Vinotéka v Starej tržnici
Vinotéka v Starej tržnici je veľmi populárnou a obľúbenou. Najmä strednú a staršiu generáciu milovníkov vína sem láka ľudové prostredie a pomerne lacné, ale kvalitné "čapované" víno. Bratislavčania zostávajú verní Račianskej frankovke. Deci tu ponúkajú za 15 korún. "Je lepšia ako tá, ktorú sme ochutnali vo vinotéke na Kobučníckej ulici," hodnotí degustátorka." Chýbajú jej však trochu triesloviny a v chuti by to chcelo trošku viacej škorice, svojím charakterom inklinuje viacej k mäkšiemu a jemnejšiemu Svätovavrineckému, ale je to chutné a príjemné víno," dodáva. V tržnici chodí na víno aj mnoho stálych štamgastov. Iste aj vďaka veľmi milej a príjemnej obsluhe. Čašníčka nás dokázala usadiť, aj keď všetky stoly boli obsadené.
Zátky, ktoré sa používajú do vínových fliaš, sú rozdielne - najdrahšie sú z prírodného korku. Stoja aj viac ako 10 korún kus a na Slovensku pravý korok nájdete zväčša len v archívnych vínach a vínach s prívlastkom. Bežne sa používajú dvojplôškové zátky - tie majú prírodný korok len z vrchnej a spodnej strany a priestor medzitým vypĺňa korková drvina. Najlacnejšie a najnekvalitnejšie zátky sú len z pozliepanej drviny. Chýba im pružnosť, horšie tesnia a často zanechávajú vo vínach dochuť po korku.
Prívlastkové vína sa líšia podľa stupňa cukornatosti - kabinet (19 stupňov cukornatosti), neskorý zber (21 stupňov), hroznový výber (24 stupňov), bobuľový výber (27 stupňov), ľadové víno (27 stupňov cukornatosti oberané pri teplotách -6 stupňov a nižších), slamové víno (27 stupňov cukornatosti, vyrobené z hrozien, ktoré ležali aspoň tri mesiace na slame, rákosí alebo boli zavesené).
Na etiketách sa môžete stretnúť aj s označením barrique, čo znamená, že víno zrelo v dubových sudoch a čiastočne prebralo ich vôňu.
Vinotéka Kodrianka na Laurinskej ulici
Privítal nás sommeliér, ktorý z ponuky francúzskych, rakúskych, španielskych či slovenských vín upozornil na špeciálnu ponuku moldavských značiek. Poradil nám na ochutnanie z bielych odrôd Sauvignon a z modrých barikový Merlot. Vo vinotéke je k dispozícii príjemné sedenie pri sudoch, ktoré sú vykladané korkovými zátkami. Od pitia Sauvignonu nás odrádzala už jeho vôňa - pripomínala starý zatuchnutý sud a octovinu. Víno bolo pohnuté a prebiehalo v ňom sekundárne kvasenie. Sommeliér nám nalial ochotne z druhej fľaše, pretože za príčinu považoval korok v predchádzajúcej fľaši. "Moldavsko je chudobná krajina, preto výrobcovia vína používajú často nekvalitné zátky," vysvetľoval.
Degustátorka poznamenala, že sommeliér mal víno predtým, ako ho servíroval nám, ochutnať alebo aspoň ovoňať, aby sa mu takéto faux pas nestalo. "Laik by sa totiž asi reklamovať neodvážil," dodala.
Pohár naliaty z druhej fľaše bol v poriadku, víno malo lahodnú sviežu vôňu aj chuť. Merlot príjemne prekvapil, mal plnú ovocnú vôňu i chuť, ktorú vhodne dopĺňal jemný barikový tón. Táto odroda nie je u nás v listine povolených odrôd a na Slovensku sa pestovať nemôže.
Sommeliér nám ponúkol k jedlu olivy a tyčinky. Za víno sme platili 108 korún.