
V pondelok sa v Inchebe konali majstrovstvá Slovenska v pečení pizze. Kým Slováci pizzu piekli, Taliani sedeli v porote alebo žonglovali. Na fotografii sú talianski profesionálni žongléri s pizzovým cestom zo Scuola Italiana per pizzalioli. FOTO TASR – IVAN MAJERSKÝ
Na majstrovstvách Slovenska v pečení pizze získala tretie miesto zástupkyňa Bratislavy Tatiana Bariová z pizzerie Sole Mio. „Dôležité sú aj najmenšie detaily. Najmä musíte mať dokonalé cesto, dobre vykvasené, ale neprekysnuté,“ povedala. Porotu sa vraj rozhodla zaujať originálnou oblohou – a vyšlo to. „Nebola to klasická obloha ako paradajková šťava a syr, ale ani nič prehnané. Môj základ tvoril syr a tvaroh, na tom boli namiesto bežnej šťavy paradajky a potom brokolica, kukurica.“
Prvé miesto v konkurencii 50 súťažiacich z 300 slovenských pizzerií získal Miroslav Talian z trenčianskej pizzerie Da Djacomo.
Druhé miesto porota zložená z odborníkov – talianskych majstrov pizze – prisúdila Zvolenčanovi z pizzerie Peppino Benjamínovi Antalíkovi.
„Porota sledovala prípravu, chuť a celkový dojem, najkritickejšie a najdôkladnejšie však sledovali prepečenie cesta,“ povedala Zuzana Schwarzová zo spoločnosti Caffé, s. r. o., ktorá majstrovstvá organizovala. Choreografia – vyhadzovanie pizze, krútenie nad hlavou vraj porotu ovlyvniť nemala. „Porota zistila, že nemáme dobrú múku na pizzu, všetky slovenské múky sú chlebové, takže kvalita kysnutia nie je dostatočná,“ hovorí Schwarzová. Víťaz Miroslav Talian však na pečenie svojej pizze používal taliansku múku, na majstrovstvách sveta v apríli budúceho roka by tak nemal stratiť dôležité body. (haj)