SME

Karol Hurák: Základom úspešnej barmanskej šou sú spokojní ľudia

Mnohí študenti sa zamestnajú už počas vysokoškolského štúdia. Jedným z nich je aj Bratislavčan Karol Hurák 22 (na snímke), ktorý sa venuje takzvanému flair bartendingu freestylu, teda barmanskej šou.

Karol hosťom predvádza aj takéto nevídané kúsky.

FOTO - ARCHÍV KAROLA HURÁKA

Mnohí študenti sa zamestnajú už počas vysokoškolského štúdia. Jedným z nich je aj Bratislavčan Karol Hurák 22 (na snímke), ktorý sa venuje takzvanému flair bartendingu freestylu, teda barmanskej šou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Barmanská šou je ucelený, niekoľkominútový program, môže sa prirovnať k exhibícii tanečnej skupiny či vystúpeniu speváka. Pri tomto type programu sa dá naplno využiť kreativita barmana. Nie je nič nezvyčajné, ak sa vám naskytne pohľad na lietajúce poháre, fľaše, ohňovú alebo UV šou. "Minimálne polovica úspechu šou je zdravý exhibiocionizmus barmana za barom. Musí to robiť pre ľudí a hlavne ho to musí baviť, aby prítomní získali pocit, že je tu pre nich."

SkryťVypnúť reklamu

Barmanom sa podľa Karola môže stať hocikto, kto berie barmanstvo ako koníček a dokáže pre neho obetovať kúsok zo svojho voľného času. " Vyštudoval som hotelovú akadémiu a už počas štúdia som absolvoval barmanský kurz. Pomohlo mi, že som pracoval v hoteli, ktorý mi dal dobrý odrazový mostík do gastronomického sveta. Svoju záľubu som po strednej škole rozvinul do väčších rozmerov. Popritom som stále zlepšoval svoje barmanské umenie, ktoré je dosť náročné na tréning a taktiež aj na vybavenie. Počas štúdia som si takto privyrábal a budoval meno. Zatiaľ pracujem sám," hovorí študent fakulty Manažmentu Univerzity Komenského.

"Na Slovensku sa barmanské umenie vo forme voľného štýlu začalo rozvíjať asi pred siedmimi rokmi. Aj tak však ešte nenaberáme taký rýchly nárast ako v ostatných európskych krajinách. Zaostávame v prístupe, v odhodlaní a v technických záležitostiach. A tiež v tom, že málo Slovákov sa zúčastňuje európskych a svetových súťaží," tvrdí Karol.

SkryťVypnúť reklamu

"Na každej klasickej súťaži musíme vymyslieť úplne nový miešaný nápoj, ktorý doposiaľ nebol prihlásený do žiadnej súťaže. Väčšinou jednou z podmienok býva, že recept musí obsahovať produkt sponzorskej firmy, ktorá súťaž organizuje. Pred súťažou je teda nápoj tajomstvom každého účastníka. K najväčším úspechom patrí prvé miesto a absolútny víťaz na 4. Becherovka Grand Prix 2002. Minulý rok som získal prvé miesto na 2. St. Nicolaus Cupe a na Rudolf Jelínek Slovakia Cupe 2004 a o jediný bod mi ušiel titul Barman roka 2004 v kategórii klasik. Chcel by som sa dostať do európskej špičky medzi barmanmi," dodáva na záver Karol Hurák.

 

FOTO SME

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 023
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 021
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 054
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 017
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 549
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 229
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 824
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 649
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťZatvoriť reklamu