SME

Čo by ste mali vedieť

Zátky, ktoré sa používajú do vínových fliaš, sú rozdielne - najdrahšie sú z prírodného korku. Stoja aj viac ako 10 korún kus a na Slovensku pravý korok nájdete zväčša len v archívnych vínach a vínach s prívlastkom. Bežne sa používajú dvojplôškové zátky .

Vinotéka v Starej tržnici

Vinotéka v Starej tržnici je veľmi populárnou a obľúbenou. Najmä strednú a staršiu generáciu milovníkov vína sem láka ľudové prostredie a pomerne lacné, ale kvalitné "čapované" víno. Bratislavčania zostávajú verní Račianskej frankovke. Deci tu ponúkajú za 15 korún. "Je lepšia ako tá, ktorú sme ochutnali vo vinotéke na Kobučníckej ulici," hodnotí degustátorka." Chýbajú jej však trochu triesloviny a v chuti by to chcelo trošku viacej škorice, svojím charakterom inklinuje viacej k mäkšiemu a jemnejšiemu Svätovavrineckému, ale je to chutné a príjemné víno," dodáva. V tržnici chodí na víno aj mnoho stálych štamgastov. Iste aj vďaka veľmi milej a príjemnej obsluhe. Čašníčka nás dokázala usadiť, aj keď všetky stoly boli obsadené.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zátky, ktoré sa používajú do vínových fliaš, sú rozdielne - najdrahšie sú z prírodného korku. Stoja aj viac ako 10 korún kus a na Slovensku pravý korok nájdete zväčša len v archívnych vínach a vínach s prívlastkom. Bežne sa používajú dvojplôškové zátky - tie majú prírodný korok len z vrchnej a spodnej strany a priestor medzitým vypĺňa korková drvina. Najlacnejšie a najnekvalitnejšie zátky sú len z pozliepanej drviny. Chýba im pružnosť, horšie tesnia a často zanechávajú vo vínach dochuť po korku.

Prívlastkové vína sa líšia podľa stupňa cukornatosti - kabinet (19 stupňov cukornatosti), neskorý zber (21 stupňov), hroznový výber (24 stupňov), bobuľový výber (27 stupňov), ľadové víno (27 stupňov cukornatosti oberané pri teplotách -6 stupňov a nižších), slamové víno (27 stupňov cukornatosti, vyrobené z hrozien, ktoré ležali aspoň tri mesiace na slame, rákosí alebo boli zavesené).

SkryťVypnúť reklamu

Na etiketách sa môžete stretnúť aj s označením barrique, čo znamená, že víno zrelo v dubových sudoch a čiastočne prebralo ich vôňu.

Vinotéka Kodrianka na Laurinskej ulici

Privítal nás sommeliér, ktorý z ponuky francúzskych, rakúskych, španielskych či slovenských vín upozornil na špeciálnu ponuku moldavských značiek. Poradil nám na ochutnanie z bielych odrôd Sauvignon a z modrých barikový Merlot. Vo vinotéke je k dispozícii príjemné sedenie pri sudoch, ktoré sú vykladané korkovými zátkami. Od pitia Sauvignonu nás odrádzala už jeho vôňa - pripomínala starý zatuchnutý sud a octovinu. Víno bolo pohnuté a prebiehalo v ňom sekundárne kvasenie. Sommeliér nám nalial ochotne z druhej fľaše, pretože za príčinu považoval korok v predchádzajúcej fľaši. "Moldavsko je chudobná krajina, preto výrobcovia vína používajú často nekvalitné zátky," vysvetľoval.

SkryťVypnúť reklamu

Degustátorka poznamenala, že sommeliér mal víno predtým, ako ho servíroval nám, ochutnať alebo aspoň ovoňať, aby sa mu takéto faux pas nestalo. "Laik by sa totiž asi reklamovať neodvážil," dodala.

Pohár naliaty z druhej fľaše bol v poriadku, víno malo lahodnú sviežu vôňu aj chuť. Merlot príjemne prekvapil, mal plnú ovocnú vôňu i chuť, ktorú vhodne dopĺňal jemný barikový tón. Táto odroda nie je u nás v listine povolených odrôd a na Slovensku sa pestovať nemôže.

Sommeliér nám ponúkol k jedlu olivy a tyčinky. Za víno sme platili 108 korún.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 756
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 025
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 710
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 944
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 062
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 750
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu