Už roky sa pravidelne raz za mesiac stretávam s dvomi dlhoročnými priateľkami. Voláme to babinec a vždy sa koná v niektorej z reštaurácií, kde sa dá dobre posedieť, ale rovnako dobre aj najesť.
Reštaurácia ARI je len na skok zo Šafárikovho námestia, za budovou Univerzity Komenského. Poznali sme aj jej predchodkyňu s názvom PARIS. Keď sa vymenili majitelia, zo svetelného pútača nad vchodom odpadlo prvé a posledné písmeno a nový podnik tak získal dnešné meno. ARI je jeden z mála podnikov, v ktorom nájdete súkromie v boxoch. Priestorovo patrí k tým menším, má asi osem stolov. Menšia spoločnosť môže mať svoje separé na zvýšenom poschodí. Celý interiér je vyzdobený drevenými sochami rôznych vtákov. Nad každým stolom je lampa, ktorú môžete, ale aj nemusíte mať rozsvietenú, záleží na vašej nálade.
Sem vám odporúčam prísť nalačno, lebo ináč si s porciami jedla poradíte len veľmi ťažko. Sú totiž obrovské. Jedálny lístok je bohatý na jedlá z hydiny, bravčového či hovädzieho mäsa, zeleninové nevynímajúc. Ak sa vám ale pritrafí, že váš žalúdok nepociťuje nejaký veľký hlad, vyskúšajte zapekanú brokolicu. Ak máte v obľube niečo pikantnejšie, objednajte si mäsko s chili omáčkou. Garantujem vám, že vám bude dobre tráviť.
Ak by ste mali chuť na záver ešte maškrtiť ako moja kamarátka Natalka, ponúknu vám rôzne ovocné alebo zmrzlinové poháre, palacinky. Obsluha vás nenecháva čakať, nevtieravo zisťuje, či by ste si predsa ešte len niečo nedali. Medzi nealkoholickými nápojmi tu majú v malých fľaškách aj kofolu. A čo je dôležité, ceny sú tu naozaj prijateľné.
Monika, Obchodná ulica
Do malej reštaurácie Monika na rušnej Obchodnej ulici som chodila roky. Je tak trochu zastrčená vo dvore, ktorého vchod môže návštevníkov dosť odradiť. Ale v lete má obrovskú výhodu, dá sa v nej najesť aj vonku, pod zastrešenými stolmi. Zvykli sme si sem odskočiť s dcérami pri rodinných nákupoch. Niekedy len na dobrú fazuľovú polievku, inokedy na obed. Na stoloch lákali čerstvé pagáče, štrúdľa. Obsluha bývala rýchla, na jedlo sa nikdy nečakalo dlho. V zime mi neraz prekážalo, že tu najmä pri návale hostí bývalo nafajčené.
Teraz tu podávajú aj obedové menu za 75 korún, čo na centrum mesta nie je veľa. Chodím sem už pomenej. Dôvodom je personál. Vždy najskôr nakuknem a keď má službu známy postarší čašník, zostanem. Tí ostatní si z Moniky robia rodinný podnik, v ktorom smú deti známych kričať, lietať, niekedy vyhráva na plné pecky muzika. V tom virvare sa neobeduje práve najpríjemnejšie.
Alfa, Fedinova ulica
Do reštaurácie Alfa na našom petržalskom sídlisku chodíme celá rodina. Radi a často. Nielenže tu majú vždy čapovanú kofolu, ale podľa môjho muža vedia aj dobre načapovať budvar.
Už interiér reštaurácie je zaujímavý. Sedíte za dlhými stolmi akoby z hrubo opracovaného dreva. Veľké okná zdobí množstvo zelene. Jedálny lístok je síce bohatý, no naša rodina si pravidelne objednáva to isté. Grilované rebierka a cesnačku v bosniaku. Rebierka sú podľa váhy, kilo dnes vychádza na 220 korún, polievka stojí 35 Sk. Rebierka servírujú na drevených podnosoch spolu s rôznymi prísadami omáčok. Tá cesnaková nemá jednoducho chybu. K rebierkam patria aj pečené zemiaky v šupke. Ak máte doma psíka, na objedených koštialikoch si pochutí ešte aj on.
Obsluha je tu rýchla, nápoje bývajú dobre vychladené. Počas víkendu tu býva živá muzika a čudovali by ste sa, koľko ľudí si sem chodí zatancovať. Vo vedľajších priestoroch sa dá zahrať bingo.