Dobré jedlo náladu určite nepokazí

„Dejte jim nažrat, bestiím,“ vyhlásila prednedávnom česká speváčka Petra Černocká v televíznej šou Petra Novotného na adresu mužov ako spacifikovaná novodobá sufražetka. Nech už si o tomto jej vyhlásení pomyslíte čokoľvek, jedno je isté. Bohato prestretý

stôl a dobré jedlo v rodinnom kruhu náladu určite nepokazí.

A keďže podobne ako vianočné sviatky aj Silvester a Nový rok sa vo väčšine slovenských rodín spája aj s kulinárskym zážitkom, oslovili sme šéfkuchára hotela Devín, ktorý má údajne jednu z nalepších kuchýň v Bratislave, aby nám prezradil nejaké zo svojich tajomstiev.

Mimochodom, v tzv. vianočnom menu tohto hotela sa teraz vyskytujú lahôdky, ktoré by ste tam po 6. januári márne hľadali. Už len názvy dvoch ponúkaných predjedál mlstnejšie jazýčky určite pošteklia – losos s broskyňovou omáčkou a varený údený jazyk s jablkom a chrenom. Po nich si môžete pochutnať na klasickej kapustnici alebo na krémovej šošovicovej polievke. Ani hlavné jedlá sa nedajú zahanbiť. Môžete si vybrať buď kapra v orechovej kruste, platésu (ryba) s dukátmi alebo morčaciu rolku so slivkovou omáčkou.

A práve na túto posledne menovanú pochúťku nám šéfkuchár hotela Devín Gyula Baranayi prezradil recept. Pri troche šikovnosti si na tomto jedle môžete pochutnať aj v pohodlí domova.

Na prípravu potrebujeme:

200 g morčacích pŕs

100 g sušených sliviek

asi 20 g slivkového lekváru

mlieko

vajíčko

soľ

sezamové zrniečka

hladkú múku

olej

Postup:

Morčacie prsia nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso uložíme niekoľko sušených sliviek a zvinieme do tvaru rolády. Namočíme do panrumu (pripravíme z mlieka, hladkej múky, soli a vajíčka – hmota má byť redšia) a obalíme v sezamových zrniečkach. Vysmážame na oleji. Hotové prekrojíme a podávame preliate slivkovou omáčkou.

Slivkovú omáčku si pripravíme nasledovne: Na panvici na oleji orestujeme dohneda asi 100 g hladkej múky. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme asi 20 g slivkového lekváru a na malé kúsky pokrájané zvyšné sušené slivky. Dobre povaríme. Ako príloha je podľa šéfkuchára najvhodnejšia hrozienková ryža.

Ak neveríte na povery, pokojne si toto jedlo pripravte aj na Nový rok. Ľudová múdrosť však hovorí, že kto chce, aby sa v novom roku peniažky kotúľali k nemu, mal by na Nový rok jesť bravčové, lebo prasce hrabú pod seba, kým hydina od seba.

JANA MARTINKOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  2. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  3. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  5. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  6. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  7. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  8. Modern luxury next to the Blue Church
  9. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  1. Moskva alebo Petrohrad? 6 947
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 5 476
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 763
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 221
  5. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 966
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 788
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 360
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 169
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 142
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 107