SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Na výstave húb zatiaľ vyhráva jedenapolkilový vejárovec

"Tento je dobrý s ryžou, ale aj do polievky bol výborný," dohovárali sa návštevníčky Slovenského národného múzea na výstave Huby, ktorá pripomína skôr zákulisie voňavej kuchyne. Dvojdňová expozícia sa dnes končí, materiál je totiž živý a dlhšie by nevydr

FOTO TASR - DANIEL VESELSKÝ

žal. "Máme vypnuté radiátory, v miestnostiach musí byť chladno," potvrdila kurátorka expozície Ivona Kautmanová. "Tento rok nemáme najjedovatejšiu - muchotrávku zelenú, ale je tu vyše 200 druhov, ktoré si môžu návštevníci obzrieť, aby huby vedeli rozoznať."

Exponáty poznášali do múzea ochotní hubári z celého Slovenska, jeden nadšenec dokonca priniesol až 95 druhov naraz. Špeciálnym exemplárom je jedlý vejárovec obrovský s hmotnosťou vyše pol druha kila, ktorý zatiaľ vyhráva súťaž. Ak do dnešného popoludnia nikto nedonesie ťažšiu hubu, vejárovec má víťazstvo zaručené. "Po minulé roky sme mali aj dvanásťkilové huby, ale tohtoročné počasie veľmi hubárom neprialo," povedala kurátorka. Najvzácnejšou je na výstave čínska huba reiši - huba večnej mladosti, po slovensky lesklopórovka lesklá. V Číne ju mohol jesť iba cisár a koho prichytili, ako ju jedol, zaplatil za to životom.

"Huby sú skôr zelenina, ale výnimočné sú tým, že obsahujú vitamíny skupiny B a niektoré z nich aj látky, ktoré pomáhajú ochraňovať organizmus, napríklad pred artériosklerózou, infarktom alebo rakovinou," hovorí Jaroslav Pížla, ktorý tu včera mal prednášku na tému Rezeň z mäsa alebo z lesa? Konzumáciu húb odporúča v prvom rade s mierou a hlavne nepodávať ich malým deťom. Celkovo sú totiž ťažšie stráviteľné. "Radšej udusiť a počas obeda, nie na noc," myslí si. Chutné sú huby vraj ako dochucovadlo. "Vegetariáni často jedia veľa húb s tým, že takéto recepty sú zdravé, ale nie sú chutné. Ale jedlo predsa musí byť v prvom rade dobré!" hovorí Pížla. Najradšej má sírovec udusený na cibuľke so smotanou, ktorý je vraj takto lepší ako kurča. Jediným problémom chutného receptu je však samotný sírovec, ktorý sa ťažko zháňa. Výstava je prístupná ešte dnes od 9.00 do 18.00.

DOROTA KRÁKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Zelená Bratislava
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 301
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 991
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 281
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 713
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 916
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 379
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 428
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 288
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 206
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu