Prezidentka cechu Dana Kisslingová prisľúbila všetkým návštevníkom atraktívne posedenie v štýlových záhradách i dobových pivniciach.
V desiatich označených prevádzkach cechu si návštevníci budú môcť pochutiť na husacích špecialitách za výnimočnú uvádzaciu cenu. Porcia 200 g husaciny s dvoma lokšami a kyslou oblohou bude stáť 119 korún. V sezóne takáto porcia vyjde na 400 korún.
Slovenským Grobom bude v sobotu premávať koč so záprahom, na ktorom bude možné obísť všetky prevádzky. V jednotlivých dvoroch nebude chýbať živá ľudová hudba. Vlani deň otvorených dverí navštívilo okolo 1500 vyznávačov turistickej gastronómie.
Podľa Kisslingovej najlepšia hus na pečenie by mala mať hmotnosť sedem kíl. V Slovenskom Grobe ich pečú tradičným spôsobom v hlinených pekáčoch asi 4 hodiny. Býva zvykom, že hus pred pečením na 24 hodín namočia do mlieka. Veľmi chutná je potom aj tmavohnedá, chrumkavá koža.
K dobrej husacinke patrí aj pohár vína. Jeden z najlepších slovenských someliérov, grobský rodák Miroslav Jajcay odporúča k husacej pečienke biele Chardonnay, k husacine s lokšami suchý Rýnsky rizling alebo Rulandské modré a k tradičnému dezertu jablkovému závinu trojputňový tokaj.
(tasr)