Dobré jedlo náladu určite nepokazí

„Dejte jim nažrat, bestiím,“ vyhlásila prednedávnom česká speváčka Petra Černocká v televíznej šou Petra Novotného na adresu mužov ako spacifikovaná novodobá sufražetka. Nech už si o tomto jej vyhlásení pomyslíte čokoľvek, jedno je isté. Bohato prestretý

stôl a dobré jedlo v rodinnom kruhu náladu určite nepokazí.

A keďže podobne ako vianočné sviatky aj Silvester a Nový rok sa vo väčšine slovenských rodín spája aj s kulinárskym zážitkom, oslovili sme šéfkuchára hotela Devín, ktorý má údajne jednu z nalepších kuchýň v Bratislave, aby nám prezradil nejaké zo svojich tajomstiev.

Mimochodom, v tzv. vianočnom menu tohto hotela sa teraz vyskytujú lahôdky, ktoré by ste tam po 6. januári márne hľadali. Už len názvy dvoch ponúkaných predjedál mlstnejšie jazýčky určite pošteklia – losos s broskyňovou omáčkou a varený údený jazyk s jablkom a chrenom. Po nich si môžete pochutnať na klasickej kapustnici alebo na krémovej šošovicovej polievke. Ani hlavné jedlá sa nedajú zahanbiť. Môžete si vybrať buď kapra v orechovej kruste, platésu (ryba) s dukátmi alebo morčaciu rolku so slivkovou omáčkou.

A práve na túto posledne menovanú pochúťku nám šéfkuchár hotela Devín Gyula Baranayi prezradil recept. Pri troche šikovnosti si na tomto jedle môžete pochutnať aj v pohodlí domova.

Na prípravu potrebujeme:

200 g morčacích pŕs

100 g sušených sliviek

asi 20 g slivkového lekváru

mlieko

vajíčko

soľ

sezamové zrniečka

hladkú múku

olej

Postup:

Morčacie prsia nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso uložíme niekoľko sušených sliviek a zvinieme do tvaru rolády. Namočíme do panrumu (pripravíme z mlieka, hladkej múky, soli a vajíčka – hmota má byť redšia) a obalíme v sezamových zrniečkach. Vysmážame na oleji. Hotové prekrojíme a podávame preliate slivkovou omáčkou.

Slivkovú omáčku si pripravíme nasledovne: Na panvici na oleji orestujeme dohneda asi 100 g hladkej múky. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme asi 20 g slivkového lekváru a na malé kúsky pokrájané zvyšné sušené slivky. Dobre povaríme. Ako príloha je podľa šéfkuchára najvhodnejšia hrozienková ryža.

Ak neveríte na povery, pokojne si toto jedlo pripravte aj na Nový rok. Ľudová múdrosť však hovorí, že kto chce, aby sa v novom roku peniažky kotúľali k nemu, mal by na Nový rok jesť bravčové, lebo prasce hrabú pod seba, kým hydina od seba.

JANA MARTINKOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 991
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 721
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 665
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 271
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 759
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 666
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 428
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 895
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 885
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 836