Akademici chcú národný park v okolí Bratislavy

Vznik Národného parku Podunajsko podporujú naši vedci aj susedné štáty.

Vzácne zvyšky lužných lesov potrebujú svoju ochrannú zónu.(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Príslušné ústavy SAV sú pripravené poskytnúť odborné podklady pre prípravu návrhu na vyhlásenie Národného parku Podunajsko. Zhodlo sa na tom predsedníctvo SAV na svojom minulotýždňovom zasadnutí.

"Národný park Podunajsko nám môže pomôcť k rozvoju agroturzimu a zeleného cestovného ruchu v Bratislavskom kraji, preto naše snahy smerujú práve k jeho vytvoreniu. Vážime si podporu akademickej obce, ktorá disponuje odborníkmi v oblasti geografie, botaniky, krajinnej ekológie aj ekológie lesa," vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Národný park Podunajsko naberá reálne rozmery a na jeho podpore sa zhodli aj vedeckí pracovníci Geografického ústavu SAV, Botanického ústavu SAV, Ústavu krajinnej ekológie SAV a Ústavu ekológie lesa SAV. Svoju podporu zámeru vyhlásiť NP Podunajsko vyjadrili na svojom minulotýždňovom predsedníctve. Vo svojom vyhlásení sa zhodli, že zachovanie unikátnej prírody a krajiny na území hlavného mesta je výnimočné a že vzácne zvyšky lužných lesov potrebujú svoju ochrannú zónu.

Národný park Podunajsko by do prírodných lokalít priniesol odborný manažment, reguláciu územia a postupnú premenu čiastočne odprírodnených ekosystémov na prírodné či prírode blízke.

Podporu vzniku národného parku Podunajsko vyjadrili počas verejnej diskusie na pôde Bratislavského samosprávneho kraja aj riaditelia národných parkov Donau-auen a Podyjí.

Podpredseda BSK Martin Berta hovorí, že medzinárodná podpora pre vznik národného parku je veľmi dôležitá a bude jedným z argumentov pri komunikácií s ministerstvami. "Vďaka ochote riaditeľov susedných národných parkov sme mohli vidieť ako funguje správa a manažment ich území. Prirodzenou a dôležitou súčasťou fungovania národných parkov bol cestovný ruch. Miestni podnikatelia a starostovia mi potvrdili, že viaceré lokality národných parkov pomohli k rozvoju cestovného ruchu v regióne," konštatuje podpredseda BSK Martin Berta.

Vedenie Bratislavského samosprávneho kraja pripravuje na septembrové rokovanie zastupiteľstva predložiť materiál, ktorý bude vyjadrovať podporu vzniku národného parku Podunajsko a bude slúžiť aj ako základ pre rokovanie s ministerstvami životného prostredia a pôdohospodárstva.

 

 

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 7 397
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 763
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 654
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 495
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 953
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 652
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 310
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 282
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 159
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 868