SME
Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Prvé beaujolais sa rozlieva na tretí novembrový štvrtok

Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový ...

FOTO - ARCHÍV TASR

Francúzski vinári z Beaujolais dostali v roku 1951 vládne povolenie na predčasný predaj svojho vína. Dovtedy sa prvé víno mohlo stáčať až po pätnástom decembri. Prvé beaujolais sa od spomínaného roku 1951 dostáva na stoly každoročne tretí novembrový štvrtok počnúc polnocou. Na beaujolais nouveau ako na prvé víno tohto roka čakajú netrpezlivo nielen Francúzi, ale aj ctitelia vína takmer z dvoch stoviek krajín. Piť sa začína počnúc tretím novembrovým štvrtkom. Od polnoci ho môžu ochutnať spoločnosti milovníkov mladého vína v New Yorku, Moskve, Prahe a už piaty rok aj v Bratislave. Ročne sa vo svete predá 60 miliónov fliaš tohto mladého vína. Tretina sa ho predá už do konca kalendárneho roka.

Pre Francúzov je čakanie v krčme na beaujolais nouveau a jeho pitie výbornou zámienkou a dôvodom na stretnutia a oslavy. "Debatuje sa o tom, v čom je tohtoročné víno iné ako po predchádzajúce roky. Niekto v ňom cíti chuťový tón čerešne, iný melóna či hrušky," povedal mladý Francúz Bruno.

"Vína z Beaujolais ma v dobrom provokujú," hovorí vinársky odborník Fedor Malík vo svojej knihe o víne. Cukríková aróma hruškovej kvapky je dráždivá a veselá. Od dokonalosti ideálneho vínneho média je však na hony vzdialená. Nechcem radiť, ale mladé "božolé" neberte príliš vážne. Dokonca ani predstava o neškodnosti vypitia nadmerného objemu tohto vína nemusí byť pravdivá," upozorňuje Fedor Malík. Pre toto mladé víno je charakteristické to, že mu chýba aj trpkosť, ktorá je inak pre červené vína typická.

(japa)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  4. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  5. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  6. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 550
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 464
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 265
  4. Aká je chémia vôní 11 006
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 411
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 826
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 776
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 242
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 794
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 937
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu