Na ťažko - olovo, ktoré spadne na dno, zaťažuje silon a návnadu. V niektorých štátoch zakázali takýto spôsob lovu rýb alebo zalievajú olovká do umelých hmôt. Olovo je jedovaté a nevylúčiteľné z ľudského tela. Pri chytaní sa často o niečo zatrhne a zostáva ležať vo vode. "Keby sme vypustili niektoré kanály alebo rieky, našli by sme v nich toľko rybárskych oloviek, že by sme nimi naplnili aj nákladné auto," hovorí Jasenovec.
Čereň - jeden krát jeden meter alebo štyri krát štyri metre siete, ktorá sa ponorí a vytiahne s úlovkom. Ryby nie sú poškodené ani pre konzumáciu, ani v prípade, že ich rybár znovu pustí na slobodu. V súčasnosti množstvo rybárov loví najmä pre šport, zábavu a zážitok, preto často rybária systémom chyť a pusť.
Návnady - od klasických prírodných - cesto, kukurica, zemiak, lisovaný rožok - až po umelé. "V súčasnosti existuje toľko esencií a prísad v krmive, že ryby si môžu vyberať ako v reštaurácii. A naši rybári na krmive nešetria," tvrdí Jasenovec. Dodáva, že keď si spočítame, že jeden rybár vyhádže do vody denne asi tak kilo krmiva, tak ak ich tam chodí sto, voda a živočíchy musia spracovať a spotrebovať sto kíl krmiva. "Myslím, že sa vráti naspäť aj klasická doba, keď sa chytalo na jeden háčik, olovo a červíka. Pretože teraz sú ryby množstvom esencií predráždené. Sú pažravé a práve tieto príchute ich žravosť dráždia."