SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Na výstave húb zatiaľ vyhráva jedenapolkilový vejárovec

"Tento je dobrý s ryžou, ale aj do polievky bol výborný," dohovárali sa návštevníčky Slovenského národného múzea na výstave Huby, ktorá pripomína skôr zákulisie voňavej kuchyne. Dvojdňová expozícia sa dnes končí, materiál je totiž živý a dlhšie by nevydr

FOTO TASR - DANIEL VESELSKÝ

žal. "Máme vypnuté radiátory, v miestnostiach musí byť chladno," potvrdila kurátorka expozície Ivona Kautmanová. "Tento rok nemáme najjedovatejšiu - muchotrávku zelenú, ale je tu vyše 200 druhov, ktoré si môžu návštevníci obzrieť, aby huby vedeli rozoznať."

Exponáty poznášali do múzea ochotní hubári z celého Slovenska, jeden nadšenec dokonca priniesol až 95 druhov naraz. Špeciálnym exemplárom je jedlý vejárovec obrovský s hmotnosťou vyše pol druha kila, ktorý zatiaľ vyhráva súťaž. Ak do dnešného popoludnia nikto nedonesie ťažšiu hubu, vejárovec má víťazstvo zaručené. "Po minulé roky sme mali aj dvanásťkilové huby, ale tohtoročné počasie veľmi hubárom neprialo," povedala kurátorka. Najvzácnejšou je na výstave čínska huba reiši - huba večnej mladosti, po slovensky lesklopórovka lesklá. V Číne ju mohol jesť iba cisár a koho prichytili, ako ju jedol, zaplatil za to životom.

"Huby sú skôr zelenina, ale výnimočné sú tým, že obsahujú vitamíny skupiny B a niektoré z nich aj látky, ktoré pomáhajú ochraňovať organizmus, napríklad pred artériosklerózou, infarktom alebo rakovinou," hovorí Jaroslav Pížla, ktorý tu včera mal prednášku na tému Rezeň z mäsa alebo z lesa? Konzumáciu húb odporúča v prvom rade s mierou a hlavne nepodávať ich malým deťom. Celkovo sú totiž ťažšie stráviteľné. "Radšej udusiť a počas obeda, nie na noc," myslí si. Chutné sú huby vraj ako dochucovadlo. "Vegetariáni často jedia veľa húb s tým, že takéto recepty sú zdravé, ale nie sú chutné. Ale jedlo predsa musí byť v prvom rade dobré!" hovorí Pížla. Najradšej má sírovec udusený na cibuľke so smotanou, ktorý je vraj takto lepší ako kurča. Jediným problémom chutného receptu je však samotný sírovec, ktorý sa ťažko zháňa. Výstava je prístupná ešte dnes od 9.00 do 18.00.

DOROTA KRÁKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 946
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 210
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 426
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 865
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 048
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 939
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 235
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 918
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 716
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu