
Francúzsko včera oslávilo začiatok novej vinárskej sezóny. Nové víno Beaujolais Nouveau privítali aj Bratislavčania na ochutnávke na Klobučníckej ulici. FOTO SME - PAVOL MAJER
„Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ hlásal včera transparent nad Klobučníckou ulicou v centre mesta. Pod nápisom, ktorý oznamoval, že prišlo nové beaujolais, sa hodovalo. V stánkoch predávali mladé francúzske víno, ktoré odchádza začiatkom novembra z francúzskych mestečiek do celého sveta. Celosvetová ochutnávka sa začína vždy tretí novembrový štvrtok po polnoci. Podľa časových pásem otvoria ako prví fľaše s beaujolais Japonci. Tento rok však do sveta vyrazilo aj ďalšie víno – Muscadet Primeur. „Muscadet Primeur sa vyrába len vo veľmi kvalitných rokoch. Tohtoročný muscadet je vynikajúci, cítiť v ňom arómu bieleho ovocia, výrazná je namä hruška,“ hovorí Roselyne Delaunayová, veľvyslankyňa štátu Eolie – ako nazvala svoj vinohrad na juhozápade Francúzska. Obe vína sa odvčera dajú kúpiť aj v slovenských obchodoch, vo vinotékach a v kvalitných reštauráciách.
Beaujolais Nouveau si niekto zamieňa s burčiakom. Na rozdiel od burčiaku, ktorý ešte nie je vínom, však beaujolias už vínom je. Dá sa skladovať, ale pretože bolo spracované veľmi rýchlo, môžu asi po siedmich mesiacoch vyprchať ovocné arómy, no víno bude stále chutné.
„Burčiak som skúšal, je veľmi chutný, ale trošku nebezpečný. Radšej som bol zdržanlivý,“ hovorí francúzsky kultúrny atašé Michel Giéra. „Burčiak sa zvykne piť aj na francúzskom vidieku, ale tradícia tam nie je taká silná ako na Slovensku.“ Na rozdiel od neho francúzsky veľvyslanec Georges Vaugier burčiak ešte neochutnal. „Každý o ňom hovorí, ako o niečom špeciálne slovenskom, takže ho určite ochutnám. Ako francúzsky predstaviteľ na Slovensku musím však ponúknuť hosťom francúzske víno. Ale keď cestujem po Slovensku, mám rád objavovanie slovenských vín. Keďže som v Bratislave, je pre mňa jednoduché spoznávať víno Pezinka, Modry a Svätého Jura. No rád cestujem aj do Veľkého Krtíša, ale aj na východ do Prešova, kde majú tiež tradíciu ochutnávok vína. Mám rád najmä slovenské biele vína.“
(haj)