Prvé beaujolais sa rozlieva na tretí novembrový štvrtok

Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový ...

FOTO - ARCHÍV TASR

Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový štvrtok počnúc polnocou. Na beaujolais nouveau ako na prvé víno tohto roka čakajú netrpezlivo nielen Francúzi, ale aj ctitelia vína takmer z dvoch stoviek krajín. Piť sa začína počnúc tretím novembrovým štvrtkom. Od polnoci ho môžu ochutnať spoločnosti milovníkov mladého vína v New Yorku, Moskve, Prahe a už piaty rok aj v Bratislave. Ročne sa vo svete predá 60 miliónov fliaš tohto mladého vína. Tretina sa ho predá už do konca kalendárneho roka.

Pre Francúzov je čakanie v krčme na beaujolais nouveau a jeho pitie výbornou zámienkou a dôvodom na stretnutia a oslavy. "Debatuje sa o tom, v čom je tohtoročné víno iné ako po predchádzajúce roky. Niekto v ňom cíti chuťový tón čerešne, iný melóna či hrušky," povedal mladý Francúz Bruno.

"Vína z Beaujolais ma v dobrom provokujú," hovorí vinársky odborník Fedor Malík vo svojej knihe o víne. Cukríková aróma hruškovej kvapky je dráždivá a veselá. Od dokonalosti ideálneho vínneho média je však na hony vzdialená. Nechcem radiť, ale mladé "božolé" neberte príliš vážne. Dokonca ani predstava o neškodnosti vypitia nadmerného objemu tohto vína nemusí byť pravdivá," upozorňuje Fedor Malík. Pre toto mladé víno je charakteristické to, že mu chýba aj trpkosť, ktorá je inak pre červené vína typická.

(japa)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 832
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 439
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 489
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 12 612
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 199
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 591
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 031
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 574
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 756
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 432