu, že posledné roky mnohí frflú, že otvorenie už v novembri je príliš skoré, ide len o biznis a ničí vianočnú idylku, vždy keď sa trhmi prejdem, musím si raziť cestu ako na prepchanej londýnskej Oxford Street.
Hundroši sú teda zrejme aj zvedaví a prídu situáciu okomentovať každoročne.
To teší najmä predajcov. Za nájmy stánkov totiž platia nehorázne sumy. Niekedy je to na deň takmer až 1300 eur. Na to, aby sa im investície vrátili, musia sa od konkurencie odlíšiť. Verím však, že to nebudú skúšať lacnými surovinami a prepáleným olejom, z ktorého človeku smrdí kabát ešte aj dva dni, ak iba prejde celým námestím.
Na to, aby mal obchodník pred stánkom nekončiaci sa rad, mal by ponúkať to, čo by sám jedol, a predávať s takým prístupom, aby sa zákazník rád vrátil i o týždeň, a nie ho hneď typicky slovensky ohundral.