FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ |
z Malokarpatskej oblasti, ale aj z Nitry a Veľkého Krtíša. Tí budú ponúkať mladé vína, najmä z odrôd Müller Thurgau a muškát Ottonel. Po prvýkrát sa tak mladé slovenské vína ocitnú hneď vedľa mladého francúzskeho beaujolais.
Práve popri jeho popularite a tradícii by sa mala začať aj tá slovenská. Tento rok týmto odrodám počasie veľmi neprialo. Hrozno dozrievalo neskôr a tak sa oddialil aj začiatok výroby mladého vína. Jeden zo slovenských vinárov však experimentuje aj s odrodou Gamay, z ktorej sa vyrába beaujolais, takže je možné, že sa tento rok objaví na trhu po prvýkrát aj slovenské beaujolais.
Beaujolais nouveau, ktoré budú ponúkať na Klobučníckej a vo väčšine bratislavských podnikov, má už tradične značku Ferraud a na Slovensko bolo minulý rok dovezených 8-tisíc fliaš tohto vína. Jedna fľaša stála pred rokom 299 korún. Tento rok v súvislosti s naším vstupom do EÚ a celkovým poklesom cien zahraničných vín bude aj beaujolais nouveau o 15 až 20 percent lacnejšie. (japa)