SME

Obľúbené podniky JARMILY HORÁKOVEJ, vedúcej vydania denníka SME

ARI, Tobrucká ulica

Už roky sa pravidelne raz za mesiac stretávam s dvomi dlhoročnými priateľkami. Voláme to babinec a vždy sa koná v niektorej z reštaurácií, kde sa dá dobre posedieť, ale rovnako dobre aj najesť.

Reštaurácia ARI je len na skok zo Šafárikovho námestia, za budovou Univerzity Komenského. Poznali sme aj jej predchodkyňu s názvom PARIS. Keď sa vymenili majitelia, zo svetelného pútača nad vchodom odpadlo prvé a posledné písmeno a nový podnik tak získal dnešné meno. ARI je jeden z mála podnikov, v ktorom nájdete súkromie v boxoch. Priestorovo patrí k tým menším, má asi osem stolov. Menšia spoločnosť môže mať svoje separé na zvýšenom poschodí. Celý interiér je vyzdobený drevenými sochami rôznych vtákov. Nad každým stolom je lampa, ktorú môžete, ale aj nemusíte mať rozsvietenú, záleží na vašej nálade.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sem vám odporúčam prísť nalačno, lebo ináč si s porciami jedla poradíte len veľmi ťažko. Sú totiž obrovské. Jedálny lístok je bohatý na jedlá z hydiny, bravčového či hovädzieho mäsa, zeleninové nevynímajúc. Ak sa vám ale pritrafí, že váš žalúdok nepociťuje nejaký veľký hlad, vyskúšajte zapekanú brokolicu. Ak máte v obľube niečo pikantnejšie, objednajte si mäsko s chili omáčkou. Garantujem vám, že vám bude dobre tráviť.

Ak by ste mali chuť na záver ešte maškrtiť ako moja kamarátka Natalka, ponúknu vám rôzne ovocné alebo zmrzlinové poháre, palacinky. Obsluha vás nenecháva čakať, nevtieravo zisťuje, či by ste si predsa ešte len niečo nedali. Medzi nealkoholickými nápojmi tu majú v malých fľaškách aj kofolu. A čo je dôležité, ceny sú tu naozaj prijateľné.

SkryťVypnúť reklamu

Monika, Obchodná ulica

Do malej reštaurácie Monika na rušnej Obchodnej ulici som chodila roky. Je tak trochu zastrčená vo dvore, ktorého vchod môže návštevníkov dosť odradiť. Ale v lete má obrovskú výhodu, dá sa v nej najesť aj vonku, pod zastrešenými stolmi. Zvykli sme si sem odskočiť s dcérami pri rodinných nákupoch. Niekedy len na dobrú fazuľovú polievku, inokedy na obed. Na stoloch lákali čerstvé pagáče, štrúdľa. Obsluha bývala rýchla, na jedlo sa nikdy nečakalo dlho. V zime mi neraz prekážalo, že tu najmä pri návale hostí bývalo nafajčené.

Teraz tu podávajú aj obedové menu za 75 korún, čo na centrum mesta nie je veľa. Chodím sem už pomenej. Dôvodom je personál. Vždy najskôr nakuknem a keď má službu známy postarší čašník, zostanem. Tí ostatní si z Moniky robia rodinný podnik, v ktorom smú deti známych kričať, lietať, niekedy vyhráva na plné pecky muzika. V tom virvare sa neobeduje práve najpríjemnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Alfa, Fedinova ulica

Do reštaurácie Alfa na našom petržalskom sídlisku chodíme celá rodina. Radi a často. Nielenže tu majú vždy čapovanú kofolu, ale podľa môjho muža vedia aj dobre načapovať budvar.

Už interiér reštaurácie je zaujímavý. Sedíte za dlhými stolmi akoby z hrubo opracovaného dreva. Veľké okná zdobí množstvo zelene. Jedálny lístok je síce bohatý, no naša rodina si pravidelne objednáva to isté. Grilované rebierka a cesnačku v bosniaku. Rebierka sú podľa váhy, kilo dnes vychádza na 220 korún, polievka stojí 35 Sk. Rebierka servírujú na drevených podnosoch spolu s rôznymi prísadami omáčok. Tá cesnaková nemá jednoducho chybu. K rebierkam patria aj pečené zemiaky v šupke. Ak máte doma psíka, na objedených koštialikoch si pochutí ešte aj on.

Obsluha je tu rýchla, nápoje bývajú dobre vychladené. Počas víkendu tu býva živá muzika a čudovali by ste sa, koľko ľudí si sem chodí zatancovať. Vo vedľajších priestoroch sa dá zahrať bingo.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 97 419
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 061
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 750
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 994
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 265
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 987
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 776
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu