Hrozno dozrelo o niekoľko týždňov neskôr ako po minulé roky. "Úroda by mala byť približne ako minulý rok," hovorí vinohradnícky agronóm Poľnohospodárskeho družstva Vajnory Dušan Kozmon. Viniču podľa odborníkov chýbali zrážky v lete, hrozno aj neobvykle dlho kvitlo. Aj keď by hrozno kvalitatívne nemalo utrpieť, cukornatosť určite nebude taká ako pri ročníku 2000 alebo 2003, zhodujú sa vinári. U bežných stolových vín sa chýbajúci cukor nahradzuje repným. U najvyšších kvalít - akostný zber, neskorý zber, výber z hrozna a podobne - by sa malo dosládzať zahusteným muštom.
Víno má v bratislavskom regióne siahodlhú tradíciu. Prvé ušľachtilé druhy vinnej révy k nám Rimania priniesli začiatkom nášho letopočtu. Slovania vinohradníctvo ďalej zveľaďovali. V stredoveku vznikali na svahoch Karpát v okolí hlavného mesta vinohradnícke mestečká, ktoré založili tradíciu oberačkových slávností. (kad, jan)
Viac na II. strane