ia.
Obidve publikácie sú aj dnes zaujímavým čítaním, čo dosvedčujú nasledujúce citáty:
* Pozvaného hosťa treba vždy milo prijať, ale za stôl si nesmie sadnúť, kým ho k tomu nevyzvú alebo kým si nezasadnú starší.
* Do predloženej misy na stole nesmie hosť siahnuť prv, ako tak urobia starší, a jesť má iba to a toľko, ako mu pridelia.
* Kosti sa nesluší hádzať pod stôl, ale ani na obrus. Treba ich vždy ponechať na vlastnom tanieri.
* Hosť si má po jedle upratať svoje taniere a ak sú pri stole starší, tak musí upratať taniere aj im.
* Chlieb možno namáčať do jedla iba tak, aby si pri tom jediaci neušpinil alebo neomastil prsty. Ak sa tak stane, nesmie si ich oblízať.
* Mäso treba krájať nožom, ryby treba lámať a potom žuvať.
* Nie je slušné ani prípustné prehrabávať sa pri stole vo vlasoch.
* Ak sa niekomu chce piť, nesmie si predtým očividne utierať ústa.
Ako vidieť z niektorých náhodne vybraných pravidiel platných v stredoveku, určité móresy boli, sú i budú pri stolovaní dôležitým pravidlom.
IGOR JANOTA