Z korunovačného vola sa ušlo aj bezdomovcom

„Žuj a neodvrávaj! Aj Robin Hood jedol také,“ zahriakol vraj otec syna, ktorý sa sťažoval, že mäso z korunovačného vola je tvrdé.


V sobotu rozvoniavalo Františkánske námestie pečeným mäsom. Od rána kuchári piekli vola a predávali kúsky mäsa hladným okoloidúcim. K večeru ich rozdávali bezdomovcom zadarmo. FOTO SME - PAVOL MAJER



„Žuj a neodvrávaj! Aj Robin Hood jedol také,“ zahriakol vraj otec syna, ktorý sa sťažoval, že mäso z korunovačného vola je tvrdé.

Tento dialóg však neodznel túto sobotu, ale pred štyrmi rokmi. „Vtedy sme vola piekli prvýkrát,“ povedal výtvarník Marián Prešnajder, podpredseda Združenia Devínska brána, ktoré sa podujalo obnovovať staré tradície v Bratislave. „Hoci vtedy takmer nikto nevedel, ako má taký vôl chutiť, niektorí šomrali. Odvtedy je mäso každý rok mäkkšie a chutnejšie, aspoň nám sa to tak zdá. A podľa toho ako z neho ubúda, do zotmenia tohto roku asi nevydrží,“ dodal natešene Marián Prešnajder.

„Keď sme to robili prvýkrát, prišli sme sem s predsedom združenia kunshistorikom Vladimírom Tomčíkom o štvrtej ráno. Pamätám si, že mrzlo, snežilo a fučalo. Ako takí bezdomovci sme si tu začali zakladať oheň. Naraz len prifrčali dve policajné autá a vyskočili z nich kukláči. Zľakli sme sa a rýchlo sme sa schovali za fontánu. Na naše prekvapenie si nás vôbec nevšímali a zamierili oproti - k Tatra banke,“ zaspomínal si na dramatickú príhodu Marián Prešnajder. Bol to vraj cvičný či planý poplach.

Vtedy piekli vola na Františkánskom námestí dva dni. Po skúsenostiach z minulých rokov sa rozhodli dať na radu odborníkov a tohto roku vola predpripravili inde. „Osemnásť hodín bol v špeciálnej údiarni. Tu sme ho len prešpikovali slaninkou a od rána od šiestej sa tu do chrumkava dopekal,“ povedal šéfkuchár hotela Fórum, ktorý na všetko dozeral odborným okom. Pác na vola pripravili podľa receptu starého niekoľko storočí.

Naoko mäsiarsky majster Csaba Dömötör na chvíľu prerušil porcovanie: „Nie som mäsiar, som živnostník a zaoberám sa sprostredkovaním obchodu. Ale voly pečiem už dlho. Prvýkrát to bolo na Zochovej chate v osemdesiatompiatom,“ povedal.

Rady na chutné netradičné sústo sa začali tvoriť hneď po tom, čo z neho na pravé poludnie ponúkli úradujúcu slovenskú kráľovnú krásy a jej prvú dámu v dobových kostýmoch. Jeden zo znalých zákazníkov ocenil, že pod vola neprikladali bukové, ale vraj tradičné slovenské agátové drevo.

O takomto čase si tu na korunovačnom volovi naposledy pochutnávali poddaní Jeho Veličenstva Jozefa I., ktorého korunovali pred 314 rokmi - 9. decembra 1687.

Na znovuobjavenej lahôdke si na Františkánskom námestí v sobotu v rámci predvianočných trhov pochutnávali Bratislavčania možno posledný raz. Organizátori uvažujú, že v budúcom roku by pečená hovädzina mohla rozvoniavať na vynovenom Hviezdoslavovom námestí. (jm)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 499
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 454
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 485
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 994
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 532
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 629
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 433
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 483
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 380
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 166