SME

Hrozno začnú oberať od polovice septembra

Úrodu hrozna budú vinohradníci tento rok zberať najskôr v polovici septembra. V posledných rokoch ju pritom zberali začiatkom septembra, vlani dokonca už pred koncom augusta. V bratislavských družstvách Vinohrady, Vajnory a Rača úrodu zatiaľ odhadujú ...

FOTO SME - PAVOL MAJER

Úrodu hrozna budú vinohradníci tento rok zberať najskôr v polovici septembra. V posledných rokoch ju pritom zberali začiatkom septembra, vlani dokonca už pred koncom augusta. V bratislavských družstvách Vinohrady, Vajnory a Rača úrodu zatiaľ odhadujú na porovnateľnej úrovni ako vlani.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Oberať začneme najskôr 15. septembra, úroda by mala byť približne ako minulý rok. Menšia bude asi na 40 hektároch, pretože tam padal ľadovec," hovorí vinohradnícky agronóm Poľnohospodárskeho družstva Vajnory Dušan Kozmon.

SkryťVypnúť reklamu

Viniču podľa vinohradníkov chýbali zrážky v júli a auguste. Oberať neskôr sa bude tiež preto, že hrozno tento rok kvitlo až mesiac, inak zvykne kvitnúť týždeň. "Bobule už mali byť viac naliate. Ak bude pršať, hrozno ešte narastie," hovorí podpredseda predstavenstva akciovej spoločnosti Villa Vino Rača Anton Čavojský.

"Minulý rok bol výnimočný, Iršay Oliver sme oberali už v polovici augusta. Teraz ho budeme oberať najskôr 8. septembra a odrodu Müller Thurgau okolo 15. až 20. septembra," tvrdí Čavojský. Poľnohospodárske družstvo Vinohrady začne oberať najskôr 13. septembra. "Začneme najskoršou odrodou Müller Thurgau, tú budeme oberať dva až tri týždne," hovorí vinohradnícky agronóm Ľudovít Fukna.

Tento rok bol podľa vinohradníkov náročný aj na ošetrenie hrozna. "Kto ošetroval, ako sa má a vystihol aj správny čas, mal by mať zdravé hrozno. Zatiaľ nie je napadnuté hnilobou, tá možno postihne hrozno tam, kde spadol ľadovec," tvrdí Kozmon. "Ošetrovať sa bude ešte proti hnilobe, hlavne neskoré odrody - rizling rýnsky, frankovka modrá, prípadne rizling vlašský," hovorí Čavojský.

SkryťVypnúť reklamu

"Väčšina našich dodávateľov má zdravé hrozno, podľa kvality žiadne choroby nehrozia," tvrdí vinár Peter Matyšák. Matyšák tiež predpokladá, že sa podarí dosiahnuť akosti vyšších kvalít vína, ale cukornatosť určite nebude taká ako pri ročníku 2000 alebo 2003. Podľa Matyšáka by bolo ideálne, keby až do konca septembra bolo slnečno a teploty okolo 25 stupňov. "U bežných stolových vín sa chýbajúci cukor nahradzuje repným cukrom. U najvyšších kvalít - akostný zber, neskorý zber, výber z hrozna a podobne sa má dosládzať zahusteným muštom, z ktorého sa odstránila voda," hovorí Matyšák.

MICHAELA KADVANOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 288
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 935
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 165
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 457
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 345
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 101
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 711
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 535
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 952
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 988
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 838
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 914
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 341
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 209
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 187
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 960
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťZatvoriť reklamu