Vinotéka Chillonwein bar na Panskej ulici
"Sme zameraní najmä na slovenské vína," vysvetľuje sommeliér Matej Lacko. Ponúkajú však aj izraelské, sýrske, libanonské, uruguajské či gruzínske vína. Medzi nimi aj ekologické vína, vyrobené z viniča, ktorý nebol chemicky ošetrovaný alebo bol, ale len do určitého limitu.
Ako prvý sme ochutnali Muškát moravský, ročník 2004 z produkcie firmy Masaryk za 43 korún. Ľahké aromatické víno, chuť broskyne v pozadí pripomína leto a slnko. Trochu sladší a viac orientálny bol izraelský Tramín a po bielych vínach sme vyskúšali ešte Modrý Portugal, ročník 2002 od výrobcu Vitis Pezinok a na koniec "klasiku" Cabernet Sauvignon, ročník 2002 z Vinohradníckeho vinárskeho družstva Vinohrady. Modrý Portugal z limitovanej série Chateau Pezinok upútal vôňou lesných plodov, malín, ostružín a chuťou horkej čokolády. Cabernet Sauvignon, ročník 2002 dôstojne ukončil našu degustáciu. K vínu nám ponúkli syrovú misu s olivami a pokrájaným jablkom. Vinotéka dostala názov podľa básne G. G. Byrona.
Tradičné vinárne, ktorých bolo kedysi v Bratislave množstvo, z mesta vytlačili koktail bary a puby. Náhradou za ne majú byť modernejšie vinotéky. Ponúkajú naše aj zahraničné vína, ochutnávky a zväčša aj posedenie. Štyri v centre mesta sme navštívili s degustátorkou alko-nealko nápojov Ingrid Vajczikovou.
FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Vinotéka svätého Urbana na Klobučníckej ulici
Na ochutnávku sú okrem mladých vín, ktoré už v decembri nie sú také aktuálne a zaujímavé, tri biele a tri červené druhy vín. Dve z nich majú prívlastok neskorý zber, ktorý označuje vína s vyššou cukornatosťou. Patria k sladším a ťažším. Z červených sme ochutnali Frankovku modrú, neskorý zber, ročník 2003 od výrobcu Petra Podolu. Víno bolo na svoju kategóriu - neskorý zber - prázdnejšie, malo nižší obsah trieslovín a chýbala mu vôňa a chuť, charakteristická pre frankovku. Deci stojí 29 korún. Z bielych vín sme ochutnali Veltlín zelený z Karpatskej perly, ročník 2003. Štandardné, avšak ničím výnimočné víno.
Zážitok z ochutnávania však pokazilo správanie obsluhy a jej nezáujem o zákazníkov. Asi desať minút sme čakali vo vnútri prázdnej vinotéky, kým si nás všimli. Potom nás stroho obslúžil mladý muž oblečený v károvanej košeli a texaskách. Biele a potom červené víno nám naservíroval do rovnakého typu pohárov. Okrem nás do vinotéky vošli v priebehu dvadsiatich minút dvaja zákazníci. Pán, ktorý si nechal naliať beaujolais, sa spýtal obsluhujúceho, či ide o beaujolais francúzske. Predavač mu odsekol, že samozrejme, lebo iné ako francúzske beaujolais ani neexistuje. Pán sa vo vinotéke zohrial len krátko.
Druhou zákazníčkou bola anglicky hovoriaca pani. Nakúpila pár fliaš vína a spýtala sa na cestu k McDonaldu.
Podľa správania obsluhy v tejto vinotéke nemajú záujem o zákazníkov, ktorí si chcú dať pohár vína alebo ochutnávať. O tom svedčí aj to, že okná, cez ktoré by popíjajúci zákazník stojaci pri stolíkoch mohol sledovať život na Klobučníckej ulici, sú zapratané vianočnou výzdobou. Pri platení nás poslednýkrát zaujalo správanie oboch obsluhujúcich - čupeli schovaní za pultom pri kase a jedli.
Autor: JANA PARKROVÁodborná spolupráca Ingrid Vajcziková