SME
Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Dobré jedlo náladu určite nepokazí

„Dejte jim nažrat, bestiím,“ vyhlásila prednedávnom česká speváčka Petra Černocká v televíznej šou Petra Novotného na adresu mužov ako spacifikovaná novodobá sufražetka. Nech už si o tomto jej vyhlásení pomyslíte čokoľvek, jedno je isté. Bohato prestretý

stôl a dobré jedlo v rodinnom kruhu náladu určite nepokazí.

A keďže podobne ako vianočné sviatky aj Silvester a Nový rok sa vo väčšine slovenských rodín spája aj s kulinárskym zážitkom, oslovili sme šéfkuchára hotela Devín, ktorý má údajne jednu z nalepších kuchýň v Bratislave, aby nám prezradil nejaké zo svojich tajomstiev.

Mimochodom, v tzv. vianočnom menu tohto hotela sa teraz vyskytujú lahôdky, ktoré by ste tam po 6. januári márne hľadali. Už len názvy dvoch ponúkaných predjedál mlstnejšie jazýčky určite pošteklia – losos s broskyňovou omáčkou a varený údený jazyk s jablkom a chrenom. Po nich si môžete pochutnať na klasickej kapustnici alebo na krémovej šošovicovej polievke. Ani hlavné jedlá sa nedajú zahanbiť. Môžete si vybrať buď kapra v orechovej kruste, platésu (ryba) s dukátmi alebo morčaciu rolku so slivkovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

A práve na túto posledne menovanú pochúťku nám šéfkuchár hotela Devín Gyula Baranayi prezradil recept. Pri troche šikovnosti si na tomto jedle môžete pochutnať aj v pohodlí domova.

Na prípravu potrebujeme:

200 g morčacích pŕs

100 g sušených sliviek

asi 20 g slivkového lekváru

mlieko

vajíčko

soľ

sezamové zrniečka

hladkú múku

olej

Postup:

Morčacie prsia nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso uložíme niekoľko sušených sliviek a zvinieme do tvaru rolády. Namočíme do panrumu (pripravíme z mlieka, hladkej múky, soli a vajíčka – hmota má byť redšia) a obalíme v sezamových zrniečkach. Vysmážame na oleji. Hotové prekrojíme a podávame preliate slivkovou omáčkou.

Slivkovú omáčku si pripravíme nasledovne: Na panvici na oleji orestujeme dohneda asi 100 g hladkej múky. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme asi 20 g slivkového lekváru a na malé kúsky pokrájané zvyšné sušené slivky. Dobre povaríme. Ako príloha je podľa šéfkuchára najvhodnejšia hrozienková ryža.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak neveríte na povery, pokojne si toto jedlo pripravte aj na Nový rok. Ľudová múdrosť však hovorí, že kto chce, aby sa v novom roku peniažky kotúľali k nemu, mal by na Nový rok jesť bravčové, lebo prasce hrabú pod seba, kým hydina od seba.

JANA MARTINKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  5. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  5. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  6. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  8. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  9. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  10. Autorka prezradila motív novej knihy. Poteší nielen romantičky
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 363
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 129
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 957
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 833
  5. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 611
  6. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 464
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 054
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 957
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 820
  10. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 2 018
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu