Na výstave húb zatiaľ vyhráva jedenapolkilový vejárovec

"Tento je dobrý s ryžou, ale aj do polievky bol výborný," dohovárali sa návštevníčky Slovenského národného múzea na výstave Huby, ktorá pripomína skôr zákulisie voňavej kuchyne. Dvojdňová expozícia sa dnes končí, materiál je totiž živý a dlhšie by nevydr

FOTO TASR - DANIEL VESELSKÝ

žal. "Máme vypnuté radiátory, v miestnostiach musí byť chladno," potvrdila kurátorka expozície Ivona Kautmanová. "Tento rok nemáme najjedovatejšiu - muchotrávku zelenú, ale je tu vyše 200 druhov, ktoré si môžu návštevníci obzrieť, aby huby vedeli rozoznať."

Exponáty poznášali do múzea ochotní hubári z celého Slovenska, jeden nadšenec dokonca priniesol až 95 druhov naraz. Špeciálnym exemplárom je jedlý vejárovec obrovský s hmotnosťou vyše pol druha kila, ktorý zatiaľ vyhráva súťaž. Ak do dnešného popoludnia nikto nedonesie ťažšiu hubu, vejárovec má víťazstvo zaručené. "Po minulé roky sme mali aj dvanásťkilové huby, ale tohtoročné počasie veľmi hubárom neprialo," povedala kurátorka. Najvzácnejšou je na výstave čínska huba reiši - huba večnej mladosti, po slovensky lesklopórovka lesklá. V Číne ju mohol jesť iba cisár a koho prichytili, ako ju jedol, zaplatil za to životom.

"Huby sú skôr zelenina, ale výnimočné sú tým, že obsahujú vitamíny skupiny B a niektoré z nich aj látky, ktoré pomáhajú ochraňovať organizmus, napríklad pred artériosklerózou, infarktom alebo rakovinou," hovorí Jaroslav Pížla, ktorý tu včera mal prednášku na tému Rezeň z mäsa alebo z lesa? Konzumáciu húb odporúča v prvom rade s mierou a hlavne nepodávať ich malým deťom. Celkovo sú totiž ťažšie stráviteľné. "Radšej udusiť a počas obeda, nie na noc," myslí si. Chutné sú huby vraj ako dochucovadlo. "Vegetariáni často jedia veľa húb s tým, že takéto recepty sú zdravé, ale nie sú chutné. Ale jedlo predsa musí byť v prvom rade dobré!" hovorí Pížla. Najradšej má sírovec udusený na cibuľke so smotanou, ktorý je vraj takto lepší ako kurča. Jediným problémom chutného receptu je však samotný sírovec, ktorý sa ťažko zháňa. Výstava je prístupná ešte dnes od 9.00 do 18.00.

DOROTA KRÁKOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 926
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 069
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 468
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 929
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 542
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 541
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 529
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 153