
FOTO – ARCHÍV
Počas tohto roka absolvoval tri významné súťaže a zakaždým skončil na treťom mieste. Tretí bol i na nominačných pretekoch na majstrovstvá sveta, čo ho stálo miestenku na šampionát, na ktorý cestovali len dvaja najlepší. Vladimír Flimel je bývalý hokejista, ktorý hral v troch bratislavských kluboch a v súčasnosti je členom FC Incheba Bratislava, v ktorého posilňovni aj dlhodobo trénuje.
Kedy vstúpila kulturistika do vášho života?
„Moje začiatky sú jednoduché. Ešte ako aktívny hokejista som si všimol, že moje svalstvo dobre reaguje na silovú prípravu v posilňovni, a tak som sa rozhodol, že popri hokeji skúsim aj kulturistiku. Ako hokejista som uspel na juniorských majstrovstvách Slovenska v kulturistike. Vybojoval som si striebro. Stačila mi na to iba štvormesačná príprava. Moji súperi sa pripravovali omnoho dlhšie, niektorí aj tri roky, a napriek tomu som ich dokázal poraziť. Potom bol už len krôčik k vrcholovej kulturistike. Úplne profesionálny prístup som získal príchodom trénera Svetozára Pavlíka. Dôležitou súčasťou tímu je manažér a sponzor pán Andriškin.“
Ako dlho trvá kvalitná príprava na vrcholné podujatie?
„Mojím najbližším cieľom sú majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia na jar. Na ne by som sa chcel prebojovať. Príprava sa, samozrejme, už začala. Bolo by ideálne, keby trvala celý rok. Mne zostáva už iba päť a pol mesiaca. Napriek tomu sa chcem dostať do vrcholnej formy.“
Aká je náplň tréningu?
„Tri mesiace objemový tréning, vtedy naberáme objem svalstva, a zvyšok času pred súťažou je tréning na čo najlepšie vyrysovanie svalstva. Počas objemového tréningu zdvíhame maximálnu hmotnosť a zameriavame sa na základné cviky – drepy, tlaky, mŕtve ťahy, zhyby na hrazde, a to všetko s nízkym počtom opakovaní. Strava musí v tomto období obsahovať dostatočné množstvo bielkovín, ale musíme dostať do tela aj veľké množstvo cukrov. Prístup je, samozrejme, individuálny, pretože každý organizmus je iný.“
Ako vyzerá tréning na vyrysovanie svalstva?
„Táto časť prípravy je najťažšia. Treba zvládnuť tréningovú náplň z objemovej prípravy, pridať k tomu aerobný tréning (cvičenia s menšou hmotnosťou, s väčším počtom opakovaní) a menej jesť. Každý týždeň pred súťažou sa uberá počet kalórií. V tejto fáze jedávame iba kuracie či morčacie mäso pripravené na vode, zeleninu, ryžu, vločky a v úplnom závere pred súťažou je to už len mäso a vaječné bielky. K tomu sa pridávajú spaľovače tukov, aby bolo v svalstve a na ňom minimálne množstvo tuku. Posledné dva dni pred súťažou je fáza totálneho odvodnenia, vtedy pijeme málo, a keď, tak len destilovanú vodu. Tým dosiahneme maximálnu kresbu svalstva.“
Ako prebieha súťaž?
„Na veľkých podujatiach je eliminácia, semifinále a finále. Dôležité je najmä semifinále, kde si rozhodcovia urobia obraz o pretekároch, a vo finále, kde je šesť najlepších, je potom na programe voľná zostava, po ktorej sú známi víťazi.“
Treba telo pred súťažou špeciálne pripraviť?
„Kulturista musí byť dobre opálený. Buď vďaka prírodnému slnku, alebo zo solária. Potom sa aplikuje vrstva farby a keď to chcem všetko zvýrazniť, potriem sa pózovacím olejom.“
Má každý človek rovnaké predpoklady stať sa dobrým kulturistom?
„Určite nie. Telo musí mať vhodný genetický potenciál, musí pozitívne reagovať na tréning, teda musí byť vidieť objektívne pokroky. Súťažne sa kulturistike možno venovať tak do tridsiateho piateho roku života, výkonnostne môže každý posilňovať celý život.“
PROKOP SLOVÁČEK
prokop.slovacek@gpp.sk
S vrcholovou kulturistikou je najlepšie začať po ukončení telesného vývinu organizmu, teda okolo osemnásteho roku života. Existujú aj dorastenecké súťaže, ale tie sú skôr len predprípravou na vstup do veľkej kulturistiky.
Posilňovaniu sa výkonnostne môžu venovať i mladší, vždy by to však malo byť pod dohľadom skúseného odborníka, ktorý dokáže zvoliť cvičenia vhodné pre daný vek. Musia byť osožné, a nie zdraviu škodlivé.
Nevhodne zvolené cvičenia môžu viesť k trvalým poškodeniam organizmu. Rovnako nebezpečný je aj doping, ktorý je zdraviu škodlivý v akomkoľvek veku.