Z kuchyne starého Prešporka

Vydavateľstvo Matice slovenskej vydalo knihu Z kuchyne starého Prešporka od Petra Ševčoviča. Ponúka v nej okrem tradičných prešporských receptov, ktoré skĺbili najchutnejšie jedlá zo slovenskej, nemeckej a maďarskej kuchyne, aj stručné historické informác

ie a rôzne povesti a klebety.

Návody na pečenie či varenie sú napísané v pôvodnej podobe, tak ako ich zvykli v minulosti odovzdávať matky svojim dcéram k pätnástym narodeninám. Ako povedal P. Ševčovič, išlo mu o udalosti nezachytené oficiálnou históriou, a tak sa čitateľ môže dozvedieť napríklad historku o trojdňových búrlivých oslavách Jula Verna v Bratislave či o tom, že v armáde sa varilo takmer výlučne z koňaciny, pretože bolo treba nejako využiť staré a choré kone.

Autor čerpal z receptov, ktoré pozbierala jeho stará mama, a z novinových článkov uverejnených v tlači z 18. a 19. storočia. P. Ševčovič sa celý život riadil heslom, že ak sa chce chlap poriadne najesť, musí sa naučiť variť. Aj preto nechcel dopustiť, aby sa unikátne recepty využívajúce domáce plodiny stratili tak, ako sa stratil starý Prešporok. On sám sa už totiž za Prešporčana nepovažuje, hoci sa narodil v Bratislave. Ako uvádza vo svojej knihe, z poslednej generácie trojjazyčných Prešporčanov, z ktorých sa pri sčítaní ľudu v roku 1900 dve tretiny obyvateľstva hlásili k prešporskej národnosti, už nežije nik. V budúcnosti sa obáva ďalšej “hamburgerizácie“ Bratislavy. (mg)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 28 157
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 178
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 590
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 806
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 630
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 793
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 822
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 399
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 192
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 850