SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Začína sa husacinová sezóna

Cech husacinárov Slovenského Grobu pripravil na sobotu 4. ročník dňa otvorených dverí prevádzok s husacími špecialitami. Týmto podujatím sa už tradične otvára hlavná husacinová sezóna v tejto turisticky vyhľadávanej obci.

Prezidentka cechu Dana Kisslingová prisľúbila všetkým návštevníkom atraktívne posedenie v štýlových záhradách i dobových pivniciach.

V desiatich označených prevádzkach cechu si návštevníci budú môcť pochutiť na husacích špecialitách za výnimočnú uvádzaciu cenu. Porcia 200 g husaciny s dvoma lokšami a kyslou oblohou bude stáť 119 korún. V sezóne takáto porcia vyjde na 400 korún.

Slovenským Grobom bude v sobotu premávať koč so záprahom, na ktorom bude možné obísť všetky prevádzky. V jednotlivých dvoroch nebude chýbať živá ľudová hudba. Vlani deň otvorených dverí navštívilo okolo 1500 vyznávačov turistickej gastronómie.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa Kisslingovej najlepšia hus na pečenie by mala mať hmotnosť sedem kíl. V Slovenskom Grobe ich pečú tradičným spôsobom v hlinených pekáčoch asi 4 hodiny. Býva zvykom, že hus pred pečením na 24 hodín namočia do mlieka. Veľmi chutná je potom aj tmavohnedá, chrumkavá koža.

K dobrej husacinke patrí aj pohár vína. Jeden z najlepších slovenských someliérov, grobský rodák Miroslav Jajcay odporúča k husacej pečienke biele Chardonnay, k husacine s lokšami suchý Rýnsky rizling alebo Rulandské modré a k tradičnému dezertu jablkovému závinu trojputňový tokaj.

(tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 743
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 559
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 089
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 719
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 108
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 084
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 442
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 260
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 117
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 006
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu