SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Dobré jedlo náladu určite nepokazí

„Dejte jim nažrat, bestiím,“ vyhlásila prednedávnom česká speváčka Petra Černocká v televíznej šou Petra Novotného na adresu mužov ako spacifikovaná novodobá sufražetka. Nech už si o tomto jej vyhlásení pomyslíte čokoľvek, jedno je isté. Bohato prestretý

stôl a dobré jedlo v rodinnom kruhu náladu určite nepokazí.

A keďže podobne ako vianočné sviatky aj Silvester a Nový rok sa vo väčšine slovenských rodín spája aj s kulinárskym zážitkom, oslovili sme šéfkuchára hotela Devín, ktorý má údajne jednu z nalepších kuchýň v Bratislave, aby nám prezradil nejaké zo svojich tajomstiev.

Mimochodom, v tzv. vianočnom menu tohto hotela sa teraz vyskytujú lahôdky, ktoré by ste tam po 6. januári márne hľadali. Už len názvy dvoch ponúkaných predjedál mlstnejšie jazýčky určite pošteklia – losos s broskyňovou omáčkou a varený údený jazyk s jablkom a chrenom. Po nich si môžete pochutnať na klasickej kapustnici alebo na krémovej šošovicovej polievke. Ani hlavné jedlá sa nedajú zahanbiť. Môžete si vybrať buď kapra v orechovej kruste, platésu (ryba) s dukátmi alebo morčaciu rolku so slivkovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

A práve na túto posledne menovanú pochúťku nám šéfkuchár hotela Devín Gyula Baranayi prezradil recept. Pri troche šikovnosti si na tomto jedle môžete pochutnať aj v pohodlí domova.

Na prípravu potrebujeme:

200 g morčacích pŕs

100 g sušených sliviek

asi 20 g slivkového lekváru

mlieko

vajíčko

soľ

sezamové zrniečka

hladkú múku

olej

Postup:

Morčacie prsia nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso uložíme niekoľko sušených sliviek a zvinieme do tvaru rolády. Namočíme do panrumu (pripravíme z mlieka, hladkej múky, soli a vajíčka – hmota má byť redšia) a obalíme v sezamových zrniečkach. Vysmážame na oleji. Hotové prekrojíme a podávame preliate slivkovou omáčkou.

Slivkovú omáčku si pripravíme nasledovne: Na panvici na oleji orestujeme dohneda asi 100 g hladkej múky. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme asi 20 g slivkového lekváru a na malé kúsky pokrájané zvyšné sušené slivky. Dobre povaríme. Ako príloha je podľa šéfkuchára najvhodnejšia hrozienková ryža.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak neveríte na povery, pokojne si toto jedlo pripravte aj na Nový rok. Ľudová múdrosť však hovorí, že kto chce, aby sa v novom roku peniažky kotúľali k nemu, mal by na Nový rok jesť bravčové, lebo prasce hrabú pod seba, kým hydina od seba.

JANA MARTINKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 665
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 445
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 547
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 404
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 262
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 761
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 874
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 786
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 688
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 923
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu