SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Od januára má prednosť separovanie, robí sa ručne

Od budúceho roka vstúpi do platnosti nové všeobecnozáväzné nariadenie mesta o zbere, preprave a zneškodňovaní odpadov. Podľa nového zákona o odpadoch má pred spaľovaním a skládkovaním prioritu separovaný zber odpadu. Ak separujete, za odvoz kontajnera ...


Minulý rok Bratislavčania vyprodukovali 216-tisíc ton komunálneho odpadu, len štyri percentá z toho boli zrecyklované. Papier zo špeciálnych kontajnerov po obyvateľoch separujú ešte ručne v stredisku triedeného zberu. „Pred bytovkami vyzerajú koše na papier rovnako ako bežné na komunálny odpad,“ hovorí G. Kravjanský z OLO. Separovaním sa pritom dajú ušeriť tisíce.
FOTO SME – ANDREA HAJDÚCHOVÁ



Od budúceho roka vstúpi do platnosti nové všeobecnozáväzné nariadenie mesta o zbere, preprave a zneškodňovaní odpadov. Podľa nového zákona o odpadoch má pred spaľovaním a skládkovaním prioritu separovaný zber odpadu. Ak separujete, za odvoz kontajnera so separovaným zberom neplatíte, platíte len za odvoz kontajnera s komunálnym odpadom. Ak teda separujete, môžete ušetriť. V rodinných domoch okrem toho prebieha kalendárny zber druhotných surovín. Právnické osoby zaplatia za odvoz 240-litrového kontajnera so separovaným zberom tiež o 183 korún menej ako za odvoz rovnakého kontajnera s komunálnym odpadom.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa robí so separovaným odpadom v Bratislave?

Ako tvrdí OLO, recyklácia je preň stratovou záležitosťou. V roku 1999 uvádza OLO stratu na triedenom zbere viac ako 8 miliónov. Priamo úmerne k tomu je aj zabezpečený.

V stredisku triedeného zberu na Ivánskej ulici separujú odpad manuálne robotníci. Pracujú v zime v plechových halách. Roztrieďujú papier, pretože v kontajneroch umiestnených pri panelákoch sa nachádza aj všeličo iné okrem papiera alebo papier nevhodný na recykláciu. Triedia aj nebezpečné sklo, v týchto košoch občas nájdu fľaše plné splesnivených kompótov.

Postavenie novej haly je jednou z priorít OLO. Podľa pôvodných plánov mala stáť už v tomto roku, čo sa nepodarilo. Ďalším problémom je nedostatok kontajnerov na plasty. Zatiaľ sú len v Záhorskej Bystrici (16), Petržalke (51), Ružinove (15), Čunove (8), Jarovciach (6), Rusovciach (5) a v Starom Meste tri – dva pred Carltonom a jeden na Špitálskej. Ostatných 10 mestských častí je zatiaľ bez kontajnerov na plasty. OLO to zdôvodňuje tým, že tieto kontajnery sú drahé a dodávateľ nie je schopný rýchlo dodať potrebné množstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

Hniezda kontajnerov – hudba budúcnosti

„Problémom je aj citeľné prekontajnerovanie na sídliskách, takže sa ťažko hľadajú miesta na žltý kontajner na plasty. Prekontajnerovanie sme chceli riešiť ako vo Viedni – zavedením zberných hniezd. Predostreli sme túto víziu všetkým starostom, ale odpovedali nám len z Petržalky, Ružinova, Nového Mesta a Dúbravky.

Ružinov už aj začal s plánovaním premiestnenia kontajnerov. Oslovili sme aj Carrefoure a Tesco, ozval sa len Carrefoure, no zamietol našu ponuku, hoci sme od nich chceli len priestor,“ hovorí G. Kravjanský z OLO. Zberné hniezda sú miesta so všetkými kontajnermi na separovaný zber, kam môžu obyvatelia priniesť všetok vyseparovaný odpad.

Recyklujú sa len 4 percentá

V minulom roku Bratislavčania vyprodukovali 216-tisíc ton komunálneho odpadu (odpad z domácností, z drobných stavebných úprav, čistenia parkov, ulíc, cintorínov). Recyklovať sa z toho podarili asi 4 percentá, 79 percent odpadu skončilo v spaľovni. Samo OLO priznáva, že separovanie nie je dostatočné: „Zvýšila sa výhrevnosť v spaľovni, je to spôsobené tým, že v komunálnom odpade je veľa plastov a papiera,“ hovorí Ladislav Štibrány. V roku 1994 bol podľa neho objem plastov v komunálnom odpade asi 7,9 percenta, ale v roku 1997 už asi 10 percent, aj preto, že v obchodoch sa zvýšila ponuka nápojov v plastových fľašiach na úkor sklených.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 234
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 144
  3. Od Česka až po Jadran 3 990
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 441
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 262
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 087
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 025
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 694
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu