SME
Nedeľa, 25. júl, 2021 | Meniny má JakubKrížovkyKrížovky

Deťom pečte štrúdle, na súťaž dedinku alebo svet

V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov ...


FOTO SME - PAVOL MAJER



V Kongresovej sále hotela Forum to včera voňalo dobrotami. Nielen nos, ale aj oči sa mali na čom popásť. Torty najfantastickejších tvarov tu súťažili o Zlatú slnečnicu Hera - hlavnú cenu piateho ročníka rovnomennej súťaže. Pod záštitou Zväzu kuchárov a cukrárov SR v dvoch kategóriách súťažilo 19 družstiev, z toho 15 juniorských.

Marcipánový košík plný pestrofarebných ruží uložený na torte, veľký zelený vodník hľadiaci z verne stvárnenej trenčianskej studne, malá morská víla pod zlatožltým slnkom uprostred exotických kvetov, dalmatínec, nákladné auto, odhodená topánka, kus vesmíru, ba i celý svet - to všetko dokážu upiecť nielen hotoví majstri, ale dokonca aj cukrárski učni.

Skryť Vypnúť reklamu

„V prvých ročníkoch súťažiaci nepochopili, že v súťaži ide najmä o invenciu, ale teraz to má porota z roka na rok ťažšie,“ povedal na vyhodnotení doživotný čestný predseda Zväzu kuchárov a cukrárov SR Ondrej Antovský.

Predseda poroty Jozef Klubník, inak zástupca prezidenta Zväzu kuchárov a cukrárov SR, pre denník SME povedal: „Deti naozaj šliapu dospelým na päty, nielen čo do výzoru súťažných výrobkov. Juniorské výrobky boli aj chutnejšie. Seniori používajú ťažšie stráviteľné materiály. Juniorské výrobky mali ľahšie krémy a obsahovali viac ovocia, čo je trendom v súčasnej gastronómii.“

Keďže viaceré výrobky boli podľa poroty vo výzore rovnocenné, o víťazstve napokon rozhodovala práve chuť.

V juniorskej kategórii zvíťazilo družstvo z Púchova pod vedením Jozefíny Šebákovej, ktoré upieklo mnohočlennú tortu nazvanú Svet nového tisícročia. Základná torta mala polvajcový tvar a predstavovala svet so svetadielmi. Dotvárali ju ostrovy s postavičkami ich obyvateľov s obydliami a flórou. Človeku sa takmer nechce veriť, že sa to všetko dá naozaj zjesť.

Skryť Vypnúť reklamu

Víťaz kategórie dospelých, ktorý sa vďaka novinárskej cene stal zároveň absolútnym víťazom súťaže, 28-ročný majster odborného výcviku na učilišti v Slanickej Osade Jindřich Novotný však presviedča: „Na výrobu torty sme použili rastlinný tuk a na domčeky a kostol základnú modelovaciu mliečnu hmotu.“ Prezradil nám aj jej zloženie: „Tvorí ju sušené mlieko a práškový cukor v pomere 1:1, fondán a škrobový sirup. Všetko sa zmiesi a potom tvaruje. Hmota sa dá dofarbiť.“ Dielo malo názov Dedinka pod Roháčmi. „Kolegyňa pochádza zo Zuberca, kde je krásny skanzen. Sú v ňom drevenice a kostoly z celej Oravy,“ vysvetlil motív.

Do súťaže sa zapojilo len jediné družstvo z Bratislavy, v juniorskej kategórii. Za svadobnú tortu s kuriatkami získalo čestné uznanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Predsedu poroty Jozefa Klubníka, ktorý je zároveň vedúcim výrobne hotela Forum, sme poprosili o radu pre mamičky: „Mali by piecť podľa receptov starých mám. Odporúčam klasickú slovenskú štrúdľu a tvarohové knedličky. My sme ich ako deti jedávali bežne. Podľa prieskumov dnešné mamičky pečú stále menej a deti klasické slovenské jedlá pomaly ani nepoznajú.“ (jm)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  4. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  5. Od Česka až po Jadran
  6. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  7. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  6. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  7. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 10 769
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 7 745
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 208
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 877
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 4 353
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 005
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 656
  8. Od Česka až po Jadran 3 353
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 620
  10. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 391
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu