Bryndzové halušky sú naše len spolovice

„Prišla som sem, lebo tancujem vo folklórnom súbore Bezanka a potrebujem informácie o kroji a tanci z Horehronia,“ povedala Broňa, ktorá je absolventkou chemicko-technologickej fakulty a práve si robí doktorát. Usilovne pritom listovala v jednej z vystave


Riaditeľka ústavu Gabriela Kiliánová s ocenenou encyklopédiou.



FOTO SME – PAVOL MAJER

ných kníh v priestoroch Ústavu etnológie SAV, ktorý včera pri príležitosti 10. výročia založenia zorganizoval deň otvorených dverí.

„Ani sme nečakali veľký nával verejnosti,“ hovorí knihovníčka ústavu Andrea Kalivodová. „Mysleli sme, že prídu najmä kolegovia z ústavov SAV a študenti.“

Rastislava Stoličná, ktorá sa zaoberá výskumom stravovania Slovákov, hovorí: „Je to veľmi zaujímavá práca. Veď bryndzové halušky sú jedným zo základných etnoidentifikačných znakov Slovákov, podobne ako Tatry, valaška alebo Jánošík. Nik iný na svete okrem nás ich nevarí, aj keď sú spolovice z importovaných surovín. Bryndza k nám totiž prišla s valašskou kolonizáciou a zemiaky z Ameriky.“

Ústav etnológie má staršiu než 10-ročnú históriu. Vznikol v roku 1946 ako Národopisný ústav SAV. Premenoval sa až v roku 1992.

Po revolúcii sa výskumníci ústavu vrátili aj k niektorým tabuizovaným témam, ako bol napríklad výskum menšín – Nemcov a Židov. Peter Salner, ktorý sa vo svojej práci sústredil na Bratislavu, uviedol: „Zaujímal som sa najmä o roky 1938-1945, keď sa odohralo priveľa zmien a boli priveľmi surové. Napríklad bývalý prevádzkovateľ Štefanky, ktorého rodina podnik spravovala od roku 1905, bol maďarskej národnosti. Po roku 1945 mu reštauráciu zobrali a začiatkom 50-tych rokov ho poslali na prevýchovu na vidiek manuálne pracovať do tehelne. Hoci sa postupne vďaka svojim schopnostiam vypracoval do pozície účtovníka, znovu ho poslali „k lopate“. Ani to ho nezlomilo a do poslednej chvíle sa chcel vrátiť k svojej profesii. Dnes už nežije.“

Za výsledky svojej práce dostal ústav už dve významné medzinárodné ocenenia, ktoré sú považované za tzv. Nobelovu cenu v etnológii. Prvú Medzinárodnú cenu etnologických a antropologických štúdií Giuseppe Pitrého dostal za spoluautorstvo diela Československá vlastivěda ešte v roku 1969. V ústave ju však nemajú, pravdepodobne zostala v Prahe. Druhú cenu predsedu poroty za vedecké dielo Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1 a 2 im udelili v roku 1996.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 27 413
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 953
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 815
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 2 907
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 688
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 426
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 383
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 325
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 109
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 979