SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

Bryndzové halušky sú naše len spolovice

„Prišla som sem, lebo tancujem vo folklórnom súbore Bezanka a potrebujem informácie o kroji a tanci z Horehronia,“ povedala Broňa, ktorá je absolventkou chemicko-technologickej fakulty a práve si robí doktorát. Usilovne pritom listovala v jednej z vystave


Riaditeľka ústavu Gabriela Kiliánová s ocenenou encyklopédiou.



FOTO SME – PAVOL MAJER

ných kníh v priestoroch Ústavu etnológie SAV, ktorý včera pri príležitosti 10. výročia založenia zorganizoval deň otvorených dverí.

„Ani sme nečakali veľký nával verejnosti,“ hovorí knihovníčka ústavu Andrea Kalivodová. „Mysleli sme, že prídu najmä kolegovia z ústavov SAV a študenti.“

Rastislava Stoličná, ktorá sa zaoberá výskumom stravovania Slovákov, hovorí: „Je to veľmi zaujímavá práca. Veď bryndzové halušky sú jedným zo základných etnoidentifikačných znakov Slovákov, podobne ako Tatry, valaška alebo Jánošík. Nik iný na svete okrem nás ich nevarí, aj keď sú spolovice z importovaných surovín. Bryndza k nám totiž prišla s valašskou kolonizáciou a zemiaky z Ameriky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Ústav etnológie má staršiu než 10-ročnú históriu. Vznikol v roku 1946 ako Národopisný ústav SAV. Premenoval sa až v roku 1992.

Po revolúcii sa výskumníci ústavu vrátili aj k niektorým tabuizovaným témam, ako bol napríklad výskum menšín – Nemcov a Židov. Peter Salner, ktorý sa vo svojej práci sústredil na Bratislavu, uviedol: „Zaujímal som sa najmä o roky 1938-1945, keď sa odohralo priveľa zmien a boli priveľmi surové. Napríklad bývalý prevádzkovateľ Štefanky, ktorého rodina podnik spravovala od roku 1905, bol maďarskej národnosti. Po roku 1945 mu reštauráciu zobrali a začiatkom 50-tych rokov ho poslali na prevýchovu na vidiek manuálne pracovať do tehelne. Hoci sa postupne vďaka svojim schopnostiam vypracoval do pozície účtovníka, znovu ho poslali „k lopate“. Ani to ho nezlomilo a do poslednej chvíle sa chcel vrátiť k svojej profesii. Dnes už nežije.“

Skryť Vypnúť reklamu

Za výsledky svojej práce dostal ústav už dve významné medzinárodné ocenenia, ktoré sú považované za tzv. Nobelovu cenu v etnológii. Prvú Medzinárodnú cenu etnologických a antropologických štúdií Giuseppe Pitrého dostal za spoluautorstvo diela Československá vlastivěda ešte v roku 1969. V ústave ju však nemajú, pravdepodobne zostala v Prahe. Druhú cenu predsedu poroty za vedecké dielo Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1 a 2 im udelili v roku 1996.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 409
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 703
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 892
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 441
  5. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 353
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 254
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 983
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 920
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu