Na výstave húb zatiaľ vyhráva jedenapolkilový vejárovec

"Tento je dobrý s ryžou, ale aj do polievky bol výborný," dohovárali sa návštevníčky Slovenského národného múzea na výstave Huby, ktorá pripomína skôr zákulisie voňavej kuchyne. Dvojdňová expozícia sa dnes končí, materiál je totiž živý a dlhšie by nevydr

FOTO TASR - DANIEL VESELSKÝ

žal. "Máme vypnuté radiátory, v miestnostiach musí byť chladno," potvrdila kurátorka expozície Ivona Kautmanová. "Tento rok nemáme najjedovatejšiu - muchotrávku zelenú, ale je tu vyše 200 druhov, ktoré si môžu návštevníci obzrieť, aby huby vedeli rozoznať."

Exponáty poznášali do múzea ochotní hubári z celého Slovenska, jeden nadšenec dokonca priniesol až 95 druhov naraz. Špeciálnym exemplárom je jedlý vejárovec obrovský s hmotnosťou vyše pol druha kila, ktorý zatiaľ vyhráva súťaž. Ak do dnešného popoludnia nikto nedonesie ťažšiu hubu, vejárovec má víťazstvo zaručené. "Po minulé roky sme mali aj dvanásťkilové huby, ale tohtoročné počasie veľmi hubárom neprialo," povedala kurátorka. Najvzácnejšou je na výstave čínska huba reiši - huba večnej mladosti, po slovensky lesklopórovka lesklá. V Číne ju mohol jesť iba cisár a koho prichytili, ako ju jedol, zaplatil za to životom.

"Huby sú skôr zelenina, ale výnimočné sú tým, že obsahujú vitamíny skupiny B a niektoré z nich aj látky, ktoré pomáhajú ochraňovať organizmus, napríklad pred artériosklerózou, infarktom alebo rakovinou," hovorí Jaroslav Pížla, ktorý tu včera mal prednášku na tému Rezeň z mäsa alebo z lesa? Konzumáciu húb odporúča v prvom rade s mierou a hlavne nepodávať ich malým deťom. Celkovo sú totiž ťažšie stráviteľné. "Radšej udusiť a počas obeda, nie na noc," myslí si. Chutné sú huby vraj ako dochucovadlo. "Vegetariáni často jedia veľa húb s tým, že takéto recepty sú zdravé, ale nie sú chutné. Ale jedlo predsa musí byť v prvom rade dobré!" hovorí Pížla. Najradšej má sírovec udusený na cibuľke so smotanou, ktorý je vraj takto lepší ako kurča. Jediným problémom chutného receptu je však samotný sírovec, ktorý sa ťažko zháňa. Výstava je prístupná ešte dnes od 9.00 do 18.00.

DOROTA KRÁKOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  4. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  6. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  7. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  8. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  9. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  10. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 15 677
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 11 371
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 547
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 957
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 267
  6. Kam do tepla v januári? 2 182
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 907
  8. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 563
  9. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 1 372
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 262