Dva roky a vlastná strava. Áno, ale len výnimočne

Strava v škôlkach podlieha predpisom, rozpisy bývajú na webe.

(Zdroj: FOTO SME - TIBOR SOMOGYI)

BRATISLAVA. Každá škôlka nedokáže vyhovieť špecifickým požiadavkám na stravu všetkých detí. Fungovanie kuchyne pritom často robí najmä v obecných škôlkach ťažkosti.

Chýbajú totiž nielen pomocné sily do kuchyne, no ťažko sa hľadá aj hlavný kuchár. „Dôvodom je nízke finančné ohodnotenie týchto pozícií,“ vysvetľuje Beata Biksadská z miestneho úradu v Podunajských Biskupiciach.

Donáškou len diéta a iba ak je to schválené

„Ocenila by som, ak by deti mali dostatok ovocia a zeleniny, možnosť voľby medzi mäsitou alebo bezmäsitou prípadne vegánskou stravou,“ hovorí Silvia z Bratislavy.

Strava v materských školách však podlieha predpisom. Jedálne lístky možno nájsť na ich webstránkach.

Pri špeciálnych diétach (uznaných lekárom) je riešením nosiť dieťaťu vlastné jedlo. Zákon to umožňuje pre všetky predškolské zariadenia.

Podmienky tohto režimu však musia byť upravené v prevádzkovom poriadku a ten musí schváliť Úrad verejného zdravotníctva.

Jedlo by mal zohrievať (a vo všeobecnosti s ním po donesení manipulovať) pracovník školského zariadenia. Teda napríklad nie učiteľka. Niektoré súkromné škôlky majú donášku vlastnej stravy priamo v ponuke.

Od dvoch rokov

Ak chcete v škôlke umiestniť už dvojročné dieťa, pravdepodobne skončíte v tej súkromnej. Prijímať takéto deti do škôlky zaradenej do štátnej siete zákon umožňuje, no malo by to byť len výnimočne. A len vtedy, ak to umožňujú kapacity. Súkromné škôlky sa oproti tomu dvojročným deťom nebránia.

Legislatívu v tejto oblasti vidia ako problém napríklad v Ružinove. „Najväčší záujem je o škôlku pre dieťa od dva a pol roka, len prednosť majú trojročné," vraví hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.

 

 

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 751
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 550
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 041
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 476
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 909
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 651
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 499
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 295
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 887
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop