Už o týždeň budeme oslavovať mladé víno

Požehnaním mladého vína sa na svätého Martina začne písať novodobá tradícia vinárskych osláv, ktorými sa samospráva okrem podpory vinárskeho podnikania rozhodla zvýšiť povedomie Bratislavčanov o mestských tradíciách. Organizátori neskôr budú na Primaciál

Počnúc tretím novembrovým štvrtkom sa začne aj v Bratislave piť nové beaujolais. Sezónu mladého francúzskeho vína otvorí siedmy ročník slávnosti, počas ktorej ho budú môcť ochutnať aj Bratislavčania.

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

Požehnaním mladého vína sa na svätého Martina začne písať novodobá tradícia vinárskych osláv, ktorými sa samospráva okrem podpory vinárskeho podnikania rozhodla zvýšiť povedomie Bratislavčanov o mestských tradíciách. Organizátori neskôr budú na Primaciálnom námestí a radničnom nádvorí čapovať na ochutnávku všetky kvalitné tohtoročné odrody, víno sa bude dať aj kúpiť v 19 stánkoch s občerstvením, suvenírmi a keramikou. Oslavy mladého vína potrvajú od budúceho štvrtka do soboty.

"Nie je to o ďalšom vinobraní, ale o oslavách dobrých odrôd. Cieľom podujatia nie je len čapovať a nalievať, ale pestovať v meste kult dobrého vínka. Na budúci rok alebo v roku 2006 chceme obnoviť aj stredovekú tradíciu Martinských jarmokov," vysvetľuje poradca primátora Dionýz Hutár.

Na námestí je pripravený aj kultúrny program, počas piatku a soboty sa tu vystrieda niekoľko desiatok speváckych a tanečných formácií z jednotlivých mestských častí a okolitých mestečiek.

Podujatie s bezplatným čapovaním vína môže byť príťažlivé pre skupiny ľudí z nižších sociálnych vrstiev s predpokladaným asociálnym správaním. Na magistráte však problémy odmietajú. "Špeciálny tím mestských policajtov, ktorý v letných mesiacoch pomáhal skupiny asociálov dostať z centra mesta, sme ešte nerozpustili. Práve táto skupina je určená na podobné typy podujatí. O poriadok sa budú starať nielen počas sviatku mladého vína, ale napríklad aj na Vianočných trhoch," povedal Hutár.

Bratislava a jej okolie je vinohradníckym krajom už viac ako tisíc rokov. Podľa niektorých zdrojov vínnu révu doniesli už Rimania, oficiálne zmienky hovoria však až o nemeckých vinohradníkoch v ranom stredoveku. Právo čapovať víno bolo v Uhorsku výsadou kráľa, v roku 1291 prešlo na obyvateľov mesta. Každý rok na svätého Martina radní páni chodili ochutnávať mladé víno do Zeleného domu na Hlavnom námestí.

(mk)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 837
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 271
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 835
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 571
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 529
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 234
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 212
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 134
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 088