SME
Nedeľa, 29. máj, 2022 | Meniny má Vilma

Čajovne sú plné pohody a príjemných vôní

Čaj predstavuje pohodu a uvoľnenie a patrí najmä k dlhým chladným večerom. Pitie čaju je dlhodobou tradíciou. Prvé zvyky, obrady a nájdené pamiatky pochádzajú z Číny. Preslávený je tiež pojem čajový obrad, ktorý sa spája najmä s japonskou kultúrou.

Každá krajina má špecifické prvky v pití čaju. Napríklad v Anglicku čierny indický čaj predbehol v obľúbenosti zelený čaj, Američania zase po vyhlásení nezávislosti prestali piť čaj s mliekom a pridávajú do neho kus ľadu. Pre Maroko je typický zelený čaj s mätovými listami a cukrom. A aj u nás sa pitie čaju teší obľube. Čoraz viac ľudí vyhľadáva príjemné posedenie v pribúdajúcich bratislavských čajovniach. Hoci majú všetky spoločnú širokú ponuky sypaných čajov a iných pochutín, každá má svoju vlastnú, jedinečnú atmosféru a špeciálne recepty.

SkryťVypnúť reklamu

Čajovňa Michalský dvor, Michalská 3

Otváracie hodiny: pondelok - nedeľa 14.00 - 21.00

Útulná podzemná čajovňa v centre Starého Mesta láka svojich návštevníkov najmä vďaka príjemnej atmosfére. Interiér zdobia originálne kresby výtvarníka Fera Liptáka, záujemcovia môžu v susediacej galérii navštíviť aj výstavy rôznych umelcov. V podzemnej čajovni je približne 40 miest. Čajovňa ponúka viac ako 50 čajov rôznych druhov. Podávajú sa tu v originálnych čajových servisoch od Štefana Janca. Návštevníci si môžu ktorýkoľvek z ponúkaných čajov tiež zakúpiť a doma si tak vychutnať atmosféru pravej čajovne.

Ako pripraviť zelený čaj - Pai Mu Tan

Tento zelený čaj pochádza z juhovýchodnej čínskej pobrežnej provincie Fuijan. Pripravuje sa zo sušených nerozvinutých púčikov, ktoré majú bielostriebristú farbu. Zalieva sa 70-stupňovou vodou a môže sa nechať vylúhovať iba dve až tri minúty, aby príliš nezhorkol. Zelený čaj sa má piť horúci alebo teplý, aby si zachoval svoje blahodarné účinky, známa je tiež veta: „Horúci zelený čaj je liek, studený jed." Veľké množstvá zeleného čaju pijú aj obyvatelia ázijských krajín a práve v tom vidia mnohí príčinu ich dlhovekosti. (oba)

SkryťVypnúť reklamu

Čajovňa v podzemí, Ventúrska ulica

Otváracie hodiny: pondelok - nedeľa 13.00 - 23.00

Voňavá čajovňa v podzemí existuje od roka 2001 a len dva týždne sídli v Zichyho paláci na Ventúrskej. Čajovňa ponúka viac ako 100 druhov čajov z celého sveta, pripravených podľa tradičných receptúr. Na výber sú zelené, polozelené, čierne, biele čaje, aj nečaje, čajové špeciality, ľadové čajové špeciality, ovocné a slovenské bylinné čaje. Každý nápoj sa podáva v originálnych kanvičkách. Okrem duši lahodiacemu nápoju sa tu dajú zakúpiť aj keramické súpravy čajového riadu a hrnčeky, ako aj sypané čaje. (dot)

Ako pripraviť Pu-Erh

Pu-Erh je silný, tmavý alebo niekoľkokrát fermentovaný čaj. Má veľmi dobré detoxikačné vlastnosti, upokojuje žalúdok a prečisťuje krv, vďaka čomu sa ľudovo nazýva požierač tukov. Podobne ako víno, aj Pu-Erh rokmi zreje. Pripravuje sa tak, že po zaliatí vriacu vodou sa 10 - 15 minút lúhuje nad sviečkou. Potom sa nalieva.

SkryťVypnúť reklamu

Čajovňa Pohoda, Laurinská 1

(hlavný vchod je z Radničnej ulice)

Otváracie hodiny: pondelok - piatok 9.00 - 22.00, sobota a nedeľa 10.00 - 22.00

V Čajovni Pohoda je k dispozícii viac ako dvesto druhov rôznych čajov a zákusky. Interiér je ladený do optimistických oranžovožltých tónov, príjemnú atmosféru dotvárajú stoličky v pastelových farbách. V priestoroch s kapacitou sedemdesiat ľudí si návštevníci môžu zahrať šach alebo obdivovať vystavené vodné fajky, ktoré však slúžia len ako dekorácia.

Z čajov zaujme argentínske maté, ktorý má aj vďaka veľkému množstvu kofeínu povzbudivý účinok. Kofeínu je v ňom dokonca viac ako v káve. Tradične sa maté podáva v tzv. kabasse (nádobka z vysušenej tekvice) a pije sa horúci pomocou kovovej slamky - bombilly.

Ako pripraviť ajurvédske čaje

Varia sa s mliekom a medom presne „védskych" dvadsať minút. V čajovni majú štyri druhy s názvami Relax, Pekný sen, Vitálna žena a Aktívny muž. Ak chcete mať doma aktívneho muža, pripravte si škoricu, klinček, zázvor, kardamón, fenikel, Damianove lístočky, kakaovú kôru, svätojánky chlebíček, žeň-šeň a čierne korenie. (mad)

Čajovňa Lilith, Živnostenská ulica

Otváracie hodiny: pondelok - piatok 10.00 - 22.00, sobota 14.00 - 22.00, nedeľa 15.00 - 22.00

Čajovňa s klubom Lilith je otvorená niekoľko mesiacov, napriek tomu si získala svojich návštevníkov najmä vyhovujúcou polohou v centre mesta. Čajovňa je situovaná v úzkej uličke medzi Vysokou a Kollárovým námestím. Hoci sa nachádza na dvoch poschodiach, väčšina návštevníkov uprednostňuje atmosféru v podzemí. Interiér je v pozitívnych, svetlých farbách, steny ozvláštňuje napríklad zaujímavý odev alebo rôzne dekorácie. Celková kapacita podniku je približne 60 miest. Podnik ponúka 45 druhov rôznych sypaných čajov. Špecialitou podniku je tiež napríklad arabský chlieb, pripravovaný priamo v čajovni. Návštevníci si nad voňavým čajom môžu zahrať šach alebo v kocky. Večery často spestrujú vystúpenia brušnej tanečnice, výstavy obrazov alebo fotografií. (oba)

Ako pripraviť Yogi čaj

Tento čaj si v podniku Lilith vyrábajú sami. Čaj sa skladá z kardamónu, klinčekov, škorice, čierneho korenia a zázvoru. Všetky ingrediencie sa zomelú na mlynčeku a dajú sa variť s dvomi decilitrami vody. Po zovretí sa pridá polievková lyžica cukru a čierny čaj z Assamu. Po jednej, dvoch minútach sa musia pridať ešte dva decilitre mlieka. Výsledkom je Yogi čaj, ktorý má sladko-korenistú chuť.

Čajovňa Kelion, Líščie údolie 138

Otváracie hodiny: utorok - nedeľa 16.00 - 22.00

Malá čajovňa s kapacitou 45 osôb, ktorej nenápadný vchod musia ľudia v Líščom údolí hľadať trochu dlhšie, má v ponuke 75 druhov čajov. Môže sa popýšiť aj čínskym čajom pod názvom Tygrí prameň.

Okrem čajov predávajú aj sladké bábovky a toasty. Toastový rekord doposiaľ držia dvaja zákazníci, ktorí za jedno posedenie dokázali skonzumovať až dvadsaťjeden zapekaných pochúťok.

Interiér Kelionu tvorí viacero menších miestností a aj teraz v zime sa dá posedieť na presklenej terase. Pri tuhých mrazoch hostí zohreje funkčná piecka (na snímke) a zamilované páry si môžu horúci nápoj naliať aj zo špeciálnych kanvičiek pre dvoch.

Ako pripraviť Gyokuro

Jeden z najdrahších čajov sveta pochádza z Japonska a volá sa Gyokuro. Kríky sú pri dozrievaní zatienené slamenými rohožami a jeho lístky sa zbierajú ručne. Japonci ho pijú len pri slávnostných príležitostiach. Čaj má povzbudzujúci účinok a obsahuje množstvo minerálov. (mad)

Čajovňa My a mama, Škultétyho 5

Otváracie hodiny: pondelok - nedeľa 16.00 - 22.00

Útulná obývačková čajovňa pre 40 ľudí My a mama sa nachádza v budove Radošinského naivného divadla. Ako na návšteve alebo doma, vo vstupnej miestnosti si návštevníci vyzúvajú topánky. V čajovni je na výber asi 80 druhov čajov, medzi nimi juhoafrické, juhoamerické, ajurvédske a aj zopár vlastných receptov. Súčasťou čajovne je aj predajňa. (dot)

Ako pripraviť Tie Guan Yin

Tie Guan Yin z triedy Oolong je jeden z najslávnejších čínskych čajov, v preklade znamená Železná bohyňa milosrdenstva. Patrí pod polozelené čaje, ľahko chutí po karamele a vonia sviežou orchideou. Lístky sa zalievajú horúcou vodou, ktorá má maximálne 80 stupňov, nechá sa 4 - 5 minút vylúhovať. Nie je potrebné ho sladiť. Pre dokonalý pôžitok z čaju sa odporúča používať špeciálnu čínsku keramiku polokameninu Yixing. Nie je glazovaná, a pritom neprepúšťa vodu. Využíva sa pri čínskom a taiwanskom čajovom obrade Kung Fu Cha. Konvička sa tradične používa iba na jeden druh, po ktorom po čase začne voňať.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách
  2. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  4. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  5. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  6. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  7. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  8. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  1. Poškriabali vám auto, keď ste niekde parkovali?
  2. Ako si vyberať pohodlnú obuv nielen do práce? Toto sú naše tipy!
  3. Agresívne brzdenie alebo poistný podvod? Mal palubnú kameru!
  4. Darček na Deň detí? Repasovaný telefón môže byť skvelou voľbou
  5. Zdravé zateplenie za jeden deň: čo neviete o fúkanej izolácii
  6. Wüstenrot minulý rok úspešne naštartoval nový obchodný model
  7. Dve zľavy na jedného: Toto predĺženie v PLANEO je vaša šanca!
  8. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete?
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 14 976
  2. Top jedenásť pláží na Baleárskych ostrovoch: ktorú si vyberiete? 7 214
  3. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 6 515
  4. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov? 5 663
  5. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom! 2 014
  6. Kali, Tina, Yael i Spievankovo vandrujú po slovenských vodách 1 869
  7. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 1 342
  8. Zodpovedné nakupovanie chráni biodiverzitu pre budúce generácie 1 305
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  2. Ľudmila Križanovská: Žobráci v centre Bratislavy. Ľudia v núdzi alebo príživníci?
  3. Anton Sládek: Bratislava - Hviezdoslavovo námestie
  4. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  5. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  6. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  7. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  8. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  1. Ján Valchár: Bitka pri Cušime, Admirál Kuznecov alebo dve frašky ruskej flotily 11 551
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť III) 9 731
  3. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 4 489
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa 4 193
  5. Jana Melišová: Oplatí sa žiť na dlh? 2 821
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 2 679
  7. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám? 2 635
  8. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 2 319
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  3. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  5. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
  6. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
  7. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
SkryťZatvoriť reklamu