SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Začína sa husacinová sezóna

Cech husacinárov Slovenského Grobu pripravil na sobotu 4. ročník dňa otvorených dverí prevádzok s husacími špecialitami. Týmto podujatím sa už tradične otvára hlavná husacinová sezóna v tejto turisticky vyhľadávanej obci.

Prezidentka cechu Dana Kisslingová prisľúbila všetkým návštevníkom atraktívne posedenie v štýlových záhradách i dobových pivniciach.

V desiatich označených prevádzkach cechu si návštevníci budú môcť pochutiť na husacích špecialitách za výnimočnú uvádzaciu cenu. Porcia 200 g husaciny s dvoma lokšami a kyslou oblohou bude stáť 119 korún. V sezóne takáto porcia vyjde na 400 korún.

Slovenským Grobom bude v sobotu premávať koč so záprahom, na ktorom bude možné obísť všetky prevádzky. V jednotlivých dvoroch nebude chýbať živá ľudová hudba. Vlani deň otvorených dverí navštívilo okolo 1500 vyznávačov turistickej gastronómie.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Kisslingovej najlepšia hus na pečenie by mala mať hmotnosť sedem kíl. V Slovenskom Grobe ich pečú tradičným spôsobom v hlinených pekáčoch asi 4 hodiny. Býva zvykom, že hus pred pečením na 24 hodín namočia do mlieka. Veľmi chutná je potom aj tmavohnedá, chrumkavá koža.

K dobrej husacinke patrí aj pohár vína. Jeden z najlepších slovenských someliérov, grobský rodák Miroslav Jajcay odporúča k husacej pečienke biele Chardonnay, k husacine s lokšami suchý Rýnsky rizling alebo Rulandské modré a k tradičnému dezertu jablkovému závinu trojputňový tokaj.

(tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 179
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 18 820
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 127
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 183
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 733
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 158
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 574
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 100
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 981
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 612
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu