SME

Deťom pečte štrúdle, na súťaž dedinku alebo svet

V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov ...


FOTO SME - PAVOL MAJER



V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov a cukrárov SR v dvoch kategóriách súťažilo 19 družstiev, z toho 15 juniorských.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marcipánový košík plný pestrofarebných ruží uložený na torte, veľký zelený vodník hľadiaci z verne stvárnenej trenčianskej studne, malá morská víla pod zlatožltým slnkom uprostred exotických kvetov, dalmatínec, nákladné auto, odhodená topánka, kus vesmíru, ba i celý svet - to všetko dokážu upiecť nielen hotoví majstri, ale dokonca aj cukrárski učni.

SkryťVypnúť reklamu

„V prvých ročníkoch súťažiaci nepochopili, že v súťaži ide najmä o invenciu, ale teraz to má porota z roka na rok ťažšie,“ povedal na vyhodnotení doživotný čestný predseda Zväzu kuchárov a cukrárov SR Ondrej Antovský.

Predseda poroty Jozef Klubník, inak zástupca prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov SR, pre denník SME povedal: „Deti naozaj šliapu dospelým na päty, nielen čo do výzoru súťažných výrobkov. Juniorské výrobky boli aj chutnejšie. Seniori používajú ťažšie stráviteľné materiály. Juniorské výrobky mali ľahšie krémy a obsahovali viac ovocia, čo je trendom v súčasnej gastronómii.“

Keďže viaceré výrobky boli podľa poroty vo výzore rovnocenné, o víťazstve napokon rozhodovala práve chuť.

V juniorskej kategórii zvíťazilo družstvo z Púchova pod vedením Jozefíny Šebákovej, ktoré upieklo mnohočlennú tortu nazvanú Svet nového tisícročia. Základná torta mala polvajcový tvar a predstavovala svet so svetadielmi. Dotvárali ju ostrovy s postavičkami ich obyvateľov s obydliami a flórou. Človeku sa takmer nechce veriť, že sa to všetko dá naozaj zjesť.

SkryťVypnúť reklamu

Víťaz kategórie dospelých, ktorý sa vďaka novinárskej cene stal zároveň absolútnym víťazom súťaže, 28-ročný majster odborného výcviku na učilišti v Slanickej Osade Jindřich Novotný však presviedča: „Na výrobu torty sme použili rastlinný tuk a na domčeky a kostol základnú modelovaciu mliečnu hmotu.“ Prezradil nám aj jej zloženie: „Tvorí ju sušené mlieko a práškový cukor v pomere 1:1, fondán a škrobový sirup. Všetko sa zmiesi a potom tvaruje. Hmota sa dá dofarbiť.“ Dielo malo názov Dedinka pod Roháčmi. „Kolegyňa pochádza zo Zuberca, kde je krásny skanzen. Sú v ňom drevenice a kostoly z celej Oravy,“ vysvetlil motív.

Do súťaže sa zapojilo len jediné družstvo z Bratislavy, v juniorskej kategórii. Za svadobnú tortu s kuriatkami získalo čestné uznanie.

SkryťVypnúť reklamu

Predsedu poroty Jozefa Klubníka, ktorý je zároveň vedúcim výrobne hotela Forum, sme poprosili o radu pre mamičky: „Mali by piecť podľa receptov starých mám. Odporúčam klasickú slovenskú štrúdľu a tvarohové knedličky. My sme ich ako deti jedávali bežne. Podľa prieskumov dnešné mamičky pečú stále menej a deti klasické slovenské jedlá pomaly ani nepoznajú.“ (jm)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 462
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 242
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 074
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 848
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 470
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 166
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 938
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 132
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 076
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 046
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 106
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 060
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 622
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 235
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 874
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 407
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťZatvoriť reklamu