Deťom pečte štrúdle, na súťaž dedinku alebo svet

V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov ...


FOTO SME - PAVOL MAJER



V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov a cukrárov SR v dvoch kategóriách súťažilo 19 družstiev, z toho 15 juniorských.

Marcipánový košík plný pestrofarebných ruží uložený na torte, veľký zelený vodník hľadiaci z verne stvárnenej trenčianskej studne, malá morská víla pod zlatožltým slnkom uprostred exotických kvetov, dalmatínec, nákladné auto, odhodená topánka, kus vesmíru, ba i celý svet - to všetko dokážu upiecť nielen hotoví majstri, ale dokonca aj cukrárski učni.

„V prvých ročníkoch súťažiaci nepochopili, že v súťaži ide najmä o invenciu, ale teraz to má porota z roka na rok ťažšie,“ povedal na vyhodnotení doživotný čestný predseda Zväzu kuchárov a cukrárov SR Ondrej Antovský.

Predseda poroty Jozef Klubník, inak zástupca prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov SR, pre denník SME povedal: „Deti naozaj šliapu dospelým na päty, nielen čo do výzoru súťažných výrobkov. Juniorské výrobky boli aj chutnejšie. Seniori používajú ťažšie stráviteľné materiály. Juniorské výrobky mali ľahšie krémy a obsahovali viac ovocia, čo je trendom v súčasnej gastronómii.“

Keďže viaceré výrobky boli podľa poroty vo výzore rovnocenné, o víťazstve napokon rozhodovala práve chuť.

V juniorskej kategórii zvíťazilo družstvo z Púchova pod vedením Jozefíny Šebákovej, ktoré upieklo mnohočlennú tortu nazvanú Svet nového tisícročia. Základná torta mala polvajcový tvar a predstavovala svet so svetadielmi. Dotvárali ju ostrovy s postavičkami ich obyvateľov s obydliami a flórou. Človeku sa takmer nechce veriť, že sa to všetko dá naozaj zjesť.

Víťaz kategórie dospelých, ktorý sa vďaka novinárskej cene stal zároveň absolútnym víťazom súťaže, 28-ročný majster odborného výcviku na učilišti v Slanickej Osade Jindřich Novotný však presviedča: „Na výrobu torty sme použili rastlinný tuk a na domčeky a kostol základnú modelovaciu mliečnu hmotu.“ Prezradil nám aj jej zloženie: „Tvorí ju sušené mlieko a práškový cukor v pomere 1:1, fondán a škrobový sirup. Všetko sa zmiesi a potom tvaruje. Hmota sa dá dofarbiť.“ Dielo malo názov Dedinka pod Roháčmi. „Kolegyňa pochádza zo Zuberca, kde je krásny skanzen. Sú v ňom drevenice a kostoly z celej Oravy,“ vysvetlil motív.

Do súťaže sa zapojilo len jediné družstvo z Bratislavy, v juniorskej kategórii. Za svadobnú tortu s kuriatkami získalo čestné uznanie.

Predsedu poroty Jozefa Klubníka, ktorý je zároveň vedúcim výrobne hotela Forum, sme poprosili o radu pre mamičky: „Mali by piecť podľa receptov starých mám. Odporúčam klasickú slovenskú štrúdľu a tvarohové knedličky. My sme ich ako deti jedávali bežne. Podľa prieskumov dnešné mamičky pečú stále menej a deti klasické slovenské jedlá pomaly ani nepoznajú.“ (jm)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 926
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 069
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 468
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 929
  5. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 542
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 541
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 529
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 329
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 153