SME
Utorok, 24. máj, 2022 | Meniny má Ela

Obľúbené podniky JARMILY HORÁKOVEJ, vedúcej vydania denníka SME

ARI, Tobrucká ulica

Už roky sa pravidelne raz za mesiac stretávam s dvomi dlhoročnými priateľkami. Voláme to babinec a vždy sa koná v niektorej z reštaurácií, kde sa dá dobre posedieť, ale rovnako dobre aj najesť.

Reštaurácia ARI je len na skok zo Šafárikovho námestia, za budovou Univerzity Komenského. Poznali sme aj jej predchodkyňu s názvom PARIS. Keď sa vymenili majitelia, zo svetelného pútača nad vchodom odpadlo prvé a posledné písmeno a nový podnik tak získal dnešné meno. ARI je jeden z mála podnikov, v ktorom nájdete súkromie v boxoch. Priestorovo patrí k tým menším, má asi osem stolov. Menšia spoločnosť môže mať svoje separé na zvýšenom poschodí. Celý interiér je vyzdobený drevenými sochami rôznych vtákov. Nad každým stolom je lampa, ktorú môžete, ale aj nemusíte mať rozsvietenú, záleží na vašej nálade.

SkryťVypnúť reklamu

Sem vám odporúčam prísť nalačno, lebo ináč si s porciami jedla poradíte len veľmi ťažko. Sú totiž obrovské. Jedálny lístok je bohatý na jedlá z hydiny, bravčového či hovädzieho mäsa, zeleninové nevynímajúc. Ak sa vám ale pritrafí, že váš žalúdok nepociťuje nejaký veľký hlad, vyskúšajte zapekanú brokolicu. Ak máte v obľube niečo pikantnejšie, objednajte si mäsko s chili omáčkou. Garantujem vám, že vám bude dobre tráviť.

Ak by ste mali chuť na záver ešte maškrtiť ako moja kamarátka Natalka, ponúknu vám rôzne ovocné alebo zmrzlinové poháre, palacinky. Obsluha vás nenecháva čakať, nevtieravo zisťuje, či by ste si predsa ešte len niečo nedali. Medzi nealkoholickými nápojmi tu majú v malých fľaškách aj kofolu. A čo je dôležité, ceny sú tu naozaj prijateľné.

SkryťVypnúť reklamu

Monika, Obchodná ulica

Do malej reštaurácie Monika na rušnej Obchodnej ulici som chodila roky. Je tak trochu zastrčená vo dvore, ktorého vchod môže návštevníkov dosť odradiť. Ale v lete má obrovskú výhodu, dá sa v nej najesť aj vonku, pod zastrešenými stolmi. Zvykli sme si sem odskočiť s dcérami pri rodinných nákupoch. Niekedy len na dobrú fazuľovú polievku, inokedy na obed. Na stoloch lákali čerstvé pagáče, štrúdľa. Obsluha bývala rýchla, na jedlo sa nikdy nečakalo dlho. V zime mi neraz prekážalo, že tu najmä pri návale hostí bývalo nafajčené.

Teraz tu podávajú aj obedové menu za 75 korún, čo na centrum mesta nie je veľa. Chodím sem už pomenej. Dôvodom je personál. Vždy najskôr nakuknem a keď má službu známy postarší čašník, zostanem. Tí ostatní si z Moniky robia rodinný podnik, v ktorom smú deti známych kričať, lietať, niekedy vyhráva na plné pecky muzika. V tom virvare sa neobeduje práve najpríjemnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Alfa, Fedinova ulica

Do reštaurácie Alfa na našom petržalskom sídlisku chodíme celá rodina. Radi a často. Nielenže tu majú vždy čapovanú kofolu, ale podľa môjho muža vedia aj dobre načapovať budvar.

Už interiér reštaurácie je zaujímavý. Sedíte za dlhými stolmi akoby z hrubo opracovaného dreva. Veľké okná zdobí množstvo zelene. Jedálny lístok je síce bohatý, no naša rodina si pravidelne objednáva to isté. Grilované rebierka a cesnačku v bosniaku. Rebierka sú podľa váhy, kilo dnes vychádza na 220 korún, polievka stojí 35 Sk. Rebierka servírujú na drevených podnosoch spolu s rôznymi prísadami omáčok. Tá cesnaková nemá jednoducho chybu. K rebierkam patria aj pečené zemiaky v šupke. Ak máte doma psíka, na objedených koštialikoch si pochutí ešte aj on.

Obsluha je tu rýchla, nápoje bývajú dobre vychladené. Počas víkendu tu býva živá muzika a čudovali by ste sa, koľko ľudí si sem chodí zatancovať. Vo vedľajších priestoroch sa dá zahrať bingo.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chceš prácu v IT?
  2. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  3. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  4. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  5. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  6. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  7. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. 6 praktických tipov - ako na sušenie potravín v sušičke
  2. Cukrovka skracuje dĺžku života
  3. Hluk v školských triedach sa dá riešiť izoláciou
  4. Chceš prácu v IT?
  5. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  6. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie
  7. ZŠ v Moldave nad Bodvou bola súčasťou projektu ENGIE Eco školy
  8. Zelenší dvor pre ZŠ Hviezdoslava vďaka projektu ENGIE Eco školy
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 194
  2. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 369
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 2 252
  4. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 1 960
  5. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 700
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 480
  7. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 127
  8. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 017
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  2. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  3. Ľudmila Križanovská: Žobráci v centre Bratislavy. Ľudia v núdzi alebo príživníci?
  4. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  5. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  6. Anton Sládek: Bratislava - Hviezdoslavovo námestie
  7. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  8. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 7 891
  2. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 858
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 4 608
  4. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 4 562
  5. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 3 872
  6. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 3 550
  7. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 3 223
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 2 135
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  6. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  7. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
  8. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
SkryťZatvoriť reklamu