Univerzitnú knižnicu otvoria, časť kníh budú musieť privážať

Univerzitnú knižnicu otvoria 14. apríla a pre verejnosť bude sprístupnená 19. apríla. Knižnica je pre rekonštrukciu zatvorená už takmer dva roky, od 17. apríla 2003. Fungovala len v núdzovom režime, knihy sa nepožičiavali, ale čitatelia vrátili okolo ...

Univerzitnú knižnicu otvoria 14. apríla a pre verejnosť bude sprístupnená 19. apríla. Knižnica je pre rekonštrukciu zatvorená už takmer dva roky, od 17. apríla 2003. Fungovala len v núdzovom režime, knihy sa nepožičiavali, ale čitatelia vrátili okolo 30-tisíc kníh. Kolaudácia obnovených budov Univerzitnej knižnice na Michalskej a Ventúrskej ulici prebehla pred dvoma týždňami bez problémov a momentálne sa priestory Paláca Uhorskej kráľovskej komory a Paláca Leopolda de Pauli zariaďujú nábytkom.

"Potom nás čaká náročné sťahovanie knižničných fodov. Ak všetko pôjde dobre, presťahujeme ich do konca roka," spresnil generálny riaditeľ Tibor Trgiňa. Sťahovanie kníh sa musí prispôsobiť výstavbe nových skladov v areáli Lisztovej záhrady, ktoré by mali byť dokončené koncom leta, prípadne na začiatku jesene. Situácia predstavuje určité obmedzenie, pretože knihy, ktoré nebudú v skladoch spomínaných budov, sa budú musieť privážať a pre návštevníkov nebudú k dispozícii ihneď.

"Môže sa to týkať asi polovice požiadaviek, pretože najväčší záujem je o najnovšie knihy od druhej polovice 70. rokov po súčasnosť. Asi 200-tisíc z nich bude v knižnici vo voľnom výbere," informoval Trgiňa.

Približne o dva mesiace čakajú návštevníkov Univerzitnej knižnice najnovšie knižnično-informačné technológie, rozšírené služby z elektronických informačných zdrojov, počítače s pripojením na internet, rozšírený voľný výber kníh, rôznorodé študijné priestory, bezbariérový prístup, bufety a príjemné nefajčiarske prostredie.

Jedným z kladov obnovenej prevádzky knižnice by malo byť aj to, že bude otvorená do večera. "Chceme, aby boli otváracie hodiny do 21. - 22. hodiny. S existujúcim počtom pracovníkov to však nie je možné zabezpečiť. Zatiaľ nemáme navýšený mzdový fond, aby sme mohli prijať potrebný počet pracovníkov," konštatoval generálny riaditeľ.

Je možné, že ak sa tento problém nevyrieši alebo kým sa vyrieši, bude knižnica otvorená len do 16., prípadne do 18. hodiny a cez víkendy bude zatvorená.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 155
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 195
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 267
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 140
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 875
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 844
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 732
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 723
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 678
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671