SME
Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

Z korunovačného vola sa ušlo aj bezdomovcom

„Žuj a neodvrávaj! Aj Robin Hood jedol také,“ zahriakol vraj otec syna, ktorý sa sťažoval, že mäso z korunovačného vola je tvrdé.


V sobotu rozvoniavalo Františkánske námestie pečeným mäsom. Od rána kuchári piekli vola a predávali kúsky mäsa hladným okoloidúcim. K večeru ich rozdávali bezdomovcom zadarmo. FOTO SME - PAVOL MAJER



„Žuj a neodvrávaj! Aj Robin Hood jedol také,“ zahriakol vraj otec syna, ktorý sa sťažoval, že mäso z korunovačného vola je tvrdé.

Tento dialóg však neodznel túto sobotu, ale pred štyrmi rokmi. „Vtedy sme vola piekli prvýkrát,“ povedal výtvarník Marián Prešnajder, podpredseda Združenia Devínska brána, ktoré sa podujalo obnovovať staré tradície v Bratislave. „Hoci vtedy takmer nikto nevedel, ako má taký vôl chutiť, niektorí šomrali. Odvtedy je mäso každý rok mäkkšie a chutnejšie, aspoň nám sa to tak zdá. A podľa toho ako z neho ubúda, do zotmenia tohto roku asi nevydrží,“ dodal natešene Marián Prešnajder.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď sme to robili prvýkrát, prišli sme sem s predsedom združenia kunshistorikom Vladimírom Tomčíkom o štvrtej ráno. Pamätám si, že mrzlo, snežilo a fučalo. Ako takí bezdomovci sme si tu začali zakladať oheň. Naraz len prifrčali dve policajné autá a vyskočili z nich kukláči. Zľakli sme sa a rýchlo sme sa schovali za fontánu. Na naše prekvapenie si nás vôbec nevšímali a zamierili oproti - k Tatra banke,“ zaspomínal si na dramatickú príhodu Marián Prešnajder. Bol to vraj cvičný či planý poplach.

Vtedy piekli vola na Františkánskom námestí dva dni. Po skúsenostiach z minulých rokov sa rozhodli dať na radu odborníkov a tohto roku vola predpripravili inde. „Osemnásť hodín bol v špeciálnej údiarni. Tu sme ho len prešpikovali slaninkou a od rána od šiestej sa tu do chrumkava dopekal,“ povedal šéfkuchár hotela Fórum, ktorý na všetko dozeral odborným okom. Pác na vola pripravili podľa receptu starého niekoľko storočí.

SkryťVypnúť reklamu

Naoko mäsiarsky majster Csaba Dömötör na chvíľu prerušil porcovanie: „Nie som mäsiar, som živnostník a zaoberám sa sprostredkovaním obchodu. Ale voly pečiem už dlho. Prvýkrát to bolo na Zochovej chate v osemdesiatompiatom,“ povedal.

Rady na chutné netradičné sústo sa začali tvoriť hneď po tom, čo z neho na pravé poludnie ponúkli úradujúcu slovenskú kráľovnú krásy a jej prvú dámu v dobových kostýmoch. Jeden zo znalých zákazníkov ocenil, že pod vola neprikladali bukové, ale vraj tradičné slovenské agátové drevo.

O takomto čase si tu na korunovačnom volovi naposledy pochutnávali poddaní Jeho Veličenstva Jozefa I., ktorého korunovali pred 314 rokmi - 9. decembra 1687.

Na znovuobjavenej lahôdke si na Františkánskom námestí v sobotu v rámci predvianočných trhov pochutnávali Bratislavčania možno posledný raz. Organizátori uvažujú, že v budúcom roku by pečená hovädzina mohla rozvoniavať na vynovenom Hviezdoslavovom námestí. (jm)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  1. Trenčín potrebuje nový impulz!
  2. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  3. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 12 538
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 955
  3. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 10 497
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 327
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 6 815
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 4 500
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 760
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  2. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  3. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  5. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  6. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  8. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 611
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 21 095
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 514
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 595
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 7 317
  6. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 4 027
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 846
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 320
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu