SME
Nedeľa, 17. október, 2021 | Meniny má HedvigaKrížovkyKrížovky

Karol Hurák: Základom úspešnej barmanskej šou sú spokojní ľudia

Mnohí študenti sa zamestnajú už počas vysokoškolského štúdia. Jedným z nich je aj Bratislavčan Karol Hurák 22 (na snímke), ktorý sa venuje takzvanému flair bartendingu freestylu, teda barmanskej šou.

Karol hosťom predvádza aj takéto nevídané kúsky.

FOTO - ARCHÍV KAROLA HURÁKA

Mnohí študenti sa zamestnajú už počas vysokoškolského štúdia. Jedným z nich je aj Bratislavčan Karol Hurák 22 (na snímke), ktorý sa venuje takzvanému flair bartendingu freestylu, teda barmanskej šou.

Barmanská šou je ucelený, niekoľkominútový program, môže sa prirovnať k exhibícii tanečnej skupiny či vystúpeniu speváka. Pri tomto type programu sa dá naplno využiť kreativita barmana. Nie je nič nezvyčajné, ak sa vám naskytne pohľad na lietajúce poháre, fľaše, ohňovú alebo UV šou. "Minimálne polovica úspechu šou je zdravý exhibiocionizmus barmana za barom. Musí to robiť pre ľudí a hlavne ho to musí baviť, aby prítomní získali pocit, že je tu pre nich."

Barmanom sa podľa Karola môže stať hocikto, kto berie barmanstvo ako koníček a dokáže pre neho obetovať kúsok zo svojho voľného času. " Vyštudoval som hotelovú akadémiu a už počas štúdia som absolvoval barmanský kurz. Pomohlo mi, že som pracoval v hoteli, ktorý mi dal dobrý odrazový mostík do gastronomického sveta. Svoju záľubu som po strednej škole rozvinul do väčších rozmerov. Popritom som stále zlepšoval svoje barmanské umenie, ktoré je dosť náročné na tréning a taktiež aj na vybavenie. Počas štúdia som si takto privyrábal a budoval meno. Zatiaľ pracujem sám," hovorí študent fakulty Manažmentu Univerzity Komenského.

"Na Slovensku sa barmanské umenie vo forme voľného štýlu začalo rozvíjať asi pred siedmimi rokmi. Aj tak však ešte nenaberáme taký rýchly nárast ako v ostatných európskych krajinách. Zaostávame v prístupe, v odhodlaní a v technických záležitostiach. A tiež v tom, že málo Slovákov sa zúčastňuje európskych a svetových súťaží," tvrdí Karol.

"Na každej klasickej súťaži musíme vymyslieť úplne nový miešaný nápoj, ktorý doposiaľ nebol prihlásený do žiadnej súťaže. Väčšinou jednou z podmienok býva, že recept musí obsahovať produkt sponzorskej firmy, ktorá súťaž organizuje. Pred súťažou je teda nápoj tajomstvom každého účastníka. K najväčším úspechom patrí prvé miesto a absolútny víťaz na 4. Becherovka Grand Prix 2002. Minulý rok som získal prvé miesto na 2. St. Nicolaus Cupe a na Rudolf Jelínek Slovakia Cupe 2004 a o jediný bod mi ušiel titul Barman roka 2004 v kategórii klasik. Chcel by som sa dostať do európskej špičky medzi barmanmi," dodáva na záver Karol Hurák.

 

FOTO SME

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 17 903
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 656
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 6 493
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 244
  5. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 880
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 556
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 157
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 735
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 223
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  2. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  3. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  4. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  5. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  6. Anton Sládek: Spomienka na továreň Gumon
  7. Matej Vagač: Park na Kollárovom námestí opäť v ohrození...
  8. Marek Gabonay: Bratislava Ružinov: chodci sú dôležitejší ako autá
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 413
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 320
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 014
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 189
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 4 961
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 4 211
  7. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 4 090
  8. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 836
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu