SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Štát prispieva študentom na obedy dotáciou

Študenti majú možnosť stravovať sa v univerzitných jedálňach. Tie sú väčšinou súčasťou internátov a študentských domovov.

V súčasnosti je štátny príspevok na jeden obed dvadsať korún. Poslucháči študujúci v Bratislave teda zaplatia okolo štyridsať korún za obed.

V univerzitných jedálňach sa môžu stravovať všetci záujemcovia. Za obed však musia zaplatiť viac.

V jedálňach, ktoré patria Slovenskej technickej univerzite, uhradia študenti za obed 41 korún. Ceny pre ostatných sa pohybujú v rozmedzí od 64 do 72 korún. V ponuke je väčšinou štyri až šesť jedál. "Strava sa vydáva v každom internáte, ako aj na fakultách v Bratislave a v Trnave," hovorí riaditeľ Účelových zariadaní študentských domovov a jedální Slovenskej technickej univerzity František Hulík.

Skryť Vypnúť reklamu

V jedálni Ekonomickej univerzity na Dolnozemskej ceste majú moderný elektronický systém objednávania obedových lístkov. Tento systém tu majú už druhý rok. Každý študent má preukaz študenta, ktorý sa dá použiť aj ako karta na obedy. Záujemcovia si môžu jednoducho dobiť kredit a z neho si potom u našich pracovníčiek kupovať lístky.

Za jeden obed v jedálni na Dolnozemskej ceste a jedálni v Horskom parku zaplatia študenti štyridsať korún. Stravovať sa tu môžu aj poslucháči z iných vysokých škôl, ktorým sa stačí preukázať indexom. Jedlo je v jedálňach zabezpečené až do večera.

"Nedávno sme vytvorili Centrum univerzitných služieb a našu pozornosť sme zamerali aj na stravovanie. V oboch prevádzakch sa varí veľmi chutne, chodí tam množstvo ľudí zvonku," hovorí riaditeľka Centra univerzitných služieb Ekonomickej univerzity Anežka Duranková.

Skryť Vypnúť reklamu

"V prvom ročníku mi strava z našej jedálne nechutila. Neviem, čo sa stalo, ale tento rok varia vynikajúco. Máme na výber z troch až štyroch jedál, súčasťou sú aj chutné minútky. Väčšinou je to rybie filé alebo vyprážané šampióny. Jedáleň je súčasťou internátu a strava sa objednáva deň dopredu. Ale na minútky môžeme prísť bez objednávania. Páči sa mi aj praktický elektronický systém," chváli jedáleň študentka Ekonomickej univerzity Michaela.

"V súčasnosti máme v prevádzke jednu jedáleň na Starých Gruntoch, tú druhú chceme zrekonštruovať. Pripravujeme obedy a večere a náš stravovací systém funguje bez predchádzajúcej obejdnávky. Môže k nám prísť každý, stačí ak si kúpi lístok podľa svojej kategórie. Študenti zaplatia za obed štyridsať korún. Cena pre ostatných záujemcov sa pohybuje od 68 korún až po 83 korún za jedlo. Jednotlivé sumy závisia od výšky príspevku," vysvetľuje Silvia Kleštincová zo Študentských domovov a jedální Ľudovíta Štúra Univerzity Komenského. Na výber je vždy minimálne päť jedál, v cene sú polievka, hlavné jedlo a nápoj.

Skryť Vypnúť reklamu

(mad)

ILUSTRAČNÉ FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

Študentské domovy a jedálne

Študentské domovy a

jedálne Ľ. Štúra (UK)

Staré grunty 36

842 25 Bratislava

Tel: 65 42 44 69

Študentská jedáleň (EU)

Dolnozemská cesta 1

Tel.: 62 41 20 25

Študentská jedálneň Horský park (EU)

Prokopa Veľkého 41

Tel.: 54 77 52 06

ŠD Lafranconi (UK)

Nábr. arm. gen. L. Svobodu 9

Tel: 54 41 39 60

Družba (UK)

Botanická 25

Tel.: 65 42 00 65

ŠD Mladá garda (STU)

Račianska 103

Tel.: 44 25 32 34

ŠD J. Hronca (STU)

Bernolákova 1

Tel.: 52 49 77 21

ŠD Suvorák (STU)

Dobrovičova 14

Tel.: 52 96 47 15

ŠD M. Nešpora (STU)

Svoradova 13

Tel.: 54 41 19 08

ŠD Mladosť (STU)

Staré Grunty 53

Tel.: 65 42 11 02

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 693
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 144
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 715
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 675
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 293
  6. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 223
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 978
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 821
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 129
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 554
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu