Dva roky a vlastná strava. Áno, ale len výnimočne

Strava v škôlkach podlieha predpisom, rozpisy bývajú na webe.

(Zdroj: FOTO SME - TIBOR SOMOGYI)

BRATISLAVA. Každá škôlka nedokáže vyhovieť špecifickým požiadavkám na stravu všetkých detí. Fungovanie kuchyne pritom často robí najmä v obecných škôlkach ťažkosti.

Chýbajú totiž nielen pomocné sily do kuchyne, no ťažko sa hľadá aj hlavný kuchár. „Dôvodom je nízke finančné ohodnotenie týchto pozícií,“ vysvetľuje Beata Biksadská z miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach.

Donáškou len diéta a iba ak je to schválené

„Ocenila by som, ak by deti mali dostatok ovocia a zeleniny, možnosť voľby medzi mäsitou alebo bezmäsitou prípadne vegánskou stravou,“ hovorí Silvia z Bratislavy.

Strava v materských školách však podlieha predpisom. Jedálne lístky možno nájsť na ich webstránkach.

Pri špeciálnych diétach (uznaných lekárom) je riešením nosiť dieťaťu vlastné jedlo. Zákon to umožňuje pre všetky predškolské zariadenia.

Podmienky tohto režimu však musia byť upravené v prevádzkovom poriadku a ten musí schváliť Úrad verejného zdravotníctva.

Jedlo by mal zohrievať (a vo všeobecnosti s ním po donesení manipulovať) pracovník školského zariadenia. Teda napríklad nie učiteľka. Niektoré súkromné škôlky majú donášku vlastnej stravy priamo v ponuke.

Od dvoch rokov

Ak chcete v škôlke umiestniť už dvojročné dieťa, pravdepodobne skončíte v tej súkromnej. Prijímať takéto deti do škôlky zaradenej do štátnej siete zákon umožňuje, no malo by to byť len výnimočne. A len vtedy, ak to umožňujú kapacity. Súkromné škôlky sa oproti tomu dvojročným deťom nebránia.

Legislatívu v tejto oblasti vidia ako problém napríklad v Ružinove. „Najväčší záujem je o škôlku pre dieťa od dva a pol roka, len prednosť majú trojročné," vraví hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

 

 

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 13 754
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 454
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 586
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 197
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 202
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 171
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 976
  8. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 921
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 665
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 559