SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Karol Hurák: Základom úspešnej barmanskej šou sú spokojní ľudia

Mnohí študenti sa zamestnajú už počas vysokoškolského štúdia. Jedným z nich je aj Bratislavčan Karol Hurák 22 (na snímke), ktorý sa venuje takzvanému flair bartendingu freestylu, teda barmanskej šou.

Karol hosťom predvádza aj takéto nevídané kúsky.

FOTO - ARCHÍV KAROLA HURÁKA

Mnohí študenti sa zamestnajú už počas vysokoškolského štúdia. Jedným z nich je aj Bratislavčan Karol Hurák 22 (na snímke), ktorý sa venuje takzvanému flair bartendingu freestylu, teda barmanskej šou.

Barmanská šou je ucelený, niekoľkominútový program, môže sa prirovnať k exhibícii tanečnej skupiny či vystúpeniu speváka. Pri tomto type programu sa dá naplno využiť kreativita barmana. Nie je nič nezvyčajné, ak sa vám naskytne pohľad na lietajúce poháre, fľaše, ohňovú alebo UV šou. "Minimálne polovica úspechu šou je zdravý exhibiocionizmus barmana za barom. Musí to robiť pre ľudí a hlavne ho to musí baviť, aby prítomní získali pocit, že je tu pre nich."

Barmanom sa podľa Karola môže stať hocikto, kto berie barmanstvo ako koníček a dokáže pre neho obetovať kúsok zo svojho voľného času. " Vyštudoval som hotelovú akadémiu a už počas štúdia som absolvoval barmanský kurz. Pomohlo mi, že som pracoval v hoteli, ktorý mi dal dobrý odrazový mostík do gastronomického sveta. Svoju záľubu som po strednej škole rozvinul do väčších rozmerov. Popritom som stále zlepšoval svoje barmanské umenie, ktoré je dosť náročné na tréning a taktiež aj na vybavenie. Počas štúdia som si takto privyrábal a budoval meno. Zatiaľ pracujem sám," hovorí študent fakulty Manažmentu Univerzity Komenského.

"Na Slovensku sa barmanské umenie vo forme voľného štýlu začalo rozvíjať asi pred siedmimi rokmi. Aj tak však ešte nenaberáme taký rýchly nárast ako v ostatných európskych krajinách. Zaostávame v prístupe, v odhodlaní a v technických záležitostiach. A tiež v tom, že málo Slovákov sa zúčastňuje európskych a svetových súťaží," tvrdí Karol.

"Na každej klasickej súťaži musíme vymyslieť úplne nový miešaný nápoj, ktorý doposiaľ nebol prihlásený do žiadnej súťaže. Väčšinou jednou z podmienok býva, že recept musí obsahovať produkt sponzorskej firmy, ktorá súťaž organizuje. Pred súťažou je teda nápoj tajomstvom každého účastníka. K najväčším úspechom patrí prvé miesto a absolútny víťaz na 4. Becherovka Grand Prix 2002. Minulý rok som získal prvé miesto na 2. St. Nicolaus Cupe a na Rudolf Jelínek Slovakia Cupe 2004 a o jediný bod mi ušiel titul Barman roka 2004 v kategórii klasik. Chcel by som sa dostať do európskej špičky medzi barmanmi," dodáva na záver Karol Hurák.

 

FOTO SME

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu