Dobré jedlo náladu určite nepokazí

„Dejte jim nažrat, bestiím,“ vyhlásila prednedávnom česká speváčka Petra Černocká v televíznej šou Petra Novotného na adresu mužov ako spacifikovaná novodobá sufražetka. Nech už si o tomto jej vyhlásení pomyslíte čokoľvek, jedno je isté. Bohato prestretý

stôl a dobré jedlo v rodinnom kruhu náladu určite nepokazí.

A keďže podobne ako vianočné sviatky aj Silvester a Nový rok sa vo väčšine slovenských rodín spája aj s kulinárskym zážitkom, oslovili sme šéfkuchára hotela Devín, ktorý má údajne jednu z nalepších kuchýň v Bratislave, aby nám prezradil nejaké zo svojich tajomstiev.

Mimochodom, v tzv. vianočnom menu tohto hotela sa teraz vyskytujú lahôdky, ktoré by ste tam po 6. januári márne hľadali. Už len názvy dvoch ponúkaných predjedál mlstnejšie jazýčky určite pošteklia – losos s broskyňovou omáčkou a varený údený jazyk s jablkom a chrenom. Po nich si môžete pochutnať na klasickej kapustnici alebo na krémovej šošovicovej polievke. Ani hlavné jedlá sa nedajú zahanbiť. Môžete si vybrať buď kapra v orechovej kruste, platésu (ryba) s dukátmi alebo morčaciu rolku so slivkovou omáčkou.

A práve na túto posledne menovanú pochúťku nám šéfkuchár hotela Devín Gyula Baranayi prezradil recept. Pri troche šikovnosti si na tomto jedle môžete pochutnať aj v pohodlí domova.

Na prípravu potrebujeme:

200 g morčacích pŕs

100 g sušených sliviek

asi 20 g slivkového lekváru

mlieko

vajíčko

soľ

sezamové zrniečka

hladkú múku

olej

Postup:

Morčacie prsia nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na pripravené mäso uložíme niekoľko sušených sliviek a zvinieme do tvaru rolády. Namočíme do panrumu (pripravíme z mlieka, hladkej múky, soli a vajíčka – hmota má byť redšia) a obalíme v sezamových zrniečkach. Vysmážame na oleji. Hotové prekrojíme a podávame preliate slivkovou omáčkou.

Slivkovú omáčku si pripravíme nasledovne: Na panvici na oleji orestujeme dohneda asi 100 g hladkej múky. Zalejeme kuracím vývarom, pridáme asi 20 g slivkového lekváru a na malé kúsky pokrájané zvyšné sušené slivky. Dobre povaríme. Ako príloha je podľa šéfkuchára najvhodnejšia hrozienková ryža.

Ak neveríte na povery, pokojne si toto jedlo pripravte aj na Nový rok. Ľudová múdrosť však hovorí, že kto chce, aby sa v novom roku peniažky kotúľali k nemu, mal by na Nový rok jesť bravčové, lebo prasce hrabú pod seba, kým hydina od seba.

JANA MARTINKOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 162
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 373
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 308
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 319
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 906
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 588
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 791
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 373
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 269
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 777