FOTO - ARCHÍV TASR
Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový štvrtok počnúc polnocou. Na beaujolais nouveau ako na prvé víno tohto roka čakajú netrpezlivo nielen Francúzi, ale aj ctitelia vína takmer z dvoch stoviek krajín. Piť sa začína počnúc tretím novembrovým štvrtkom. Od polnoci ho môžu ochutnať spoločnosti milovníkov mladého vína v New Yorku, Moskve, Prahe a už piaty rok aj v Bratislave. Ročne sa vo svete predá 60 miliónov fliaš tohto mladého vína. Tretina sa ho predá už do konca kalendárneho roka.
Pre Francúzov je čakanie v krčme na beaujolais nouveau a jeho pitie výbornou zámienkou a dôvodom na stretnutia a oslavy. "Debatuje sa o tom, v čom je tohtoročné víno iné ako po predchádzajúce roky. Niekto v ňom cíti chuťový tón čerešne, iný melóna či hrušky," povedal mladý Francúz Bruno.
"Vína z Beaujolais ma v dobrom provokujú," hovorí vinársky odborník Fedor Malík vo svojej knihe o víne. Cukríková aróma hruškovej kvapky je dráždivá a veselá. Od dokonalosti ideálneho vínneho média je však na hony vzdialená. Nechcem radiť, ale mladé "božolé" neberte príliš vážne. Dokonca ani predstava o neškodnosti vypitia nadmerného objemu tohto vína nemusí byť pravdivá," upozorňuje Fedor Malík. Pre toto mladé víno je charakteristické to, že mu chýba aj trpkosť, ktorá je inak pre červené vína typická.
(japa)