Deťom pečte štrúdle, na súťaž dedinku alebo svet

V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov ...


FOTO SME - PAVOL MAJER



V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov a cukrárov SR v dvoch kategóriách súťažilo 19 družstiev, z toho 15 juniorských.

Marcipánový košík plný pestrofarebných ruží uložený na torte, veľký zelený vodník hľadiaci z verne stvárnenej trenčianskej studne, malá morská víla pod zlatožltým slnkom uprostred exotických kvetov, dalmatínec, nákladné auto, odhodená topánka, kus vesmíru, ba i celý svet - to všetko dokážu upiecť nielen hotoví majstri, ale dokonca aj cukrárski učni.

„V prvých ročníkoch súťažiaci nepochopili, že v súťaži ide najmä o invenciu, ale teraz to má porota z roka na rok ťažšie,“ povedal na vyhodnotení doživotný čestný predseda Zväzu kuchárov a cukrárov SR Ondrej Antovský.

Predseda poroty Jozef Klubník, inak zástupca prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov SR, pre denník SME povedal: „Deti naozaj šliapu dospelým na päty, nielen čo do výzoru súťažných výrobkov. Juniorské výrobky boli aj chutnejšie. Seniori používajú ťažšie stráviteľné materiály. Juniorské výrobky mali ľahšie krémy a obsahovali viac ovocia, čo je trendom v súčasnej gastronómii.“

Keďže viaceré výrobky boli podľa poroty vo výzore rovnocenné, o víťazstve napokon rozhodovala práve chuť.

V juniorskej kategórii zvíťazilo družstvo z Púchova pod vedením Jozefíny Šebákovej, ktoré upieklo mnohočlennú tortu nazvanú Svet nového tisícročia. Základná torta mala polvajcový tvar a predstavovala svet so svetadielmi. Dotvárali ju ostrovy s postavičkami ich obyvateľov s obydliami a flórou. Človeku sa takmer nechce veriť, že sa to všetko dá naozaj zjesť.

Víťaz kategórie dospelých, ktorý sa vďaka novinárskej cene stal zároveň absolútnym víťazom súťaže, 28-ročný majster odborného výcviku na učilišti v Slanickej Osade Jindřich Novotný však presviedča: „Na výrobu torty sme použili rastlinný tuk a na domčeky a kostol základnú modelovaciu mliečnu hmotu.“ Prezradil nám aj jej zloženie: „Tvorí ju sušené mlieko a práškový cukor v pomere 1:1, fondán a škrobový sirup. Všetko sa zmiesi a potom tvaruje. Hmota sa dá dofarbiť.“ Dielo malo názov Dedinka pod Roháčmi. „Kolegyňa pochádza zo Zuberca, kde je krásny skanzen. Sú v ňom drevenice a kostoly z celej Oravy,“ vysvetlil motív.

Do súťaže sa zapojilo len jediné družstvo z Bratislavy, v juniorskej kategórii. Za svadobnú tortu s kuriatkami získalo čestné uznanie.

Predsedu poroty Jozefa Klubníka, ktorý je zároveň vedúcim výrobne hotela Forum, sme poprosili o radu pre mamičky: „Mali by piecť podľa receptov starých mám. Odporúčam klasickú slovenskú štrúdľu a tvarohové knedličky. My sme ich ako deti jedávali bežne. Podľa prieskumov dnešné mamičky pečú stále menej a deti klasické slovenské jedlá pomaly ani nepoznajú.“ (jm)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 146
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 347
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 458
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 383
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 725
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 401
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 007
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 509
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 675