FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Panda je obľúbená narodeninová reštaurácia oboch starších synov. Okrem toho, že prostredie je príjemné, aj keď trochu stiesnené, zdá sa mi, že ich kuchyňa je v porovnaní s ostatnými "čínami" v Bratislave chutnejšia. Určite sa to týka pikantnej polievky. Najstarší syn, prirodzený vegetarián, si neodpustí zeleninové pôstne jedlo budhistov, prostredný zase chrumkavú kačku po domácky s plnou miskou výpeku. Vynikajúce sú rezance či už so zeleninou, alebo mäsom. Porcie sú obrovské a deti sa v tom už nakoniec len prehŕňajú a fučia. Ale v momente, keď pred nich položia najlákavejší chod, ožijú. Je ním flambovaná zmrzlina, ktorej porcia by mne stačila namiesto celého obeda. Zážitok je o to fascinujúcejší, že majiteľka Li sa zahrá na kúzelníka a priamo na stole obleje obrovský kopec zmrzliny obalený v ceste alkoholom a podpáli. Tento rok sa jej do jedného pohára ulialo a keď po ňom chňapol najmladší syn, prvák, tak mu ho zobrala, posunula druhému - siedmakovi so slovami: "Ešte by si sa opil."
Kohútik, Záhorská Bystrica
Kohútik je naša najtradičnejšie obľúbená reštaurácia. Interiér je zariadený s neobyčajným a nečakaným vkusom. Chvíľami sa cítite ako na povale domu starej mamy - mažiare, mútnice, staré obrázky a kohútiky a sliepočky v rôznych veľkostiach a vyhotoveniach. V lete sa dá sedieť vonku na malom dvorčeku. Určite odporúčam ochutnať stupavské rebierko na veľkom drevenom tanieri, stroganova či kuracie prsia na bylinkovom masle. Tu som prepadla syrovým omáčkam a v spojení s bravčovými medailónikmi je to jedna báseň. V Kohútikovi majú tiež "svoje" dni a k tým najzaujímavejším patrili špargľové či hydinové. Zaujímavosťou bol aj rezeň kohútik - natenko vyklepané bravčové, obaľované v strúhanke a chipsoch. Čo však zákazníka vydesilo, bola porcia - dva kusy na obrovskom drevenom tanieri.
Dominium, Stupava
Keďže naše najmladšie dieťa od útleho detstva v reštauráciách konzumuje zásadne len hranolky, prípadne krokety a ako prílohu sterilizovaný hrach a kukuricu, zdalo by sa, že výber bude jednoduchý. Nie je, pretože je nerozhodný. Ale posledné narodeniny si vybral stupavskú reštauráciu Dominium a urobil dobre. Krokety boli ako inde, ale z ostatnej ponuky sme si nevedeli vybrať. Aj osvedčené klasiky ako černohorský rezeň či plnený prírodný rezeň boli veľmi chutné a šťavnaté. Ale všetko závisí vždy od kuchára a toho majú v Dominiu vynikajúceho. Kuchár Laco si totiž rád vymýšľa rôzne týždne národných kuchýň. Keď bol thajský týždeň, veľmi zaujímavou kombináciou chutí boli krevety so špenátom. Ale úžasné sú aj rôzne omáčky, z ktorých asi najlepšia je smotanovo-syrová a syrovo-cesnaková. Povestné sú aj Lacove steaky.