„Nečakali sme prvý deň toľko ľudí, špička býva 15. až 20. december,“ hovorí Eva Šellejová. Predáva v stánku, ktorý magistrát vyčlenil pre charitu – v stánku Lions clubov. Väčšina ľudí jej meno nepozná, ale možno si spomenú, keď sa povie skvelé štrúdle. Návštevníci vianočných trhov totiž už presne poznajú predávajúcich a vedia, kde sa predáva najlepšia cigánska a kde treba prísť na koláče. „Habera chcel kúpiť celý plech štrúdle. Vstávam ráno o štvrtej, aby som ju na trhy priniesla čerstvú,“ hovorí.
Čo všetko okrem skorého vstávania obnáša práca predávajúcich na trhoch? Aby sme to zistili, predávali sme prvý večer spolu s nimi.
Služba sa začína už predchádzajúci večer – treba napiecť, očistiť pomaranče do punču, nakúpiť alkohol, nakrájať cibuľu na mastný chlieb.
Ani večer sa nekončí zatvorením stánkov o pol desiatej. Treba umyť sporák, riad. Domov sa ide najskôr o jedenástej.
Pri predávaní vám prvé začnú mrznúť prsty na nohách. Potom skrehnú ruky a začnú bolieť kríže. „Za tých desať hodín služby si vôbec nesadnete, niet kam a niet času,“ hovorí Šellejová. V piatok aspoň nemrzlo, na rozohriatie stačilo podupkávanie a občas hlt teplého čaju. „Najväčšia zima doteraz bola mínus 15 stupňov, vtedy sme mali na sebe termonohavice, rocesy a pod zásterou sme museli mať kožuchy. Ohrievali sme sa nad sporákom,“ hovorí Šellejová.
V minulosti bolo problémom aj WC. Toaletu na radnici zatvorili o piatej, ale predávalo sa do noci. Tento rok magistrát zaplatil panej na WC nadčasy až do večera.
Magistrát najal aj ľudí, ktorí by mali nosiť vodu do stánkov. Platia ich stánkari. „Toho, čo nám nosil vodu minulý rok, som neskôr videla žobrať ako slepca pred Poľským inštitútom,“ hovorí Ľudmila Baluchová. Lions club teraz zbiera peniaze na domov dôchodcov Jeseň života v Dúbravke. Chcú ho zrekonštruovať a urobiť tam zimnú záhradu. Vlani za získané peniaze kúpili vodiaceho psa pre Bratislavčanku Lucku. Nádobu na peniaze im však stihli niekoľkokrát ukradnúť. Stačila sekundová nepozornosť predávajúcich zaujatých miešaním punču či mastením chleba.
Napriek tomu je jedlo a punč asi najlepším spôsobom, ako na trhoch získať peniaze na charitu. Vidno to na stánku UNICEF, ktorý je hneď vedľa. Tam sa ľudia zastavujú oveľa menej.
ANDREA HAJDÚCHOVÁ
Koľko sa za jeden deň zje a vypije v jednom stánku? Podľa informácií Lions clubu v špičke denne spotrebujú:
130 litrov vína
7 – 10 l rumu
30 kg chleba
10 kg pomarančov
300 pagáčov
2 – 3 kg cibule
16 závinov štrúdle