Z korunovačného vola sa ušlo aj bezdomovcom

„Žuj a neodvrávaj! Aj Robin Hood jedol také,“ zahriakol vraj otec syna, ktorý sa sťažoval, že mäso z korunovačného vola je tvrdé.


V sobotu rozvoniavalo Františkánske námestie pečeným mäsom. Od rána kuchári piekli vola a predávali kúsky mäsa hladným okoloidúcim. K večeru ich rozdávali bezdomovcom zadarmo. FOTO SME - PAVOL MAJER



„Žuj a neodvrávaj! Aj Robin Hood jedol také,“ zahriakol vraj otec syna, ktorý sa sťažoval, že mäso z korunovačného vola je tvrdé.

Tento dialóg však neodznel túto sobotu, ale pred štyrmi rokmi. „Vtedy sme vola piekli prvýkrát,“ povedal výtvarník Marián Prešnajder, podpredseda Združenia Devínska brána, ktoré sa podujalo obnovovať staré tradície v Bratislave. „Hoci vtedy takmer nikto nevedel, ako má taký vôl chutiť, niektorí šomrali. Odvtedy je mäso každý rok mäkkšie a chutnejšie, aspoň nám sa to tak zdá. A podľa toho ako z neho ubúda, do zotmenia tohto roku asi nevydrží,“ dodal natešene Marián Prešnajder.

„Keď sme to robili prvýkrát, prišli sme sem s predsedom združenia kunshistorikom Vladimírom Tomčíkom o štvrtej ráno. Pamätám si, že mrzlo, snežilo a fučalo. Ako takí bezdomovci sme si tu začali zakladať oheň. Naraz len prifrčali dve policajné autá a vyskočili z nich kukláči. Zľakli sme sa a rýchlo sme sa schovali za fontánu. Na naše prekvapenie si nás vôbec nevšímali a zamierili oproti - k Tatra banke,“ zaspomínal si na dramatickú príhodu Marián Prešnajder. Bol to vraj cvičný či planý poplach.

Vtedy piekli vola na Františkánskom námestí dva dni. Po skúsenostiach z minulých rokov sa rozhodli dať na radu odborníkov a tohto roku vola predpripravili inde. „Osemnásť hodín bol v špeciálnej údiarni. Tu sme ho len prešpikovali slaninkou a od rána od šiestej sa tu do chrumkava dopekal,“ povedal šéfkuchár hotela Fórum, ktorý na všetko dozeral odborným okom. Pác na vola pripravili podľa receptu starého niekoľko storočí.

Naoko mäsiarsky majster Csaba Dömötör na chvíľu prerušil porcovanie: „Nie som mäsiar, som živnostník a zaoberám sa sprostredkovaním obchodu. Ale voly pečiem už dlho. Prvýkrát to bolo na Zochovej chate v osemdesiatompiatom,“ povedal.

Rady na chutné netradičné sústo sa začali tvoriť hneď po tom, čo z neho na pravé poludnie ponúkli úradujúcu slovenskú kráľovnú krásy a jej prvú dámu v dobových kostýmoch. Jeden zo znalých zákazníkov ocenil, že pod vola neprikladali bukové, ale vraj tradičné slovenské agátové drevo.

O takomto čase si tu na korunovačnom volovi naposledy pochutnávali poddaní Jeho Veličenstva Jozefa I., ktorého korunovali pred 314 rokmi - 9. decembra 1687.

Na znovuobjavenej lahôdke si na Františkánskom námestí v sobotu v rámci predvianočných trhov pochutnávali Bratislavčania možno posledný raz. Organizátori uvažujú, že v budúcom roku by pečená hovädzina mohla rozvoniavať na vynovenom Hviezdoslavovom námestí. (jm)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 702
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 140
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 688
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 120
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 264
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 251
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 040
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 993
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 815
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 777