SME

Obľúbené podniky redaktorky Andrey Pukovej

U anjelov, Laurinská ulica

U anjelov alebo, ako sa neskôr hovorilo, v Malých anjeloch je jedna z najstarších novodobých kaviarní v Starom Meste. Po roku 1989 sme sem vodili kamarátov z cudziny, ktorí sa chodili na meniacu sa Bratislavu pozerať ako na atrakciu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

U anjelov snáď ako prví v Bratislave robili malé espresso z talianskej kávy Lavazza. Je to úplne maličká, skoro až klaustrofobická kaviareň so stenami bohato zaplnenými anjelskou výzdobou od súčasných, zľahka modernisticky zdeformovaných anjelikov až po plastiky tučných barokových detičiek s krídlami, vytŕčajúcich do priestoru. Všetky ich tam vraj ponosili zákazníci.

SkryťVypnúť reklamu

Pred pár rokmi sme presedeli U anjelov celé doobedia. Na stolíku pri dverách sme si rozložili notebook, zastokli ho do zásuvky a prepisovali rozhovory, ktoré sme predtým na tom istom mieste urobili. Na stene občas zazvonil oranžový telefón. "Slečna s počítačom? Áno, zavolám," povedal čašník. Pevná linka U anjelov tu bola namiesto mobilnej komunikácie. Dnes už tam oranžový telefón nie je. Je tam však stále skvelá káva a kola v malých fľaškách. Večer sa z dverí ozýva krik, to keď je plno, z reproduktorov za pultom ako dym stúpa džez alebo francúzsky šansón. Zmenil sa nábytok, ale jemní štíhli čašníci zostali.

Stella d'Artois, Panská ulica

Kto sa na južnej strane Paríža vyštverá zo Saint-Germain-des-Prés cez množstvo zastávok autobusov a dav ľudí na bulvári Rennes až k jedinému mrakodrapu Montparnassu, zabočí doprava alebo doľava, nájde vedľa seba mierne hore svahom naukladané belgické reštaurácie s modrými kockovanými obrusmi a drevenými stoličkami, ošúchanými množstvom intelektuálov, ktorí práve na nich desaťročia vysedávali. Jedenie v týchto reštauráciách trvá príjemne dlho. Pozeráte do ulice, čítate knihu, leňošíte či diskutujete. Vybrané chody vám servírujú s komótnou obradnosťou, po dojedení sa ráta s tým, že si dáte kávu a čokoládový dezert.

SkryťVypnúť reklamu

Najtypickejším belgickým jedlom sú hranolky s majonézou a najznámejšou špecialitou sú mušle. Aspoň v Paríži je to tak. Mušle uvarené so šafranom, vínom, cesnakom a cibuľou a všeličím iným, na čo si spomeniete, tu servírujú vo veľkom hrnci - zväčša hnedom - presne v takom, v akom stará mama varievala fazuľovú polievku. Deväťdesiat percent delikatesy tvoria škrupinky, z ktorých vyďobkáte uvarené telíčko, a prázdnymi škrupinami z hrnca potom vyťahujete ďalšie a ďalšie mušle. Väčšinou sa k tomu pije pivo, Francúzi ho radi nahrádzajú vínom.

A presne takto to teraz nájdete aj v Bratislave - na Panskej ulici v belgickej reštaurácii Stella d'Artois. Aj tie drevené stoličky a stoly len bez obrusov. Strapatí folkoví rockeri si síce skôr vyberú hovädzie v pivnej omáčke a hudobní intelektuáli lososí steak, ale radšej si dajte mušle s hranolkami, ktoré budete loviť v hnedých hrncoch.

SkryťVypnúť reklamu

Paparazzi, Laurinská ulica

V reštaurácii Paparazzi sme jednou nohou v západnej Európe. Naškrobené biele obrusy a obrúsky, prútené kresielka, gotické klenby. Svetlá sviečok. Je tu draho a plno. Pod klenbami sa v čase večere ozýva živý bzukot až veselý krik, nóbl krik v cudzích jazykoch spolu s hlasmi vlastnej bratislavskej smotánky. Luxusné reštaurácie bývali v Bratislave vždy. Bývalo v nich ticho ako v kostole, ticho si v nich šepkalo pár hostí nad narýchlo urobenými morčacími prsíčkami. V Paparazzi hocikedy sedí pod stolom aj veľký luxusný pes, deti veselo poskakujú.

Po príchode dostanete k bielemu pečivu nastrúhaný parmezán s olivovým olejom. V strede veľkých tanierov sa týči elegantne drobné stredozemské jedlo. Šalát s hríbmi a rukolou, jahňacie kotlety so zemiakmi, ryby a morské príšery na všetky spôsoby, cestoviny. Čašníci vás nežne poučia o kultúre kuchyne, napríklad k čomu sa dáva balzamikový ocot a či sa šalát hodí k vybranému druhému jedlu, takže niekedy dopadnete ako trpák, ale nič si z toho nerobte. Mne sa už raz podarilo zistiť, že blufujú. Niežeby sa mi bolo treba pre to hádať, ale je to hneď lepší pocit.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 767
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 812
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 395
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 307
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 815
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 645
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 910
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 541
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 192
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 912
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 496
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 896
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 302
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu