SME
Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky
PO STOPÁCH DÁVNEJ BRATISLAVY

V stredoveku aj deti raňajkovali zohriate pivo s chlebom

Albert Sasko-Tešínsky ako uhorský miestodržiteľ sídlil na hrade. Mesto vďaka tomu zažívalo hospodársky rast.

Mária Kristína, dcéra Márie Terézie a manželka Alberta Sasko-Tešínskeho.Mária Kristína, dcéra Márie Terézie a manželka Alberta Sasko-Tešínskeho. (Zdroj: wikipédia)

Vladimír Tomčík, historik, združenie Devínska brána

Po osvieteneckých reformách sa z hradu, symbolu kráľovskej moci, stal Generálny seminár a napokon obyčajné kasárne.

A práve nepozornosti vojakov sa pripisuje vina za vznik požiaru (28. mája 1811), ktorý nezničil len hradný palác, ale vietor ho rozšíril aj na Podhradie, kde zhorelo množstvo domov, radnica, vyše sto rodín zostalo bez strechy nad hlavou a popolom ľahlo dokonca aj päť pivovarov.

Prečítajte si tiež: Čo viete o korunováciách v Prešporku? (kvíz) Čítajte 

Pritom vieme, že už v polovičke 15. storočia malo jedenásť obyvateľov Podhradia právo variť pivo.

Skryť Vypnúť reklamu

O Bratislave sa vždy hovorilo ako meste vína, ale nebolo to vždy tak. Je pravda, že tretina obyvateľov sa v stredoveku živila vinohradníctvom, ale spotreba piva bola v tom čase až neuveriteľná.

Dôkazom toho nie je len Pivný zvon či Zvon lumpov na veži Františkánskeho kostola, ktorého zvonenie ukončilo rozlievanie vína a piva v meste. Hovorí sa, že pivo je náš chlieb a v minulosti to skutočne tak bolo.

Napríklad bežnými stredovekými raňajkami dospelých i detí bolo zohriate pivo, ktoré sa zajedalo chlebom.

Pri vtedajších hygienických podmienkach bola voda zo studní zdrojom nákaz, spôsobovala nemoci a možno povedať, že aj smäd bol hádam väčší ako dnes. Čerstvé mäso bolo veľmi vzácne, mäso sa uchovávalo údením a solením.

Našu vtedajšiu spotrebu piva nepoznáme, ale ako príklad môžeme uviesť viedenský cisársky dvor, kde služobníctvo dostávalo dva litre piva denne a inde to bolo i viac.

Skryť Vypnúť reklamu

Pilo sa od smädu, slúžilo na nasýtenie a prídel litra čierneho piva na Bratislavskom hrade mal podporiť dobré spanie.

Vynásobte si to počtom dní v roku a porovnajte s dnešnou spotrebou, ktorá u nás klesá a v súčasnosti to je 76 litrov na osobu (Česi vedú svetovú tabuľku s 144 litrami).

Prečítajte si tiež: Bratislavčan predbehol Američanov Čítajte 

Treba však pripomenúť ešte jeden veľmi závažný moment. Pivo na rozdiel od vína bolo považované za pôstny nápoj. Mohlo sa konzumovať aj v čase najprísnejšieho veľkonočného pôstu. Stalo sa, že zbožní mnísi, ktorí v kláštore varili kvalitné a zrejme aj hodne alkoholické pivo, mali výčitky svedomia.

Keď pijú niečo také dobré, pivo, čo navyše rozveseľuje a rozjaruje, neporušujú cirkevné prikázania?

Rozhodli sa teda jeden sud piva poslať do Ríma pápežovi na posúdenie.

Kým sa však vzorka „kodrcajúc“ dostala cez Alpy do svätého mesta, skysla, a odpoveď: „Tohto môžete vypiť koľko len chcete,“ zbožných mužov isto potešila.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  4. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 23 442
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 674
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 296
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 915
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 705
  6. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 463
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 415
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 075
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 936
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 824
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu