Sommeliér Matej Lacko je víťazom tohtoročnej súťaže sommeliérov Trophée Ruinart a je nominovaný na majstrovstvá Európy v Champagni.
Na otázku, aký je rozdiel medzi sommeliérom a degustátorom vína, hovorí: "Sommeliér víno nevyrába, ale nakupuje ho a predáva - je vlastne veľvyslancom vína. Na rozdiel od degustátora sa zameriava skôr na zákazníka - mal by vybrať víno, ktoré sa hodí k jeho štýlu." Okrem toho, ako mladý muž vysvetlil, degustátor sa zameriava len na víno a sommeliér na všetky nápoje - okrem vína aj na miešané nápoje, ušľachtilé destiláty, kávu, čaj a tiež cigary. Podľa jeho názoru je síce pre sommeliéra dôležité, aby sa snažil zachovať si aj životosprávou čistotu chute, ale omnoho dôležitejšie ako jeho vlastné chuťové poháriky sú preňho chute hostí. "Sommeliér by mal zistiť, čo očakáva od vína zákazník - či má byť plné, ovocné, živočíšne, či vyzretejšie. A pomôcť mu vytvoriť si na víno vlastný názor."
Čo konkrétne očakávajú od vína bratislavskí hostia vo vinotékach? "Stále sa u nás stretávame s posudzovaním vína len podľa odrody. Napríklad sa hovorí, že Cabernet Sauvignon je dobrý, ale cabernetov je v skutočnosti veľmi veľa od toho najhoršieho až po to najskvostnejšie víno. A to sa týka všetkých odrôd. Snažíme sa preto ľudí trochu usmerniť, nie však vychovávať."
Na Morave často vinári ponúkajú "víno s vínem" čiže k vínu ponúkajú strapec hrozna a o niektorých ročníkoch starého Porta sa hovorí, že sú najlepšie s jablkami. "Ovocie a víno sú veľmi dobrí partneri. S výnimkou niektorých druhov, ako je napríklad melón."
Podľa Lacka je pri kombinácii vína a jedla dôležité, aby výrazne nevynikala ani jedna chuťová zložka vína ani jedla. Preto sa vybrané kombinácie chutnajú a hodnotia často dopredu. Čo sa týka množstva vína a jeho rôznych kombinácií, považuje za prirodzené, že ak má tradičná slávnostná večera sedem chodov, dá sa pri nej vystriedať osem druhov vína. "Svoju mieru však musí poznať každý sám," dodáva sommeliér.
JANA PARKROVÁ
FOTO SME - PAVOL MAJER